forint
Deviza

Minden a forint ellen van, a kamatemelés sem segített: ismét 400 forint felett az euró

Portfolio
Enyhe erősödéssel kezdte a napot a forint az euróval szemben, de aztán a jegybanki döntésre egy időre jócskán rákapcsolt. A Magyar Nemzeti Bank ma reggel 9-kor kamatemelést jelentett be az egyhetes eszközén, amelynek hatására erősödésbe kezdett a forint. A jegyzés átmenetileg átvitte a 395-öt is, annak környékén azonban egyelőre elakadt, majd újra felfelé vette az irányt az EURHUF, és már a tegnapi szint környékén jár.

Átlépte a 400-at

A forint jegyzése az imént átlépte a 400-at az euróval szemben, napon belül több mint 0,6%-ot gyengülve. Az MNB reggeli kamatemelése csak átmenetileg tudta megfogni a forintot (bár azt nem tudjuk, hogy hol lenne most az árfolyam, ha a kamatemelés nem történik meg). A következő állomás a 403-as történelmi mélypont lehet, hacsak nem javul a nemzetközi hangulat.

Fillérekre a 400-tól

Tovább gyengült a forint, napon belül eddig fél százalékot esett az euróval szemben, holott az MNB kamatemelése után nem sokkal volt fél százalékos erősödésben is, és 394,5-ig jött le. Jelenleg 399 forint 50 fillért ér egy euró, azaz 50 fillérre vagyunk a 400-tól.

399

Az imént az euró jegyzése átlépte a 399-et, elérve a napi mélypontot (399,19). A forintot a kedvezőtlen nemzetközi hangulat mozgatja, amelyet tetézett az Európába irányuló orosz gázszállítások leállításáról szóló fenyegetés. Az MNB ebben a kockázatkerülő hangulatban csak egy fél napra tudta eltéríteni a forintot a gyengüléstől.

Maradnak az árstopok, jönnek a kormány bejelentései péntek reggel

A csütörtöki kormányülés után, Orbán Viktor csütörtök délutáni villámbejelentését követően péntek reggel jönnek a részletek, ugyanis Gulyás Gergely 9:30-tól tart Kormányinfót. Az eseményről szokás szerint élőben tudósít a Portfolio.

Tovább a cikkhez

Kis gyengülés kora délután

Ezúttal 397,5 és 398,5 környékén ingázik a forint, jelenleg 0,2%-os gyengülésben van az euróval szemben. A gyengülés a nemzetközi hangulat eredménye, és alighanem nagyban köze van hozzá az oroszok fenyegetésének a gázcsapok elzárásával kapcsolatban (lásd a cikkfolyamba linkelt korábbi cikkünket). Nemcsak a forint gyengül, a lengyel zlotyt is leértékelődést mutat ma.

Súlyos fenyegetés jött ma az oroszoktól, rakétaként lőttek ki a gáz- és áramárak

A turbinaszállítási ügy a gázszállítások felfüggesztéséhez is elvezethet az Északi Áramlat-1 vezetéken – küldte a nagyon komoly figyelmeztetést Oroszország EU-hoz akkreditált nagykövete csütörtökön az orosz RIA hírügynökség tudósítása szerint. Erre és egyéb aggasztó hírekre ma is mintegy 20%-kal még tovább szárnyaltak a gázárak a vezető holland gáztőzsdén, így három nap leforgása alatt már mintegy 70%-os szárnyalásról beszélhetünk, ez pedig a tőzsdei áramárakat is az égbe küldte.

Tovább a cikkhez

Itt a bejelentés Orbán Viktortól: meghosszabbította a kormány az árstopokat

Csütörtökön ülésezik a kormány és már előzetesen nagy volt a várakozás az árszabályozó és hatósági intézkedések fenntartásával kapcsolatban. A hivatalos bejelentés végül egy Facebook-posztban érkezett a miniszterelnök oldaláról. Cikkünkben értékeljük is a kormány legújabb döntését.

Tovább a cikkhez

Már gyengül

Már a 398-at is átlépte a forint az euróval szemben, azaz már gyengülőben van tegnaphoz képest. A 403-as történelmi mélypont még kényelmes távolságra van, de az MNB reggeli kamatemelésének forinterősítő hatása gyorsan elolvadt. A dollárral szemben már 383 felett is járt a forint az imént.

Elveszni látszik a forint ereje

Úgy látszik, a kedvezőtlen nemzetközi hangulatban a kamatemelés nem tudta sokáig lökni a forintot, majdnem a tegnapi szintig gyengült vissza az euróval szemben. A dollár bitangul erősödik, a nemzetközi devizapiaci érzület láthatóan kockázatkerülő.

Szembe tud menni az MNB a globális trendekkel?

"A jegybank a forint piacán tapasztalt turbulenciára reagált a rendeltetése szerint erre szolgáló eszközzel. Az elemzők nem számítottak erre (a bbg konszenzus az volt, hogy nem lesz emelés ma), ezért a lépés komolyan erősítette a forintot az euróval szemben. Kérdéses ugyanakkor, hogy ez a hatás mennyire lesz tartós, mivel a dollár is erősödik és a hangulat sem javult érdemben" - írta értékelésében Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója.

"A legmeghatározóbb jegybank, a Fed 50 helyett 75 bázispontot emelt, amire a magyar jegybank a várt nulla helyett 50 bázispontot lépett.

Ez így +25 bázispont addicionális szigor az MNB részéről, mégsem biztos, hogy ezzel az MNB ellene tud menni a globális trendeknek,

de annak komoly bizalomnövelő hatása lehet, hogy az MNB gyorsan és szigorúan reagál a kedvezőtlen folyamatokra, amikor ennek eljön az ideje" - írja Kiss.

Eddig voltak erősebbek a vevők

A forint visszaadta az erősödése nagy részét, 397 felett a jegyzés az euróval szemben. Ez még mindig 0,1%-kal erősebb forintot jelent, mint tegnap, de az MNB kamatemelésének hatása már gyakorlatilag semmivé vált (más kérdés, hogy anélkül vélhetően magasabb szinten állna az EURHUF).

Továbbra is oldalazgat

Az euróval szemben még mindig 395 és 396 között mozog a jegyzés, egy ideje már ebben a sávban oldalazik a forint. A dollárral szemben ugyanakkor már markáns erősödés látható, ami a dollárpiaci fordulattal magyarázható elsősorban. 0,3%-ot erősödött ma a forint, 379,5 a jegyzés.

Megszólalt az MNB a rendkívüli kamatemelés után

Ma rendkívüli, 50 bázispontos kamatemelést hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank, ennek kapcsán pedig Virág Barnabás alelnök és Kuti Zsolt ügyvezető igazgató tartott háttérbeszélgetést.

Tovább a cikkhez

Ebben a sávban mozog

Az előző órákban a forint a 395-ös és 395,7-es sávot járta be, érintve azt alulról és felülről is. Virág Barnabás, a jegybank alelnöke rövid értékelőt tartott, amely új, erős üzenetet nem tartalmazott, inkább a döntés hátterét magyarázza, így jelentős piacmozgató hatása sem volt. A dollárral szemben közben megint erősödőben van a forint, az USDHUF újra átvitte a 380-at felülről, most 10 fillérrel jár alatta (ez 0,2%-os erősödést jelent). Ehhez kellett az is, hogy a relatív dollárerő mérséklődjön.

Célba vette a 396-ot

A forint erősödése egyelőre átmenetinek bizonyult, a 394,5-ig szúrt le az EURHUF, most viszont már a 396-ot közelíti. Ezzel együtt is napon belül még mindig fél százalékos erősödésben van.

A 395 egyelőre megfogta

A forint erősödése 395-os szint környékénél láthatóan elakadt, a 0,6%-os erősödés viszont így sem mondható gyengének a rossz nemzetközi hangulatban. A fő kérdés most az, hogy a forint merre folytatja útját: az MNB lépésének hatására a befektetők tovább veszik a magyar fizetőeszközt? Vagy a kedvezőtlen nemzetközi hangulat és a dollárerő elsöprik a kamatemelés hatását? Ez a nap kérdése.

A dollárt nagyon veszik

Jelentős dollárerősödést látunk, az euróval szemben fél százalékos erősödést mutat az amerikai deviza, és már az 1,04-et is átvitte a dollár jegyzése az euróval szemben. Ennek hatására a forint dollárral szembeni ereje is oda, már a tegnap éjjeli szint környékén van az USDHUF-jegyzése, egy dollár 380 forint 40 fillérbe kerül. Az euróval szemben 395,4-nél jár a jegyzés.

Már a 395 is megvolt

Az EURHUF jegyzése átvitte felülről a 395-öt, tovább erősödik az euróval szemben. Egy euró most 394 forint 40 fillérbe kerül. A dollárral szemben mérsékeltebb az erősödés, mert a forinterősödéssel egyidőben a dollár is erősödik az euróval szemben, de az USDHUF jegyzése így is 380 alatt van.

Itt a rendkívüli kamatemelés az MNB-től!

Ma 50 bázispontos kamatemelést hajtott végre az MNB az irányadó eszközében, az egyhetes betéten - derül ki a jegybank által ma közzétett tender-adatokból. Az emelés rendkívülinek mondható, hiszen bár a jegybanknak minden héten van lehetősége módosítani az irányadó rátán, egy ideje kitartott azon gyakorlata mellett, hogy csak a monetáris tanács alapkamatról határozó, hó végi ülése kapcsán változtatott a valódi irányadó eszközén.

Tovább a cikkhez

Kamatot emelt az MNB, megtépték a forintot

Az MNB mai reggeli egyhetes betéti tenderén megemelte a betét kamatát, az új irányadó kamat 7,25%, amelynek hatására a forint erősödésbe kapcsolt az euróval szemben. Az indirekt jegyzés felülről a 395-öt közelíti, távolodik a 403-as történelmi mélypont.

Egyelőre erősödőben a forint, de még nem dőlt el az irány

Az amerikai jegybank tegnapi kamatdöntése utáni jegybanki kommunikáció (amely szerint a 75 bázispontos emelés nem lesz gyakori lépés) emelkedést hozott a piacon, a dollár is gyengülésbe kezdett, ami jó hír a kockázatosabb feltörekvő devizáknak. Azonban a Fed-hatás gyorsan elmúlhat, és a nemzetközi hangulat alapvetően továbbra sem jó.

Ma reggel a forint erősödésben van az euróval szemben, 396,8-nál jár az EURHUF, ami a tegnapihoz képest 0,2%-os erősödést jelent. A forint a hét elején történelmi mélypontra zuhant az euróval szemben, akkor egy euró 403 forintba került.

A dollár jegyzése továbbra is 1,04 felett van az euróval szemben, ugyanakkor a tegnapi gyengülés után ma már erősödés látszik, ami a Fed-hatás elmúltára utalhat. A dollárral szemben a forint egyelőre tartja magát, egy dollár 380 forint 70 fillérbe kerül. A régiós devizáknál sem látunk nagy mozgást: a cseh korona és a lengyel zloty jegyzése nem mozdult az euróhoz képest.

Ma a Magyar Nemzeti Bank egyhetes betéti tenderére kell figyelni, az eszköz kamatát reggel 9-kor teszi közzé a jegybank. Az MNB általában a rendes kamatdöntő ülések hetén emeli meg az egyhetes kamatát, de nem zárja ki, hogy bizonyos esetekben erre sor kerülhet. A 400 körüli forint, illetve az EKB váratlan lépése, a Fed határozott szigorítása akár mérlegelésre is késztetheti az MNB-t, ezért a forint szempontjából mindenképp érdemes lesz figyelni a nemsokára érkező egyhetes eszköz kamatközlését.

Címlapkép: Getty Images

varga-judit-europai-unio-europai-bizottsag
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
tornado
tőzsde
aviva city london getty stock

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
forint arfolyam euro