forint arfolyam euro
Deviza

A hét végére újra 400 fölé gyengült a forint

Portfolio
A péntek reggeli kereskedésben a kerek 400-as szinthez nagyon közel jár az euró a forinttal szemben, azaz az elmúlt napok nagyon sűrű híráramlása és több helyről érkező jegybanki bejelentései mellett sem történt érdemi és tartós forinterősödés. Ma reggel is inkább vegyesek voltak ehhez az előjelek, végül a délelőtt viszonylag szűk sávban zajló kereskedéssel telt. Kora délután viszont nem kellett nagy gyengülés ahhoz, hogy ismét 400 feletti árfolyamot euró árfolyamot lássunk, ezzel elmondható, hogy a hét minden napján járt a lélektani szint felett a kurzus.

400 felett ragadtunk

Az utóbbi egy órában 400 felett ragadtak az euróval szembeni forintjegyzések, ezekben a percekben 401 fölé is felszúrt az árfolyam. Továbbra is alulteljesítők vagyunk, a napi gyengülés közel 0,8%-os, a zloty eközben 0,6%-kal erősödik az euróval szemben.

400 fölé szúrt az euró árfolyama

Délelőtt 398,5 és 399,5 között, viszonylag szűk sávban jegyezték a forintot az euróval szemben, és mivel nem volt messze a 400-as határ, nem meglepő, hogy kora délután egy kis gyengülés is elég volt ahhoz, hogy átvigye a lélektani szintet az árfolyam. Különösebb hírt nem látunk a gyengülés mögött, bár az európai energiapiaci feszültségek bizonyára nehezítik, hogy erősödni tudjon a forint. A hazai fizetőeszközünk ma is alulteljesítő, a zloty 0,7%-os erősödésben, a forint 0,5%-os gyengülésben van a mai napon.

A háború kitörése, február vége óta a forint tartósan rosszabbul teljesít, mint a zloty vagy a cseh korona.

hufrel

A hét végére újra 400 fölé gyengült a forint

A Fed felőli szerdai üzenetek csak néhány órára tudták javítani a kockázati étvágyat a világban, aztán a csütörtöki váratlan svájci, illetve várt brit kamatemelés újra emlékeztette a befektetőket, hogy az infláció bizony komoly probléma. Ugyanígy még a svájci lépés előtt az MNB is meglepett sokakat a piacon az egyhetes betétnél az 50 bázispontos emelésével, de ez is csak másfél órára tudta erősödni a forintot az egyre borúsabb nemzetközi befektetői hangulatban, amelyben egy téli gázválság lehetősége is megjelent az oroszok felőli újabb komoly fenyegetés mellett.

Este pedig Navracsics Tibor új uniós területfejlesztési miniszter küldött – összességében nem túl optimista – üzenetek a most zajló brüsszeli tárgyalásainak kilátásairól, amelyek szintén nem segítettek a forinton.

Péntek reggel tehát mindezek miatt az euró jegyzései továbbra is a 400-as szint közelében állnak, és vegyesek a piaci előjelek, mert bár a dollár tegnap jókora gyengülést szenvedett el az euróval szemben (1,04-ről 1,06-ig), de annak felét máris visszaadta, a határidős amerikai részvényindexek pedig továbbra sem mutatnak érdemi felpattanást.

hufregg15perc220617
eurusdregg220617

Ma az Európai Bizottság várhatóan hivatalosan ajánlani fogja majd Ukrajnának a tagjelölti státuszt, aztán az uniós vezetők rövidesen állam- és kormányfői szinten is jóváhagyhatják majd ezt, a fejleményre orosz részről továbbra is várhatók üzengetések például a gázpiacon keresztül, az pedig a gazdasági kilátásokon keresztül az eszközárakat is mozgathatja.

Emellett ma délelőtt lesz a magyar Kormányinfó, amelyen várhatóan kiderül majd, hogy mit akar a kormány a kkv-k rezsicsökkentésével (eddig egymásnak ellentmondó üzeneteket hallottunk), illetve az árstopok meghosszabbításának néhány fontos technikai részlete is kiderülhet.

Amint az alábbi ábrán berajzoltuk: egy intenzívebb forinterősödésnél az emelkedő trendvonalat kell figyelni (most éppen 392 körül jár), és ha azon átjutna az EURHUF lefelé, akkor komolyabb további forinterősödés is jöhetne a technikai elemzés szabályai szerint (rövid távú forintgyengülési trend megtörne).

hufregg220617

A forint a dollárral szemben tegnap jókora erősödést mutatott a zöldhasú gyengülése miatt, a jegyzések a 380-as szint alá buktak és ma reggel is ott járnak.

usdhufregg220617

Címlapkép forrása: Getty Images

covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
arany

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
infláció forint