forint bankjegy huf
Deviza

Úgy tűnik, hogy a gyengülés felé talált irányt a forint

Portfolio
Kedden 395 alá erősödött a forint az euróval szemben, vagyis tovább távolodott a 400-as lélektani szinttől és múlt héten látott történelmi mélypontjától. Azonban azok továbbra is belátható távolságban vannak, a nemzetközi hangulat elromlása vagy valamilyen negatív itthoni fejlemény újra a veszélyzóna felé sodorhatja a forintot.

gyengül tovább a forint

Délutánra 396,4 közelébe emelkedett az euró jegyzése, ez már 0,4%-kal magasabb a kedd esti szintnél. A régióban ma a lengyel zlotyra utaznak a befektetők, már 1,1%-ot esett az euróval szemben.

Hatalmas kamatemelés búcsúzóul a cseh jegybanktól

A vártnál nagyobb mértékben, 125 bázisponttal 7%-ra emelte az irányadó kamatot szerdán a cseh jegybank. A várakozások szerint ez lehetett az utolsó emelés, hiszen búcsúzik a jegybank eddigi vezetése és helyükre pedig olyanok érkeznek, akik már eddig sem értettek egyet a szigorítással.

Tovább a cikkhez

A forint lehet a régió fekete báránya, hamarosan 430 lehet egy euró

Jelentősen rontotta a forintárfolyamra vonatkozó prognózisát a Societé Generale (SocGen), a francia bank szerint az év végére 430 forint is lehet egy euró. A cég elemzői szerint jelenleg a magyar deviza a legkevésbé vonzó a régióban, sőt a teljes feltörekvő piacon is az egyik leggyengébb láncszem lehet. A helyzeten csak tovább ronthat, hogy a szakemberek úgy látják, hogy az év végéig sem lesz megállapodás az Európai Bizottsággal az uniós forrásokról, ez pedig nyomás alatt tarthatja a forintot.

Tovább a cikkhez

Nem tartott sokáig a meglepetés

Délelőtt a dollár erősödése és a lengyel zloty gyengülése mellett meglepő volt a forint erősödése, azonban a jelek szerint nem sokáig tartott ki ez a folyamat. Mostanra 395,4-ig emelkedett vissza az euró jegyzése, ami már 0,2%-kal magasabb a tegnap estinél.

Megy tovább a forint

Az euróval szembeni jegyzések tovább süllyedtek szerda délelőtt, elérték a 394-es szintet.

A forint erősödése érdekes, hiszen a lengyel zloty közben veszített értékéből az euró ellenében reggel óta. És az euró-dollár keresztben sem látunk lényeges mozgásokat.

Meglepően erősödik a forint

Szerda reggel 394,62 körül járt a forint az euróval szemben, vagyis a múlt héten látott 400 feletti jegyzést követően erősödni tudott a magyar deviza. Így eltávolodott a 403-as történelmi mélypontjától és a 400-as lélektani határtól is. Ez leginkább a nemzetközi hangulat javulásának tudható be, a részvénypiacokon is érezhetően csökkent a nyomás, illetve a dollár erősödése is elakadt. Ugyanakkor a javuló hangulat törékenynek tűnik, igazán fontos hírek nem jelentek meg, melyek tartós optimizmust alapoznának meg. Vagyis bármikor újra fordulhat a hangulat, akkor pedig a forint is nyomás alá kerülhet könnyedén. A dollárral szemben most 375,8 közelében járunk, míg az angol font 459,8 forintba kerül.

A forint legközelebbi versenytársai közül a lengyel zloty 0,2%-os gyengüléssel, a cseh korona pedig stagnálással kezdte a napot. A feltörekvő piacon a török líra és az orosz rubel is minimálisan mozdult.

A már említett fordulat jelei kezdenek látszani a piacon, elsősorban a dollár árfolyamán. Az amerikai deviza ugyanis szerda reggelre 0,4%-kal erősödött az euróval szemben, így 1,05 alá esett a jegyzés. Ha ez tartós folyamat lesz, akkor a feltörekvő piaci devizák szempontjából negatív hír lenne, vagyis akár a forintot is újra a gyengülés felé lökhetné. A japán jen ma reggel 0,2%-kal erősödött a dollárral szemben, míg az angol font 0,4%-kal gyengült reggel.

Címlapkép: Getty Images

covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
arany

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
infláció forint