infláció forint
Deviza

Ma épp a svájci frankkal szemben van történelmi mélyponton a forint

Portfolio
Kismértékű gyengüléssel kezdte a hét utolsó munkanapját a forint az euróval szemben, így 400 körül indult reggel a jegyzés. Hamar a 400-as szint fölé is kerültünk, és a nap folyamán nem is tért vissza ez alá az árfolyam. A svájci frank erősödése közben azt eredményezte, hogy az alpesi devizával szemben a forint új történelmi mélypontra került, itt is a 400-as szintet kell megszoknunk.

Mélyponton a svájci frankkal szemben

Mivel a forint általánosan nagyon gyenge, ezért az, hogy egy-egy devizához képest mikor üt új történelmi mélypontot, azon múlik, hogy ezek a devizák épp mikor erősödnek tovább a nemzetközi devizapiacon. Ma épp a svájci frankon a sor, ezért a forint-frank fronton szintén a 400-as lélektani szint ostroma zajlik épp.

Mivel márciusban épp 399-ig ment fel a kurzus, ezért a mai 399,6-os szint új mélypontnak felel meg. Szerencsére a magyar gazdaság kitettsége már igen alacsony, de azért érdemes felidézni, hogy amikor idehaza a svájci frank alapú hitelek krízise zajlott, az árfolyam 180-220 között járt.

400 felett ragadtunk

A reggeli órákban 400 fölé kúsztak az euró jegyzései, és azóta nem is tért vissza a lélektani határ alá az árfolyam. Az utóbbi órákban 400-402 közötti sávban zajlott a kereskedés, összességében eddig fél százalékos a gyengülés. Ez megint alulteljesítést jelent a régiós párhoz képest, hiszen a zloty ma tartja az értékét az euróval szemben.

Már 401-nél

Péntek reggel 401-ig gyengült a forint, ez már 0,4%-kal magasabb a tegnapi jegyzésnél. Így lassan a múlt héten látott 403-as történelmi mélypont kerülhet ismét célkeresztbe.

Nem tud megmenekülni a forint, 400 felett kezdi a pénteki napot

Péntek reggel 400,3 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,2%-os gyengülést jelentett a magyar deviza szempontjából tegnap estéhez képest. Csütörtökön is járt már a lélektani határ felett a jegyzés, a jelek szerint nem tud onnan szabadulni egykönnyen. A magyar devizát továbbra is sújtja az uniós forrásokkal kapcsolatos vita, ha a piac tartósan beárazza, hogy nem jutunk hozzá a kérdéses összeghez, akkor az további negatív tényező lenne a forint szempontjából. Vagyis egyáltalán nem biztos, hogy itt a folyamat vége, akár a múlt héten látott 403-as történelmi mélypont is veszélyes lehet a magyar deviza szempontjából. A dollárral szemben most 379,9 körül járunk, míg az angol font 466,15 forintba kerül jelenleg.

A forint ismét alulteljesítő, hiszen a régiós versenytársak közül a lengyel zloty minimális erősödésben van, a cseh korona pedig stagnál. A feltörekvő piacon a török líra egyelőre alig mozdul, az orosz rubel pedig 0,4%-os erősödéssel kezdett a dollárral szemben.

Az euró-dollár árfolyam befagyni látszik egyelőre 1,05 felett, várhatóan a következő jegybanki döntésekig csak akkor jöhet nagyobb kilengés, ha ismét elromlik a hangulat. Csütörtökön a vártnál gyengébb európai beszerzési menedzserindexek okoztak kisebb pánikot a piacon, ismét felerősödtek a recessziós félelmek, azonban ez nem volt tartós. Ma reggel 1,0535 körül jár a jegyzés, ami minimális dollárgyengülést jelent. Közben a japán jen 0,1 százalékkal erősödött a dollárral szemben, míg az angol font stagnál.

Címlapkép: Getty Images

varga-judit-europai-unio-europai-bizottsag
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
tornado
tőzsde
aviva city london getty stock

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
forint arfolyam euro