Előfizetői tartalom

Négy elemzői forgatókönyv az euróról: az egyik szerint 2023-ban széthullhat az EU

Portfolio
A dollár idén eddig jelentős felértékelődést mutatott az euróval szemben, a borús gazdasági kilátások és a jegybankok monetáris politikáinak távolodása közelebb hozta a paritáshoz az EURUSD-t. Az ING Bank közgazdászai szerint az euró-dollár árfolyam jövője négy tényezőtől függ, és ezek kimenetele alapján 4 forgatókönyvet állítottak fel. Az egyik nagyon sötét: amennyiben az orosz-ukrán háború, a kínai lezárások és az energiaársokk mély recesszióba taszítja az eurózónát, akkor az EU létjogosultsága is megkérdőjeleződhet jövőre. Szerencsére nem erre látják a legnagyobb esélyt a bank elemzői.

Idén eddig jelentős felértékelődést mutatott a dollár az euróval szemben. Az amerikai fizetőeszköz erősödését alapvetően két fő tényező hajtja: az egyik a globális kockázatkerülés, az orosz-ukrán háború, a kínai lezárások és a recessziós félelmek ugyanis kedvezőtlen jövőképet festenek, ilyenkor pedig a biztonságos eszközök felértékelődnek. A másik fundamentális...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés