forint bankjegy huf
Deviza

Az MNB jelzései után 410 alá ment a forint árfolyama

Portfolio
A borús nemzetközi befektetői hangulatban, a dollár további erősödése mellett szerdán ismét nagy esést produkált a forint, amiben magyarspecifikus okok is meghúzódnak, hiszen a cseh korona ma is stagnál, a lengyel zloty pedig jóval visszafogottabban gyengült, mint a forint. A piacok aggódnak, hogy mi lesz az EU-pénzeinkkel kapcsolatos viták kifutása, közben a bőven kétszámjegyű magyar infláció mellett további hathatós kamatemelést áraznak a befektetők, a gyengülő forint pedig csak még tovább rontja az ország külső egyensúlyát a drámaian magas energiaár környezetben. A forint szakadása mellett az állampapír hozamok is nagyot ugrottak ma is, a vezető magyar részvények pedig vegyesen teljesítettek. Délután az MNB is reagált az esésre, amelynek hatására visszajött valamelyest a forint.

Megszólalt a Pénzügyminisztérium a rekordgyenge forintról

Több napja ütik a forintot, az euróval szembeni árfolyam sorozatosan döntötte a héten is az új történelmi csúcsokat, a kormány azonban nem nyilvánult meg közvetlenül a forint árfolyamával összefüggésben. Egészen szerda délutánig, amikor választ küldött a Pénzügyminisztérium a Telex érdeklődésére.

Tovább a cikkhez

410 alatt az árfolyam

Szép fokozatosan tovább erősödik a forint: jelenleg 409,3 forint körüli euróárfolyamot mutat a grafikon.

Komolyabb fordulat előjelei a grafikonon

Ma délutáni EURHUF technikai elemzésünkben már rámutattunk, hogy több indikátor a közelgő korrekció lehetőségére hívta fel a figyelmet és például arra, hogy meg kell várni a napos gyertyát, hogy tényleg az emelkedő trendcsatorna felő szára felett tud-e zárni az EURHUF, vagy visszasüllyed. Emellett a 100%-os Fibonacci szintre is felhívtuk a figyelmet, ami 411 körül húzódik. Akkor még nem tudtuk, hogy röviddel azután megszólal Virág Barnabás MNB-alelnök és a szavai után több mint 5 egységnyi forinterősödés bontakozik ki 410 közelébe. Ha viszont ezzel nem foglalkozunk és csak a grafikont nézzük, akkor azt látjkuk, hogy megpróbált kitörni felfelé az EURHUF az emelkedő trendcsatornából, de annak felső szára "visszapüfölte" az árfolyamot, így most a nap zárásához közeledve egy bő 6 egységnyi nagy kanóc látszik a grafikonon, ami komolyabb fordulat előjele is lehet. Ha holnap az MNB az egyhetes betéti tenderen tényleg komolyabb kamatemelésre szánja rá magát, ami a nap végéig is kitartó forinterősödést okoz, akkor utólag majd azt fogjuk látni, hogy megvolt a fordulat a forint pályájában és a trendcsatornában maradt az EURHUF. Idén március elején, amikor 400-ig szaladt az EURHUF, akkor is hasonlóan nagy kanócos gyertyát láttunk a március 4-i kereskedési nap után, aztán komolyabb forintrali vette kezdetét.

ezrhuf este technika220706
Forrás: tradingview.com

Tovább erősödget a forint

Az MNB alelnökének nyilatkozatát követő órákban fokozatosan erősödött a forint, jelenleg 410,2 forintot adnak a bankközi piacon egy euróért.

Mérsékelt erősödés a kora esti órákban

Az elmúlt órában kissé tovább erősödött a forint, de még mindig jóval gyengébb, mint egy nappal ezelőtt: jelenleg 411,2 forint környékén mozog az euróárfolyam.

A dollárral szemben 404-ig jött vissza

A dollárral szemben is mérséklődött a gyengülés, jelenleg 404 forintba kerül egy dollár. Ez tegnaphoz képest 1,9%-os gyengülést jelent. Az euróval szemben továbbra is 411 és 412 között áll a jegyzés.

Reagált az MNB, visszajött valamelyest

Virág Barnabás MNB-alelnök az imént azt mondta, hogy a forint gyengülése veszélyezteti az árstabilitási célokat, ezért a jegybank a holnapi egyhetes betéti tenderen határozottan reagálni fog. A jegybankalelnök megszólalására az euró/forint lefordult, 412 alá is beesett. Napon belül azonban még mindig 1%-os gyengülésben van.

Megszólalt az MNB alelnöke a rekordgyenge forint után!

"Az elmúlt napokban kialakult pénzpiaci helyzet növeli az inflációs kockázatokat és egyértelműen veszélyezteti az árstabilitást. Az MNB holnap (07.07.) az egyhetes betét kamatának megemelésével határozottan reagál. A jegybank az eszköztár minden elemével folyamatosan készen áll beavatkozni az árstabilitás biztosítása érdekében" - közölte Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kérdésre válaszolva nemzetközi hírügynökségekkel.

Tovább a cikkhez

Nincs megállás

Esik tovább a forint az amerikai piacnyitást követően is. Az euróval szembeni jegyzések újra a 416-os szint felett járnak, a 416,80-as szintet is megközelítették, így délután újabb történelmi mélypont született, ahogyan ezt láthattuk az egész nap folyamán. Alig 1 óra sem telt el tehát azóta, hogy a forint fél 4 körül beállította új történelmi mélypontját az euró ellenében, most újabb mélységekről beszélünk.

A dollár ellenében még egyértelműbb a délutáni trend: már a 410-es szintnél járunk.

usdhuf220706

Megszólalhat a kormány a történelmi mélypontra zuhanó forintról

A szerdai kormányülés döntéseinek bejelentése, és az aktuális belpolitikai, gazdasági és háborús fejlemények kommentálása mellett a csütörtök délben várható Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a forint árfolyamáról is beszélhet.

Tovább a cikkhez

Elszálltak a magyar állampapírok hozamai

Az Államadósság Kezelő Központ szerdán megállapított referenciahozamai alapján folytatódott a hozamemelkedés a másodpiacon.

Tovább a cikkhez

Az új történelmi forintmélypont: 416 volt az euró

A szerda reggeli piacnyitás óta zuhan tovább a forint, az euróval szembeni árfolyama már a 416-os szint felett is járt. A hazai fizetőeszköz óráról órára dönti meg történelmi mélypontját.

Tovább a cikkhez

Visszahúzták a mélypontról a forintot

Az elmúlt percekben nagyobb forinterősödés látszott: az euró jegyzései 416,6-ról 2 egységgel estek, a dolláré 409-ről 407 alá bukott. Ezzel együtt ha a háború kitörése előtti napoktól nézzük: jól látszik az alábbi harmadik ábrán, hogy a forint abszolút kilóg a régiós devizák mezőnyéből, hiszen a cseh korona lényegében oldalaz a jegybank masszív koronavédő intervenciói mellett, a lengyel zloty pedig jóval kisebb gyengülést mutat, azt is inkább csak az utóbbi napokban.

eurehuf41467
usdhuf406
regreldel220706

Miközben fék nélkül zuhan a forint, a kormány csendben nézi

Ritkán látott sebességgel értékelődik le a forint, és már nemcsak a főbb devizákkal szemben (euró, dollár, svájci frank), hanem a régiós fizetőeszközök (zloty, lej, kuna) ellenében is. Közben pedig a parlament is ülésezik a költségvetés elfogadása miatt, valamint a kormány is ülést tart szerdán, vagyis a hivatali gépezet nem állt le, azonban a forint zuhanásával kapcsolatban nem jött nyilatkozat a kormányzat részéről.

Tovább a cikkhez

Szakad tovább a forint, 417 közelében az euró

Az elmúlt percekben nagyon felgyorsult a forint esése, a jegyzések percek alatt átvitték a 414-es, majd 415-ös és 416-os szinteket, legutóbb 416,6-nál járt a kereskedés. A dollár kurzusa 409 közelébe ugrott.

eurhuf41466

Szétverik a forintot, szárnyal a dollár, új mélyponton az OTP

Egymás után éri el az újabb és újabb történelmi mélypontokat a forint az euróval és a dollárral szemben, előbbinél már 413 fölött vagyunk, utóbbi jegyzése pedig meghaladja a 405 forintot. Eközben a magyar tőzsde ugyan stagnál ma, egyet hátra lépve látszik, hogy jelentősen megszenvedték a mögöttünk álló időszakot a magyar részvények, főként az OTP, melynek árfolyama ma is lokális mélypontra került. Ez azt jelenti, hogy azokon a szinteken kereskednek most a bankpapírral, amelyeken a koronavírus miatt kialakult pánikeladási hullámban járt az árfolyam.

Tovább a cikkhez

Meddig eshet még a forint? - Csúnya szintek vannak a láthatáron

Az elmúlt napokban gyors ütemben gyengült a forint és mivel a 410 feletti tartományban eddig még sosem járt az euróval szemben, így nincs múltbeli kapaszkodó arra a kérdésre, hogy meddig eshet még a forint. A technikai elemzés néhány megközelítése azonban segít választ adni.

Tovább a cikkhez

A 413 is megvolt

Szerda délután 413 fölé emelkedett az euró jegyzése, ez 1,3%-kal magasabb a tegnapinál. Kedd reggel még 400-tól futottunk neki, vagyis nem egészen két nap alatt 13 forinttal lett drágább egy euró. A dollár most 406,2 forintba kerül.

A dollár ára is elszabadult

A forint gyengesége a dollárral szemben látványos még inkább. Az USD/HUF jegyzése már a 405-ös szint felett jár.

Eközben az euróval szembeni kurzus a 412-es szinthez tapadt az elmúlt 1 órában.

A 412 is elesett

Már 412 fölé emelkedett a jegyzés, ezzel 1,1%-os gyengülésben van ma a forint. A dollár 403,7 fori ntba kerül éppen.

Mint kés a vajon, a 411 sem okozott kihívást

Közben 411 fölé emelkedett az euró jegyzése, a dollár most 402,2 forintot ér.

Itt a Portfolio videós elemzése

Néhány perccel ezelőtt a Portfolio Facebook-oldalán élőben elemeztük a forint gyengülését, a videót itt visszanézhetik:

410 körül megtorpant az esés

Szerda dél körül 410,2-nél járt a forint, vagyis az elmúlt percekben nem gyengült tovább, viszont egyelőre érdemben erősödni sem tud a magyar deviza. A 0,8%-os gyengülés egyelőre megegyezik a lengyel zloty teljesítményével, miközben a cseh korona alig mozdul.

400 felett a dollár

Nem csak az euróval, hanem a dollárral szemben is fontos lélektani szint esett el, a 401-es árfolyam több mint 1 százalékkal haladja meg a kedd estit. Mondani sem kell, hogy ez is történelmi csúcs.

410-nél az euró

Szerda délelőtt 410 fölé gyengült a forint az euróval szemben, ez 0,7%-kal magasabb a tegnapi jegyzésnél.

Mitől lett a világ egyik leggyengébb láncszeme a forint? Mikor tud talpra állni?

A Portfolio stúdiójában 11:30-kor élőben elemzik az utóbbi napok-hetek legfontosabb témáját munkatársaink: mitől gyengült történelmi mélypontra a forint? Miért van az, hogy lassan az összes devizával szemben leértékelődik? Mi kellene ahhoz, hogy megforduljon ez a negatív tendencia? A kérdéseket Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója, illetve Beke Károly és Hornyák József, a Makro rovat elemzői igyekeznek megválaszolni.

Tovább a cikkhez

408 körül várja az újabb híreket a forint

Szerda reggel 408 felett kicsivel stabilizálódott a forint árfolyama, vagyis a jó hír, hogy nem gyengül tovább a magyar deviza, a rossz hír viszont az, hogy továbbra is gyenge szinten van. Ha napközben megint nyugtalanító hírek érkeznek, akkor az sem zárható ki, hogy célba veszi a 410-es árfolyamot a jegyzés.

Hajnalban megbillent a forint, újra 410 közelében az euró

A gázár, illetve a megélhetési válság fogyasztást visszafogó hatásai miatt egyre erőteljesebbek világszerte a recessziós félelmek, tegnap is ez okozott jókora befektetői hangulatromlást, részvény árfolyamesést, dollárerősödést, forintesést. Ennek jegyében az euró/dollár letörte a 19 éves mélypontját 1,034 körül és egészen 1,024-ig esett. Ma hajnalban ismét ezen szint felé fordult a kereskedés, azaz erősödött a dollár.

eurusdregg220706

A határidős amerikai részvényindexek sem jeleznek egyelőre érdemi felpattanást, így tehát ismét borongós nap elé nézhet a forint, ezt pedig már a hajnali kereskedés jelzi, hiszen a jegyzések 407-ről 408,5-ig ugrottak. Tegnap 409,7 körül érte el eddigi történelmi mélypontját a forint az euróval szemben, a dollár ellenében pedig 399,5-nél. A tegnapi forintpiaci mozgásokról hírfolyamunk itt érhető el.

hufregg220706

A dollárral szemben mindössze 1 egységre, 398,5 körül jár a reggeli kereskedésben a forint, így tehát itt is nagyon közel a friss történelmi mélypont. Az MNB csütörtökön dönt az egyhetes betéti tenderre felajánlott kamatszintről, ami múlt héten összeolvadt az alapkamattal 7,75%-on. Akkor az alapkamatot 185 bázisponttal, a betéti kamatot 50 bázisponttal emelte az MNB, de azóta már látszik, hogy ez csak rövid időre tudta erősíteni a forintot és számos fundamentális ok hatására a forint jócskán tovább esett, rontva ezzel az inflációs kilátásokat is. Ezeket a fundamentális okokat az alábbi két cikkünkben foglaltuk össze részleteiben:

usdhufregg220706

Címlapkép forrása: Getty Images

zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna
tüzifa tilalom
mali afrika
japan lakossag

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Holdblog Sörhatalmak klubja

Volt már amerikai steaktérkép és európai strandverseny, most mutatjuk, sörgyártásban mely nemzetek a legnagyobb szereplők!...

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst

Tőkeszámítási szakértő IT területre

Tőkeszámítási szakértő IT területre

Tőkeszámítási szakértő

Tőkeszámítási szakértő
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
forint