huszezer forint bankjegy
Deviza

Megtépték a forintot a kormány és az MNB erős üzenetei hatására

Portfolio
Az MNB 200 bázispontos mai kamatemelése az egyhetes betéti tendernél azonnali forintesést váltott ki csütörtökön reggel, de nem esett új történelmi mélypontra a forint, aztán erősödni kezdett, majd a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve egy agrárrendezvényen Orbán Viktor kormányfő fontos üzeneteket mondott arról, hogy milyen engedményeket tesz a kormány az EU-megállapodás mielőbbi összehozása érdekében. Ezután pedig az MNB azt is bejelentette, hogy már a jövő héten összeolvaszthatja az alapkamatot a ma megemelt egyhetes betéti rátával, azaz nem vár a hónap végéig, és további, a devizalikviditást segítő intézkedéseket is bejelentett. Ezek hatására hirtelen még tovább erősödött a forint, és az euró jegyzései az esti kereskedésben egészen 402-ig süllyedtek.

Jelentős erősödéssel zárta a mai napot a forint

Az esti kereskedésben átmenetileg egészen 402-ig erősödött a forint az euróval és 395,5-ig a dollárral szemben, majd jött egy kis gyengülés, de még most is 403 alatt, illetve 397 alatt jár a csendes kereskedés az éjjeli bankközi piacon.

hufzaro220707

A mai napos gyertya - a tegnapival együtt - nagyon komoly fordulós jelet mutat technikai elemzési szemmel nézve, hiszen már tegnap jókora felső kanóc jelent meg a gyertyatesten, aztán ma meggyőzően, jelentősen süllyedt az EURHUF, és napi mélypont körül zárt az árfolyam, újabb jókora felső kanócot hagyva a gyertyatesten. Így összességében a mai zárás megerősítette azt a technikai képet, amit délutáni rövid technikai elemzésünkben óvatosan vázoltunk, hogy a forint a gyors leértékelődése során egyelőre elérhette a mélypontját és a fordulat kibontakozását látjuk. Ez persze nem jelenti azt, hogy a romló külső hangulat, vagy az energiaárak további emelkedése, a recessziós veszélyek fokozódása, vagy az EU-megállapodás esélyeinek a romlása esetén ne gyengülhetne új történelmi mélypontra a forint a következő hetekben. A megállapítás mindössze az, hogy egyelőre a 415 körüli régióban erős visszautasítást kapott az EURHUF és a piaci erők egyelőre tegnap és ma is jócskán lenyomták az árfolyamot, így ez rövid távú fordulat bekövetkezésére utal.

eurhufzarotech220707
Forrás: tradingview.com

Megszólalt az Európai Bizottság a magyar kormány engedményeinek bejelentése után

Miután bejelentette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy négy területen konkrét engedményeket tett az Európai Bizottság felé a kormány a megegyezés érdekében, majd Orbán Viktor kormányfő azt jelentette be, hogy az összes technikai akadály elhárult a megegyezés útjából, megkereste a Portfolio az Európai Bizottság illetékes szóvivőit. Számos kérdést feltettünk nekik, amelyekre általánosságban küldtek gyors válaszokat.

Tovább a cikkhez

Még tovább erősödött a forint

Az amerikai részvénypiacokon egyre jobb a hangulat, 1,5-2%-os emelkedéseket látunk a vezető indexekben és picit a dollár is gyengült, mindez pedig tovább segítette a forintot az esti kereskedés során. Az euró jegyzései így 402,4-ig süllyedtek, a dolláré 395,8-ig.

huf4024este
usdhufesteuj220707

Megszólalt Orbán Viktor a deviza- és energiapiaci helyzetről és fontos üzeneteket mondott

Ritkán látunk olyan gazdasági és piaci helyzet összefoglalót Orbán Viktor kormányfőtől, mint amivel csütörtök este jelentkezett a Facebook-oldalán, hiszen szó van benne az euró dollárral szembeni árfolyamáról, az olaj- és gázpiacról, a magyar ellátásbiztonságról, az ipari termelésről és az idei GDP-növekedési kilátásainkról, foglalkoztatásról, illetve a költségvetési fegyelemről. Közben viszont a forint árfolyamáról, illetve az EU-megállapodás esélyeiről nem tett említést, igaz egy mai agrárkamarai rendezvényen utóbbiról nagyon biztató dolgokat mondott és ez is jókora erősödést váltott ki ma a forintnál.

Tovább a cikkhez

Kitartóan erősebb szinteken maradt a forint

A forint délutáni komoly erősödése után az esti órákra megnyugodtak a kedélyek: az euró jegyzései a 403-as szint körül stabilizálódtak, a dollár kurzusa pedig 397 körül ragadt.

hufeste403
usdhufeste220707

Óriási fordulat a forintnál a gazdaságpolitika látványos fordulata után

Óriási napon belüli fordulatot láttunk csütörtökön a forint árfolyamában, hiszen reggel még 415 felett is járt az euróval szemben, kora estére viszont már az újabb és újabb erősödési hullámokban 402,5-ig jutott. Mindez amellett következett be, hogy estére még tovább erősödött a dollár az euróval szemben, azaz alapesetben továbbra is ellenszél fújt a forintnál. Mindez jól rávilágít arra, hogy a magyar gazdaságpolitika elmúlt 24 órában mutatott látványos fordulata kellett ahhoz, hogy a forint is óriási fordulatot mutasson be.

Tovább a cikkhez

24 óra alatt fordult a gazdaságpolitika a rekordgyenge forint miatt

3 nap alatt 16 egység és a 416-os euró-forint árfolyam. Ez volt az a két szám, ami már áttörte a gazdaságpolitika ingerküszöbét és reagált a kormány és a jegybank, ha nem is összehangoltan, egymásra épülve. 24 óra leforgása alatt lépett ugyanis a Magyar Nemzeti Bank a forint védelme érdekében, majd átpasszolta a labdát a fiskális politikának, amely csütörtök délután vette a lapot. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett Orbán Viktor miniszterelnök is fontos üzeneteket küldött az EU-megállapodás ügyében.

Tovább a cikkhez

Átment a fontos szinten a forint, 404-nél az euró

A harmadszori próbálkozásra sikeresen áttörte lefelé a 404,5-ös szintet a forint az euróval szemben és mostanra 404-ig erősödött. Amint előző posztjainkban írtuk: 404,5 körül húzódik egy hosszú távú emelkedő trendvonal, amelyet felfelé két napja nagy lendülettel áttört, most pedig támaszként kellene viselkednie, de a jelek szerint le tudja törni az EURHUF (a nap végi zárást azért meg kell várni ennek biztos kijelentéséhez, mert extrém a volatilitás most a forint piacán, percek alatt több egységgel változik az árfolyam).

huf404szint220707
eurhuftrendletort220707

Harmadszorra is nekimegy a fontos szintnek a forint

Újból lendületet vett a forint és az euróval szemben 407 közelőből rövid idő alatt megint 404,5-ig erősödött. Az amerikai részvénypiacon javul a hangulat a nyitás óta, ez is segíthet most a forintnak, igaz közben a dollár továbbra is kitartóan erős: 1,018 körül oldalaz az euróval szemben, így a zöldhasúval szemben 397 körül jár most a forint.

hufharmadszorra4045220707

Egyre csúnyább, ami a magyar kötvénypiacon történik – Küszöbön a 10 százalékos hozamok

Csütörtökön tovább emelkedett a magyar állampapírok másodpiaci referenciahozama, így lassan 10 százalékos jegyzésről beszélhetünk néhány futamidő esetében. A hozamok emelkedését egyrészt a folyamatosan emelkedő kamatvárakozások okozzák, másrészt az elmúlt két-három napban a forint piacán látott negatív hangulat a kötvénypiacra is átgyűrűzött.

Tovább a cikkhez

Megint elakadt a forint erősödési kísérlete

Másodszor is 404,5-ről ugrott vissza 406 fölé az EURHUF, azaz ismét elakadt a forint erősödési kísérlete. Ez arra utal, hogy az előző posztunkban jelzett hosszú távú emelkedő trendvonal most már tényleg támaszként viselkedik és nem engedi a forint további erősödését (egyelőre).

eurhuf44406

Elakadt a forint szárnyalása, nem véletlenül

Az elmúlt egy órában forintszárnyalás alakult ki, ami az elmúlt percekben elakadt 404,5-nél az euróval szemben.

eurhuf4045teszt220707

Nem véletlen, hogy éppen itt akadt el a forint szárnyalása, ugyanis beleütközött a két nappal ezelőtt felfelé áttört emelkedő trendvonalba (piros vonal), ami ezúttal már támaszként funkcionált, azaz megtámasztja az EURHUF-ot. Ahhoz, hogy a forint tovább tudjon erősödni, előbb ezt a 404,5-ös támaszt kellene átvinnie lefelé az EURHUF-nak.

eurhuftrendvonalvisszateszt220707

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Tegnap egyaránt pluszban zártak az amerikai és európai részvényindexek, ma úgy tűnik folytatódhat az emelkedés, az ázsiai tőzsdéken reggel felemás volt a hangulat, Európában tegnaphoz hasonlóan ma is folytatódik az emelkedés, nyitást követően pedig Amerikában is pluszban van mind 3 vezető részvényindex. Makro fronton az EKB legutóbbi ülésének jegyzőkönyve érkezik, míg Amerikában a magánszektor foglalkoztatására vonatkozó ADP-index adata jelenik meg.

Tovább a cikkhez

Tépik a forintot, 405-ig esett az euró

A Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által a Kormányinfón elmondott üzenetek az erősítés után stabilizálták a forintot a sajtótájékoztató nagy részében a 410-es árfolyamszint körül az euróval szemben. Aztán Orbán Viktor kormányfő egy agrárkamarai rendezvényen elmondott üzenetei hatására (elhárultak a technikai akadályok az EU-megállapodás elől) még tovább erősödött a forint 409 körülig, aztán az MNB délután 3 órási bejelentése hatására, miszerint már a jövő héten 200 bázisponttal megemelheti az alapkamatot is, azaz gyorsan összezárja az alapkamatot a ma megemelt egyhetes betéti rátával, és további, devizalikviditást segítő lépéseket is tesz, hullámszerű jelentős forinterősödés alakult ki. Az euró jegyzései 405 alá estek, a dolláré 397 közelébe.

huf404
usdhuf397

Megvolt a forint mélypontja? – Fordulat előjelei mutatkoznak

Az eseménydús csütörtöki nap eddig eltelt része alapján óvatosan azt mondhatjuk, hogy vannak olyan jelek az EURHUF grafikonján, amelyek arra utalnak, hogy egyelőre elérhette a mélypontját a forint és a fordulat előjeleit látjuk.

Tovább a cikkhez

Újabb kamatemelést hajt végre az MNB kedden!

Jövő héten kedden összezárja az egyhetes betéti kamat és az alapkamat közötti különbséget az MNB a jegybank közleménye szerint. A jegybank tehát egy nem kamatmeghatározó ülésen fogja emelni az alapkamatot. Az MNB a mai napon 200 bázisponttal emelte az egyhetes betétet, és közleményében hangsúlyozza: minden eszközt bevet az árstabilitás elérése és fenntartása érdekében. A jegybank nem szokott közleményt kiadni az egyhetes betéti kamat emelése után, így a mai közlésnek fontos üzenete van. Az MNB a forint gyengülését veszélyesnek tartja az inflációs kilátások szempontjából is.

Tovább a cikkhez

Erősödik tovább a forint

Az euróval szembeni jegyzések délután 2 óra után a 410-es szint alá is benéztek. Vagyis a kormány megszólalásait követően a 413 feletti szintekről 410 alá süllyedt az euró-forint árfolyama.

Ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett Orbán Viktor miniszterelnök is kedvezően nyilatkozott a várható EU-s megállapodásról.

Orbán Viktor is megszólalt az EU-forrásokról: a technikai akadályok elhárultak a megállapodás elől

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel egy időben Orbán Viktor is pozitívan nyilatkozott az Európai Bizottsággal folytatott viták lezárása ügyében. A kormányfő szerint minden készen áll arra, hogy megszülessen a megállapodás Brüsszellel.

Tovább a cikkhez

Egyelőre lecsillapodott a forint árfolyama

Az euróval szembeni jegyzések az elmúlt 1 órában a 411-es szint körül ingadoztak.

Gulyás Gergely miniszter egyébként több állásfoglalást is tett a forinttal kapcsolatban. Jelezte, hogy a kormány nem örül a forint gyengélkedésének és nincs olyan szándéka, hogy gyengítse a forintot.

Semmilyen kapkodásra nincs szükség, mert a magyar gazdaság alapjai stabilak és a költségvetési hiányt is tartja a kormány. Ha mindenki felelősen cselekszik, akkor ez elég ahhoz, hogy a forint árfolyamának romlása megálljon, majd később erősödjön a forint - fejtette ki a miniszter.

Új intézkedést a forint védelmében ugyanakkor nem jelentett be a tárcavezető, viszont a Bizottsággal folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban mondott új információkat, amelyek inkább abba az irányba mutatnak, hogy a kormány több ponton hajlandó kompromisszumot tenni. Ez pedig kedvezően hatott eddig a forint árfolyamára.

Így áll a forint

Egy órával azok után, hogy Gulyás Gergely miniszter beszél a Kormányinfón a forint euróval szembeni árfolyama a 411-es szint környékén stabilizálódott.

Így látni Londonból a forintgyengülést: Magyarország a török játékot próbálja játszani, de már láttuk, hogy ez nem működik

Továbbra is nagyrészt nemzetközi tényezőkkel magyarázható a forint gyengülése, de persze vannak magyar sajátosságok – mondta a Portfolio kérdésére Szabó Viktor. Az abrdn londoni befektetési igazgatója szerint a régióban sem lehet majd lassítani a kamatemelések ütemét, de lehet, hogy a lengyel és a cseh jegyben esetében ezt majd a piac kényszeríti ki.

Tovább a cikkhez

A kötvénypiacra is megérkezett a feszültség: nem kapkodtak a magyar kincstárjegyekért

A tervezett 15 helyett mindössze 3 milliárd forint értékben adott el 12 hónapos diszkont kincstárjegyet az ÁKK a csütörtöki aukción. Valamit sikerült szépíteni a kötvényekkel, de így sem nézett ki jól a mai aukció. 

Tovább a cikkhez

Már 410-nél a békülékeny hangnem után

410-ig kapaszkodott vissza a forint miután Gulyás Gergely azt mondta, hogy több területen is engedményt tett a kormány az Európai Bizottságnak.

Gulyás Gergely bejelentette: 4 engedményt tesz a kormány Brüsszelnek

Elkezdődött a Kormányinfó csütörtök dél után pár perccel. Jelzésértékű, hogy Gulyás Gergely a gazdasági ügyekkel, a forintárfolyammal kezdte a döntések ismertetését és bejelentette, hogy a Bizottsággal folytatott tárgyalásokon több ponton is enged a kormány.

Tovább a cikkhez

Újra 413 felett

Megint gyengülésnek indult a forint, a 413 feletti euróárfolyam egy százalékkal magasabb, mint szerda este.

Kezd csúnyán emelkedni a magyar CDS-felár – Tényleg ekkora a baj?

Az utóbbi napokban, ha nem is meredeken, de emelkedésnek indult a magyar csődkockázati felár (CDS) – derül ki a Refinitiv adataiból. Főleg akkor néz ki csúnyán a kép, ha a régiós országokhoz hasonlítjuk.

Tovább a cikkhez

411-nél az árfolyam

A Kormányinfó előtti percekben ismét megmozdult az euró-forint árfolyam.

Magyarország kritikus helyzetben: meg kell egyezni az EU-val

Ma már nem arról van szó, hogy 50, 100 vagy 200 bázispontos kamatemeléssel meg lehetne védeni a forintot. Minden hatástalan. Pedig amikor egy deviza gyengül, általában a jegybank feladata, hogy megvédje azt. Magyarországon azonban most más a helyzet. A monetáris politika hatókörén kívül esnek a problémák, amit az is mutat, hogy a mai, 200 bázispontos kamatemelés után azonnal zuhant a forint. Magyarország tehát fekete bárány, hitelességi problémákkal küzd, azonnal a fundamentális helyzeten kell változtatni. A forint romlása ugyanis a fizetési mérleg hiányával, a különadókkal, a rendeleti kormányzással, de leginkább az EU és a kormány közötti vitával függ össze. Utóbbit mihamarabb meg kell oldani.

Tovább a cikkhez

Megint gyengül a forint

Nagyon hektikus a forint piaca. Az euróval szembeni árfolyama ismét ugrott két egységet: 411-ről 413 fölé.

A jegybanki kamatemelés után látott mérsékelt forinterősödés már a múltté: leszúrt ugyan a 407-es szint környékére az EUR/HUF kurzusa, de gyorsan visszalökték 416 közelébe az árfolyamot, és azóta a 412-413-as szint környékén ingadozik.

Jön a Kormányinfó, miközben korábban soha nem látott szinteken lökdösik a forintot

Napok óta gyengül a forint, újabb és újabb történelmi mélypontokat látunk a főbb devizákkal szemben, és közben a Magyar Nemzeti Bank sem nézte tétlenül a devizapiaci folyamatokat. Ezek fényében kifejezetten érdekes lesz, hogy a csütörtök délben kezdődő Kormányinfón a kormány részéről mi hangzik el a hazai fizetőeszközzel kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

Kapaszkodik vissza a forint

Délelőtt 410,8-ig erősödött vissza a forint az euróval szemben, ez még mindig majdnem fél százalékkal magasabb a tegnapinál.

415, közel a történelmi mélypont

Csak percekre volt szünet a gyors gyengülésben, de tovább ütik a forintot. Már a 415-öt is átvitte a jegyzés, másfél forintra vagyunk a tegnapi történelmi mélyponttól.

Már 414,4-nél

Rövid idő alatt 6 egységet esett a forint az euróval szemben.

A 414-et közelíti

Tovább ütik a forintot, már a 414-et közelíti a jegyzés az euróval szemben. A dollárral szemben 405-nél járunk.

Már 412-nél

Esik tovább a forint, a 412-es euróárfolyam 0,8%-kal magasabb a tegnapinál. A dollár pedig már 404,6-nál jár.

Újra gyengülünk

A kamatemelés után 411-ig emelkedett az euró jegyzése, ez már fél százalékos forintgyengülést jelent.

Miért nem reagál jobban a forint a csütörtök reggeli kamatdöntésre?

A jelentős, és vártnál sokkal nagyobb kamatemelés hírére (a piac 50-100 bázispontos emelést árazott a döntést megelőzően, de voltak olyan elemzők, akik 125-200 bázispontos szigorítást sem tartottak kizártnak) rövid távon a forint mérsékelten reagált (a lenti árfolyam charton nem is vehető észre az erősödés a szerdai hatalmas kilengések után). Ennek az is lehet az oka, hogy Virág Barnabás szerda délutáni szavai után már lényegében lereagálták a befektetők előre az MNB várható szigorítását, vagyis már szerdán beárazták a jegybank forinterősítő lépését. Akkor a 416-os szintről egészen a 409-es szintig süllyedt az EUR/HUF kurzusa. Így a tényleges döntés bejelentése után már csak kisebb mértékben tudott tovább menni a forint árfolyama.

virag barna hatas forint

Mit jelent a jegybank jelentős kamatemelése

 Az MNB tehát a forint mélyrepülésére nagyon határozottan reagált. Érdemes hangsúlyozni, hogy egyébként nem a monetáris politika az oka jelenleg a forint mélyrepülésének, hanem sokkal inkább Magyarország sérülékenysége, amely a magas folyó fizetési mérleg hiánnyal (ami a magas energiaáraknak köszönhető) és az EU-val való tartós vitával függ össze, amelynek okán nem érkeznek Magyarországra EU-források. (Hazánk nem állapodott meg Brüsszellel a helyreállítási alapról.) Ehhez adódik hozzá, hogy a kormányzat különadókat vetett ki (ez jelentős forinteséssel járt korábban), ami rontotta az üzleti klímát, illetve rendeleti kormányzást vetett be, ami szintén nem nyűgözte le a befektetőket.Az alapprobléma a monetáris politika hatókörén kívül esik, de az MNB a kamatok emelésével igyekszik csillapítani a feszültséget. A mai, 200 bázispontos emelés nagyon határozottnak mondható. Nagy kérdés, hogy mennyire tudja meggyőzni a befektetőket, akik nem is a monetáris politikai miatt aggódnak most. Mindeközben a magas kamatszint egyre inkább elvezet a lassabb gazdasági növekedéshez. Jól látszik tehát, hogy a reálgazdasági áldozatok egyre nagyobbak lesznek, miközben a kormányzat és az EU között zajló vitáról nincsenek pozitív hírek. Pedig a kamatemeléseknél a reálgazdaság szempontjából olcsóbb lenne az EU-megegyezés.

Visszajött a forint árfolyama

A 200 bázispontos jegybanki kamatemelés hírére 2 egységet csökkent az EUR/HUF árfolyama, majd a kurzus visszaemelkedett a 408,20-as szintre, vagyis a váratlanul nagy kamatemelés után kialakult erősödés felét gyorsan visszaadta a hazai fizetőeszköz.

A 200 bázispontos kamatemelés hírére ugrik a forint

Az euróval szemben a 407-es szintig süllyedt a kurzus, vagyis a vártnál nagyobb kamatemelés hírére azonnal 2 egységgel került lejjebb az árfolyam, 9 óra előtt ugyanis még a 409,20-as szintek felett kereskedtek a hazai fizetőeszközzel.

EURHUF220707

Itt az MNB várva várt döntése: hatalmasat emelnek a kamaton!

Az eddigi 7,75 százalékról 200 bázisponttal 9,75%-ra emeli az irányadó kamatot az MNB – derül ki az egyhetes betéti tender csütörtöki meghirdetéséből. A lépés mértéke volt meglepő, Virág Barnabás szerdai kijelentései után csak az volt a kérdés, mennyit emelnek a kamaton.

Tovább a cikkhez

Kamatdöntés előtt pár perccel

Így néz ki a devizapiac a mai jegybanki döntés előtt.

410 alatt kezd a forint, de hamarosan jönnek az izgalmak

Csütörtök reggel 409 körül járt a forint az euróval szemben, ez minimális elmozdulást jelentett a szerda esti szinthez képest. A magyar deviza kedden és szerdán szinte megállíthatatlanul gyengült 400-ról egészen 415 fölé, majd onnan jött az éles fordulat tegnap este. Virág Barnabás, az MNB alelnöke ugyanis jelezte, hogy a jegybank határozott lépéssel fog reagálni az utóbbi napok forintgyengülésére a mai egyhetes betéti tenderen. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg 7,75%-os irányadó kamat biztosan emelkedik, csak az a kérdés, mennyivel. Hamarosan ezt is megtudjuk, hiszen az MNB kilenc órakor hirdeti meg a tendert. Azt követően pedig az lesz a kérdés, hogy a szigorítás mértéke elegendő lesz-e a forint további erősödéséhez, vagy esetleg csalódást okoz a piacnak és újra a gyengülése felé indulunk.

Nincs könnyű helyzetben az MNB, hiszen épp a múlt héten olvasztották össze meglepetésre az alapkamatot és az egyhetes rátát, ezt most megint el kell választaniuk a forint gyengülése miatt. Azt is közölték korábban, hogy bármekkora is lesz menet közben az emelés az egyhetes kamaton, azt a legközelebbi ülésen, július 26-án leköveti majd az alapkamat is. Vagyis a mai döntéssel gyakorlatilag semmissé teszi a múlt heti meglepetését a jegybank, hiszen újra a sokat kritizált kettős kamatrendszert vezeti be. Azt egyelőre nehéz megjósolni, mekkora lesz a mai szigorítás, a korábbi lépések alapján 50-100 bázisponttal lehetne számolni, azonban, ha valóban határozott és demonstratív akar lenni az MNB, akkor elképzelhető ennél nagyobb emelés is. Az biztos, hogy a döntés tartogat majd izgalmakat a piacon is, bármelyik irányban elképzelhetők heves kilengések a forinttól. Ráadásul az MNB lépése után délben Kormányinfó is lesz, melynek szintén kiemelt témája lehet a forint utóbbi napokban látott gyengülése, a kormány is várhatóan reagál majd valamit a piaci mozgásokra.

A dollárral szemben is új történelmi mélyponton járt a forint, tegnap 410 közelében is volt a jegyzés, ma reggel 400,2-nél jár, míg az angol font 478 forint közelében van.

A forint régiós versenytársai közül a lengyel zloty kisebb mértékben, de szintén gyengült az utóbbi napokban, egy hét alatt a forint 3,1%-os leértékelődése mellett 2,3%-ot veszített. Ma reggel egyelőre a zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezd. A feltörek vő piacon a török líra 0,3 százalékos gyengüléssel kezdi a napot a dollár ellenében, míg az orosz rubel egyelőre minimálisan mozdult.

A kamatemelés mellett segíthetne még a forintnak a dollár gyengülése, az utóbbi napokban ugyanis az amerikai deviza megállíthatatlanul menetelt a paritás felé az euróval szemben. Tegnap 1,02 alatt is járt a jegyzés, amire majdnem húsz éve nem volt példa. Most 1,0208 körül van az euró-dollár, ami 0,25%-os dollárgyengülést jelent. ha ez a folyamat tartós lenne, az megtámaszthatná a forintot is, vagyis nem csak a jegybankra, hanem a nemzetközi piaci mozgásokra is érdemes lesz figyelni. A japán jen minimális, 0,1%-os erősödéssel kezdett a dollárral szemben, míg az angol font 0,2%-ot javított reggelre.

Címlapkép: Getty Images

Megszólalt a Pénzügyminisztérium a rekordgyenge forintról

Több napja ütik a forintot, az euróval szembeni árfolyam sorozatosan döntötte a héten is az új történelmi csúcsokat, a kormány azonban nem nyilvánult meg közvetlenül a forint árfolyamával összefüggésben. Egészen szerda délutánig, amikor választ küldött a Pénzügyminisztérium a Telex érdeklődésére.

Tovább a cikkhez

Az MNB jelzései után 410 alá ment a forint árfolyama

A borús nemzetközi befektetői hangulatban, a dollár további erősödése mellett szerdán ismét nagy esést produkált a forint, amiben magyarspecifikus okok is meghúzódnak, hiszen a cseh korona ma is stagnál, a lengyel zloty pedig jóval visszafogottabban gyengült, mint a forint. A piacok aggódnak, hogy mi lesz az EU-pénzeinkkel kapcsolatos viták kifutása, közben a bőven kétszámjegyű magyar infláció mellett további hathatós kamatemelést áraznak a befektetők, a gyengülő forint pedig csak még tovább rontja az ország külső egyensúlyát a drámaian magas energiaár környezetben. A forint szakadása mellett az állampapír hozamok is nagyot ugrottak ma is, a vezető magyar részvények pedig vegyesen teljesítettek. Délután az MNB is reagált az esésre, amelynek hatására visszajött valamelyest a forint.

Tovább a cikkhez

Megszólalhat a kormány a történelmi mélypontra zuhanó forintról

A szerdai kormányülés döntéseinek bejelentése, és az aktuális belpolitikai, gazdasági és háborús fejlemények kommentálása mellett a csütörtök délben várható Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a forint árfolyamáról is beszélhet.

Tovább a cikkhez
buli
usa kina
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajvezeték barátság-vezeték friendship
donald trump
fakitermelés erdő
karácsony gergely property market reloaded konferencia

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
forint