forint bankjegy huf
Deviza

Megint erősödik a forint, folyamatosan a 400-at kerülgeti

Portfolio
Hétfőn már benézett a 400-as lélektani határ alá az euró jegyzése, azonban nem tudott ott megragadni. A forint ma újabb ostromot indított, de csak a nap első felében tudott 400 alá menni, sőt egészen 397-ig szárnyalt, délután megint elromlott a hangulat. Azonban az sem tartott ki sokáig, hamar ismét erősödni kezdett a magyar fizetőeszköz.

Kiszivárgott: nem zárják el az oroszok a gázt Európa felé, esik a gáz ára

A gázáramlás Európa felé az Északi Áramlat 1 gázvezetéken időben újraindul csütörtökön, amikor véget ér a szokásos éves, tervezett karbantartás - írja az ügyre rálátó forrásokra hivatkozva a Reuters. A szokásos karbantartással kapcsolatban erőteljes volt a félelem, hogy az oroszok nem nyitják újra a gázt Európa felé.

Tovább a cikkhez

Megint erősödik a forint

Délutánra 397,6-ig erősödött ismét a forint az euróval szemben, ez egy százalékkal maradt el a tegnap esti szinttől.

Újra 400 felett

A nap második felében hirtelen pattant vissza 400 fölé az euró árfolyama, a jelenlegi 400,65-ös árfolyam még mindig 0,3%-os forinterősödést jelent.

Délre megint rákapcsolt a forint

Délre 397,2-ig erősödött a forint, ez már több mint egy százalékkal marad el a hétfő esti árfolyamtól. Ráadásul közben a dollár is egy százalékos gyengülésbenj van, így a dollár-forint már 387,5-ig esett.

Akár már a héten 50 bázispontot emelhet az EKB, tépik az eurót

Már a csütörtöki ülésén mérlegeli az 50 bázispontos kamatemelés lehetőségét is az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa – írja a Reuters. A hírre jelentősen erősödött az euró, hiszen meglepő lenne, ha rögtön 50 bázispontos lépéssel kezdene a jegybank.

Tovább a cikkhez

Kritikus szinten a forint – Jön a trendtörés?

A ma reggeli hirtelen forinterősödéssel és a 400 alatti euróárfolyammal lényegében már elkezdte letörni a három hónapos gyengülő trendcsatornát a forint, de persze meg kell várni a mai nap további mozgását, hogy ez sikeres kísérlet lesz-e, vagy sem. Ha sikeres lesz, akkor akár további nagyobb forinterősödés is jöhet. Erre a dollár napok óta látott, ma felgyorsuló hanyatlása is alapot adhat (igaz nagy EKB-kamatemelés híre mozgatja), az EU-pénzekkel kapcsolatos kormányzati felajánlások is, továbbá az, hogy a rezsicsökkentés átalakítása az ország külső egyensúlyának relatív javulását hozhatja az energia- és egyéb import visszafogásán keresztül.

Tovább a cikkhez

Mi történhetett a forinttal?

Egyelőre nem látszik hír a jelentős kedd reggeli forinterősödés mögött, egyrészt a dollár további gyengülése támogatja a magyar devizát, már fél százalékkal került ma feljebb az euró-dollár tegnaphoz képest.

Ennél is fontosabb, hogy a 400-as lélektani szintnél komoly stopállomány lehetett, így annak áttörésével ezek aktiválódhattak és további lökést adhatott a forintnak. Egyelőre nehéz megjósolni, meddig tarthat ki a lendület, de a 398 körüli szint már nagyságrendileg 1%-os forinterősödést jelent.

Nekiveselkedett a forint

Kora reggel nagy lendülettel erősödött a forint, már 398,3-nál jár az euró jegyzése, ami 0,8%-kal alacsonyabb a hétfő esti szintnél. A dollár 391,3 forintba kerül, az angol font pedig 469-nél jár.

Egyelőre csak barátkozik a 400 alatti szintekkel a forint – Ma meglehet az áttörés?

Kedd reggel 399,7 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,5%-os erősödést jelentett tegnap estéhez képest a magyar deviza szempontjából. Hétfő délután rövid ideig már járt 400 alatt az árfolyam, azonban nem tudott ott megragadni, pedig két hete nem volt példa 400 alatti jegyzésre. Ha ma tovább javul a hangulat, akkor akár meg is történhet a nagy áttörés, egyelőre elsősorban a nemzetközi hangulattól függ a forint sorsa, komoly hazai hír nem jelenik meg, ami érdemben befolyásolhatná azt. Reggel egyelőre optimistának tűnik a befektetői hangulat, így akár lehet esély a lélektani határ áttörésére, bár a devizapiaci befektetők most elsősorban az EKB csütörtöki kamatdöntésére figyelnek. A dollárral szemben most 394,5 körül járunk, míg az angol font 472,3 forintba kerül.

A régiós versenytársak közül a lengyel zloty 0,35%-os erősödéssel kezdte a napot, míg a cseh korona egyelőre alig mozdul az euróval szemben. A héten főleg utóbbi devizára lehet érdemes figyelni, mivel Prágában első kamatdöntő ülését tartja az új jegybanki vezetés, mely korábban kritizálta a kamatemeléseket. Így pedig akár egy komolyabb konfliktus is kialakulhat a cseh jegybank és a piac várakozásai között. A feltörekvő piacon a török líra 0,41%-kal gyengült a dollárral szemben, míg az orosz rubel 0,3 százalékos erősödést mutat.

Már hetek óta kiemelt figyelem övezi az euró-dollár árfolyamot is, mely a múlt héten a paritás alá esett, majd fordult a kocka és a dollár indult gyengülésnek. Most 1,0166 körül jár a jegyzés, ami további 0,2%-os emelkedést jelent tegnaphoz képest. A japán jen 0,3%-os erősödéssel kezdte a napot a dollárral szemben, míg az angol font 0,2%-kal erősödött.

Címlapkép: Getty Images

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
forint