forint zloty
Deviza

Hatalmas fordulat az euróban, a forintot is visszaütötték 400 fölé

Portfolio
Továbbra sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a forint áttörte a 400-as szintet az euróval szemben, hiszen szerdán volt rövid ideig a lélektani határ felett is a jegyzés. Ráadásul többször fordult jelentősen a hangulat, úgy tűnik, hogy a 400-as szint elengedése nem lesz egyszerű. Délelőtt a rezsicsökkentésről szóló hírek megjelenése után indult ismét komolyabb gyengülésnek a forint.

Itt a nagy piaci fordulat

Az elmúlt percekben Christine Lagarde sajtótájékoztatója alatt élesen fordult az euró-dollár jegyzés, lassan 1,02-nél jár ismét a jegyzés, ami a korábbi 1 százalék helyett már csak 0,2%-os emelkedés tegnaphoz képest.

Ezzel párhuzamosan a forint is gyengülésnek indult, a 400-as kulcsszintet kerülgeti az árfolyam.

Tépik tovább az eurót

Az euró-dollár jegyzés már 1,027-ig emelkedett, ez majdnem egy százalékkal magasabb a szerda estinél, vagyis a jelek szerint az EKB 50 bázispontos emelése meglepte a piacot, hiába voltak már erre utaló hírek a hét elején.

Itt az EKB vártnál nagyobb kamatemelése: tépik az eurót!

Ma 14:15-kor tette közzé az Európai Központi Bank kamatdöntő üléséről szóló közleményét és a kamatdöntést, amelyből kiderült, hogy a jegybank 50 bázisponttal emelte meg mindhárom kamatszintet. A lépés nagyon határozott, amelynek hatására az euró jelentős erősödésbe kezdett. Christine Lagarde elnök 14:45-kor tart sajtótájékoztatót. Az eseményről élőben tudósítunk.

Tovább a cikkhez

Ugrik az euró, 400 alatt a forint

Az EKB igazgatótanácsa 50 bázisponttal nulla százalékra emelte az irányadó kamatot, a hírre az euró erősödésnek indult a dollárral szemben.

A piaci folyamat jó hír a forint számára is, a magyar deviza 400 alá kapaszkodott vissza az euróval szemben, de még így is 0,3%-os gyengülésben van szerda estéhez képest.

Kapaszkodik a forint, az EKB-ra várunk

Kora délutánra 400,6-ig kapaszkodott vissza a forint az euróval szemben, ez még mindig több mint fél százalékos gyengülést jelent tegnaphoz képest, de már korrekció a délelőtti esést követően.

A befektetők most az EKB negyed háromkor érkező döntésére várnak, a jegybank kamatemelése elsősorban az euró-dollárárfolyamra lehet majd harással. Most 1,02 alatt befagyott a jegyzés a hírek előtt.

Tényleg a hrivnya is jobban teljesít a forintnál? Épp most értékelik le 25 százalékkal

Jelentősen leértékeli a hrivnyát az ukrán jegybank, hogy ezzel védje devizatartalékát – jelentették be csütörtökön. Az országban gyakorlatilag a háború kitörése óta mesterségesen meghatározott árfolyam volt életben, amit tovább nem tudnak fenntartani.

Tovább a cikkhez

Itt a rezsibejelentés, így reagált a magyar tőzsde

Tegnap a vezető amerikai részvényindexek pluszban zártak, ma reggel Ázsiában felemás hangulatban nyitottak a tőzsdék, Európában iránykereséssel indult a nap, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján Amerikában sem várható nagyobb elmozdulás. Makro fronton idehaza ma reggel került bejelentésre a rezsicsökkentés módosítása. Az EKB délután tartja kamatdöntő ülését, az oroszoknak pedig a mai napon kell megnyitniuk a tervezett karbantartás miatt leállított Északi Áramlat 1 gázvezetéket.

Tovább a cikkhez

Már 403-nál is jártunk

Az elmúlt percekben átmenetileg 403-ig emelkedett az euró jegyzése, most 402 körül jár, ami 0,8%-os forintgyengülést jelent szerda estéhez képest. Közben a lengyel zloty 0,2%-os erősödésben van, a cseh korona pedig minimálisan gyengül.

Valószínűleg az sem tett jót a forintnak, hogy a korábbi ígérettel ellentétben nem teljesen a piaci áron számolják el a jövőben az átlagfogyasztás feletti áram- és gázszámlákat, ez a korábbi piaci szempontból pozitív üzenethez képest visszalépést jelent.

Esik tovább a forint

Csütörtök délelőttre 401,2-ig emelkedett az euró jegyzése, ez már 0,7%-kal magasabb a tegnapi árfolyamnál.

Megjöttek a rezsirendeletek - Mutatjuk a részletszabályokat!

Azzal párhuzamosan, hogy Németh Szilárd rezsibiztos bejelentett pár számot a rezsicsökkentési rendszer átalakításáról az InfoRádióban, megjelent a Magyar Közlönyben három rendelet, amelyek a részletszabályokat rögzítik.

Tovább a cikkhez

Németh Szilárd rendkívüli rezsibejelentést tett: megvannak az új energia és földgáz árak!

A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtök reggel - minden előzetes tájékoztatás nélkül - rendkívüli tájékoztatót tartott a rezsicsökkentés módosításának részleteiről. Ezen elárulta a legfontosabb új, lakossági piaci árakat: a földgáz esetében a fogyasztási limit feletti új ár hétszerese az eddigi rezsicsökkentett árnak, míg a villany esetében duplázódásról beszélhetünk. Közben már meg is jelentek a részletszabályokat tartalmazó kormányrendeletek a közlönyben.

Tovább a cikkhez

Gyengülni kezdett a forint

Csütörtök reggel gyengülésnek indult a forint, már 400,5 körül jár az euró jegyzése, ami majdnem fél százalékkal magasabb a tegnapinál.

Itt az MNB döntése: ma nem emelkedik tovább az irányadó kamat

A múlt hetivel megegyező 9,75%-os kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét az MNB, vagyis nem változik az irányadó kamat. A lépés nem is meglepő, hiszen a forint utóbbi napokban látott erősödése mérsékelte a nyomást a jegybankon.

Tovább a cikkhez

Nagy kilengésekkel kerülgeti a 400-at a forint – Ma az EKB-ra figyel a piac

Csütörtök reggel 399 körül járt a forint az euróval szemben, ez minimális elmozdulást jelentett szerda estéhez képest. A magyar deviza tegnap átmenetileg 400 felett is járt, vagyis nem mondhatjuk ki egyértelműen, hogy áttörte a lélektani szintet és megmenekült. Továbbra is nagy kilengések, éles fordulatok jellemzik az árfolyamot, vagyis nem igazán találja az irányt, de ebből legalább akkora eséllyel lehet ismételt gyengülés, mint további erősödés. Ráadásul tegnap este az Európai Bizottság levélben reagált a magyar kormány jogállamisággal kapcsolatos vállalásaira, ebből pedig úgy tűnik, hogy még nincs küszöbön a megállapodás az uniós forrásokról. A hír mérsékeltek negatív lehet a forint szempontjából, hiszen a befektetők az utóbbi hetekben elkezdték beárazni, hogy hamarosan megegyezhetnek a felek. Ma a devizapiac elsősorban az EKB délutáni kamatdöntésére, illetve az euró-dollár árfolyamra figyelhet. Magyar szempontból persze fontosabb az MNB egyhetes betéti tendere, melyen az alapkamatról döntenek, azonban az elmúlt egy hét forinterősödése után valószínűleg nem emel tovább a jegybank. A dollárral szemben reggel 390,5 körül jártunk, míg az angol font 468,2 forintba került.

A forint régiós versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással, de azon belül inkább erősödéssel kezdte a napot. A feltörekvő piacon a török líra alig mozdult, az orosz rubel pedig 0,3%-kal erősödött a dollárral szemben.

Említettük már, hogy az euró-dollár árfolyam alakulása lehet ma a kulcs, arra figyelhetnek elsősorban a befektetők. Az EKB mai ülése kapcsán a hét elején már felröppent a hír, hogy akár 50 bázispontos kamatemelést is mérlegelhetnek, ez euróerősödést váltott ki a piacon. Vagyis most mindenki árgus szemekkel figyeli, mit lép kora délután a jegybank. Az euró 1,0224 körül jár kora reggel, ami majdnem fél százalékos erősödést jelent, vagyis láthatóan a piac is izgatott.

Címlapkép: Getty Images

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
forint