ukrajna ukrán hrivnya getty stock
Deviza

Tényleg a hrivnya is jobban teljesít a forintnál? Épp most értékelik le 25 százalékkal

Portfolio
Jelentősen leértékeli a hrivnyát az ukrán jegybank, hogy ezzel védje devizatartalékát – jelentették be csütörtökön. Az országban gyakorlatilag a háború kitörése óta mesterségesen meghatározott árfolyam volt életben, amit tovább nem tudnak fenntartani.

Az eddigi 29,25-ről 36,5686-ra emeli a hivatalos dollár-hrivnya árfolyamot az ukrán jegybank – idézi a Bloomberg a bejelentést. Az elmúlt öt hónapban a korábbi szinten fagyasztották be az árfolyamot, felfüggesztették a kereskedést a devizával, illetve szigorú tőkekorlátozásokat léptettek életbe. Az új árfolyammal a jegybank 25%-os „korrekciót” hajt végre az árfolyamban.

A fix árfolyam azt jelenti, hogy amikor ezt túllépné a piaci jegyzés, akkor a jegybank automatikusan beavatkozik, védi a küszöböt. Úgy tűnik, hogy a 29,25-ös határ megvédése egyre több pénzébe került Ukrajnának, most a devizatartalék védelme érdekében húzták feljebb az értéket.

Az utóbbi napokban egyre több hír szólt Ukrajna közelgő államcsődjéről, az ország tegnap hivatalosan is kérte hitelezőit, hogy függesszék fel törlesztési kötelezettségét. Az úgynevezett Párizsi Klub országai ezt már korábban megtették 2023 végéig, a hírek szerint a nagy nemzetközi befektetők, mint a BlackRock és a Fidelity is nyitottak erre.

Az elmúlt hónapokban a hazai sajtóban is megjelentek olyan hírek, hogy a forint még a hrivnyánál is nagyobb mértékben gyengült, azonban a fentiekből látszik, hogy

az ukrán devizának most gyakorlatilag nincs hivatalos piaci árfolyama, a jegybank egy mesterségesen meghatározott szintet védett.

Ráadásul most ezt a szintet is kénytelenek jelentősen feljebb húzni, hiszen a korábbi árfolyam fenntarthatatlan volt a devizatartalékok elapadása miatt.

Címlapkép: Getty Images

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
forint