forint pénzköteg bankjegy
Deviza

Így reagált a forint az MNB kamatemelésére

Portfolio
Kedd reggelre ismét 400 közelébe gyengült a forint az euróval szemben, elsősorban az emelkedő gázárak nyugtalanítják a befektetőket. Délután érkezik a Monetáris Tanács aktuális kamatdöntése, majd holnap a Fed ülése, mindkettő kulcsfontosságú lehet a magyar deviza szempontjából is.

Kis erősödés a jegybanki döntésre

A 100 bázispontos kamatemelés után az euró árfolyama 401 körüli szintről 399,5-re csökkent, vagyis a forint kissé erősödni tudott. A hazai fizetőeszköz kurzusát a nap folyamán a dollár erősödése, az európai gázár emelkedése nyomasztotta, így alapvetően gyengülőben volt, ezt akasztotta meg kamatemelés, illetve Virág Barnabás MNB-alelnök üzentei. A jegybank meglehetősen héja üzeneteket fogalmazott meg, amiben tulajdonképpen megígérte, hogy a pocsék inflációs képre reagálva további határozott kamatemelések következnek, és utalt ara is, hogy a "pénzpiaci kockázatokra" is hajlandó erőteljesen reagálni.

Már 400 felett

Kedd délelőtt ismét 400 fölé gyengült a forint az euróval szemben, a 400,4-es jegyzés 0,2%-kal magasabb a tegnapinál. A dollár 393 közelében jár, az angol font pedig 472,2 forintba kerül.

Megszólal Virág Barnabás a mai kamatdöntés után

Délután három órakor online háttérbeszélgetést tart a monetáris politika aktuális kérdéseiről Virág Barnabás, az MNB alelnöke – derül ki a jegybank meghívójából.

Tovább a cikkhez

Erősödik a forint

Kedd reggel 398 alá erősödött a forint az euróval szemben, ez 0,4%-os erősödést jelent a magyar deviza szempontjából tegnaphoz képest. A dollár most 389,1-nél jár, míg az angol font 469 forintba kerül.

Megint a 400-as szintet közelíti a forint – Az MNB döntésére figyel ma a piac

A forint 399,6-ig gyengült kedd reggelre az euróval szemben, ez minimális elmozdulást jelentett tegnap estéhez képest. Vagyis a gyengülés nem is ma reggel jelentős, már hétfő délután elindult egy negatív folyamat a forint szempontjából. Ennek oka pedig az volt, hogy Oroszország ismét visszafogta a gázszállításokat az Északi Áramlat vezetéken, ami miatt 180 euróig ugrott a földgáz világpiaci ára, illetve megint erősödtek a közelgő energiaválsággal kapcsolatos félelmek. A gáz ára pedig erőteljes hatással van a forint árfolyamára, ahogy azt az utóbbi hónapokban már többször láthattuk. A nyersanyagok áremelkedése miatt ugyanis a magyar külkereskedelmi egyenleg jelentősen romlik, ami egyrészt fontos fundamentális negatívum a befektetők szemében, másrészt komoly forinteladásokat jelent gyakorlatban is a piacon. A piac ma elsősorban az MNB Monetáris Tanácsának döntésére fókuszál, az előzetes várakozások szerint 50-100 bázisponttal emelkedhet az alapkamat, mely így 2009 óta először lehet 10% felett. A döntést követően közleményben ismerteti majd a részleteket és az indoklást a jegybank. A dollárral szemben most 390,7-nél járunk, míg az angol font 471,4 forintba kerül.

A forint régiós versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális erősödéssel kezdték a keddi napot. A feltörekvő piacon a török líra 0,2%-kal, az orosz rubel pedig 0,6%-kal gyengült a dollárral szemben.

Az euró-dollár árfolyam szempontjából a már említett holnapi Fed-döntés lehet kulcsfontosságú, a várakozások szerint az amerikai jegybank 75 bázisponttal emeli majd a kamatot, de a 100 bázispontos lépés sem elképzelhetetlen. Ez pedig a forint szempontjából is lényeges lehet, hiszen az utóbbi hónapokban többször láttuk már, hogy a dollár erősödése esetén a magyar deviza általában gyengül. Vagyis ha az amerikai jegybank döntésére reagálva ismét a paritás felé mozdul az euró-dollár, akkor az a forintnak rossz hír lehet. Most egyébként 1,0226 körül jár az euró-dollár jegyzés, ami minimális euróerősödést jelent tegnaphoz képest. A japán jen eközben stagnált, míg az angol font 0,2%-kal erősödött a dollár ellenében.

Címlapkép: Getty Images

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
forint