Portfolio signature

Miért beteg még mindig a forint és hogyan lehetne meggyógyítani?

Portfolio
Az utóbbi napokban 400 alá erősödött vissza a forint az euróval szemben, azonban hosszabb időszakot nézve továbbra is gyengének mondható a magyar deviza, hiszen egy év alatt 10 százalékot veszített az euróval szemben. Az orosz-ukrán háború kitörése előtt még a mostani árfolyam is bőven történelmi mélypont lett volna. A forint és a magyar kötvények utóbbi hónapokban látott alulteljesítése a magyar gazdaságpolitikai mix és a magyar gazdaság sérülékenységének eredménye – állapítja meg friss elemzésében az Unicredit Bank.

Levegőhöz jutott a forint, de erősnek még nem nevezhető

Július elején még 415 felett láttunk új történelmi mélypontot a forint szempontjából, majd azóta 400 alá kapaszkodott vissza a magyar deviza. A fordulat látványos volt, azonban korántsem mondhatjuk, hogy teljes hátraarcot csinált volna az árfolyam. Az elmúlt egy évben még így is 10%-kal gyengült a forint az euróval szemben, az év eleje óta pedig 7,5%-os a visszaesés.

Ha a régiós versenytársakhoz viszonyítjuk a magyar deviza teljesítményét, akkor egy év alatt a lengyel zlotyval szemben majdnem 7 százalékot, a cseh korona ellenében pedig 15%-ot bukott a forint. Vagyis

továbbra sem lehet azt mondani, hogy erős lenne az árfolyam, legfeljebb egy kis fellélegzés jött az utóbbi napokban.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések