forint bankjegy
Deviza

Folytatódik a forint gyengülése, egyre csúnyább a mai esés

Portfolio
További eséssel folytatta szerdán a forint, a befektetőket az emelkedő gázárak és a Fed esti döntése aggasztja elsősorban.

Már majdnem 407

Délutánra 406,4-ig gyengült a forint az euróval szemben, ez már 1,3%-kal magasabb a tegnapi szintnél. A régióban a lengyel zloty 0,8%-ot veszített, a cseh korona pedig stagnál.

eurhuf220727

Mindjárt 405

Késő délelőttre 405-ig gyengült a forint, ami már egy százalékos gyengülést jelent keddhez képest. A dollár 399,16 forintba kerül, az angol font pedig 481,85-nél jár.

Nincs megállás a lejtőn

Délelőttre 404-ig gyengült a forint, ez már 0,7%-kal magasabb a kedd esti árfolyamnál. A régióban a lengyel zloty 0,3%-kal gyengül ma, míg a cseh korona egyelőre stagnál az euróval szemben.

Tovább esik a forint

Szerda reggel 403-ig emelkedett az euró jegyzése, ez már fél százalékos forintgyengülést jelent tegnaphoz képest. A dollár 397,3-nál jár, míg az angol font 479 forintba kerül.

400 felett kezdi a napot a forint – Újra indulhat a gyengülés?

A forint 401,3-nál kezdte a napot az euróval szemben, ez egyelőre minimális, 0,1%-os gyengülést jelent a magyar deviza szempontjából. A magyar deviza tegnap gyengült vissza a 400-as lélektani határ fölé annak ellenére, hogy az MNB 100 bázisponttal 10,75%-ra emelte az alapkamatot és a délutáni háttérbeszélgetésen kifejezetten erős hangot ütött meg Virág Barnabás alelnök. A befektetőket azonban most jobban aggasztja a monetáris politikánál a 200 euró feletti világpiaci gázár, ami automatikusan rontja a magyar külkereskedelem és a fizetési mérleg egyenlegét. Vagyis az emelkedő nyersanyagárak magasabb egyensúlyi forintárfolyamot indokolnak, emiatt nem tud jelentősen erősödni a magyar fizetőeszköz. Ma a befektetők elsősorban a Fed döntésére figyelnek, a magyar idő szerint este érkező bejelentés elsősorban az euró-dollár árfolyamra lehet hatással, de azon keresztül a forintra is hatással lehet. A dollárral szemben egyébként most 395,4 körül járunk, míg az angol font 476,6 forintba kerül.

A forint legközelebbi versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális erősödéssel kezdte a napot az euróval szemben. A feltörekvő piacon közben a török líra 0,1 százalékkal, az orosz rubel pedig fél százalékkal gyengült reggel a dollár ellenében.

Említettük már az euró-dollár árfolyamot, melyre az esti kamatdöntés hatással lehet. De nem csak ez, hanem az emelkedő gázár is aggasztja a befektetőket, kedden már számottevő dollárerősödést láttunk, hiszen a 200 euró feletti gázár európai recesszióval fenyeget. Vagyis a Fed lépése már csak olaj lehet a tűzre, a szakemberek most 75 bázispontos további kamatemelésre számítanak, de sokan a 100 bázispontos lépést sem tartják elképzelhetetlennek. Szerda reggel 1,014 körül járt a jegyzés, ami 0,2%-os euróerősödést jelentett tegnaphoz képest. A japán jen stagnált, az angol font pedig 0,1 százalékkal erősödött.

Címlapkép: Getty Images

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
forint