forint200124
Deviza

A meglepő amerikai adatok után is jól tartja magát a forint

Portfolio
A forint egész héten szépen teljesített, a hetet még 400 fölött kezdte, és péntekre már majdnem 10 egységgel erősödött, az euróval szembeni jegyzések péntek reggel a 394-es szint alatt is jártak. Majd jöttek a délutáni, vártnál sokkal erősebb amerikai munkanélküliségi adatok és ezek megmozgatták a devizapiacokat is. (Technikai okok miatt sajnos az árfolyamchartokon nem tudjuk megjeleníteni a mozgásokat.)

Meglepően jól tartja magát a forint

Az egész pénteki kereskedésben szűk sávban ingadozott a forint euróval szembeni árfolyama. Kora délután a 393,50-es szintnél is járt a kurzus, majd az amerikai adatok megjelenését követően a 394,60-as szintig emelkedett. A dollár ugyanis általánosságban erősödésnek indult az adatok hatására, mivel a befektetők a Fed további kamatemelését kezdték el árazni. Egy ilyen devizapiaci mozgás pedig általánosságban nem kedvez a feltörekvő devizáknak, így a forintnak sem.

Még ezzel a péntek délutáni mérsékelt gyengülési hullámmal együtt is szép teljesítményt mutat eddig a héten a forint. Az euróval szembeni jegyzések hétfőn még a 404-es szint felett voltak, így mostanra 10 egységet süllyedt a kurzus.

Szárnyal a dollár

Az erős amerikai munkanélküliségi adatok hatására tovább megy az EUR/USD árfolyama. Az adatok megjelenése előtt az 1,0230-as szinten volt az euró-dollár kurzusa, mostanra ez máraz 1,015-ös szint alá süllyedt. Vagyis a dollár látványos felértékelődést mutat.

Brutális munkaerőpiaci szám jött az Egyesült Államokból

Júliusban a várt 250 ezer fővel szemben 528 ezer fővel bővült a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak létszáma az Egyesült Államokban. Ez pedig csak tovább fokozza a nyomást az amerikai jegybankon a további szigorítás érdekében.

Tovább a cikkhez

Már 394 alatt

Ma sincs megállás, jelentősen erősödik a forint, már 394 alatt a jegyzés, egy euróért ma 393 forint 40 fillért kell adni. Nemcsak a magyar deviza, a magyar részvénypiac is felülteljesít.

Tovább szárnyal a forint, rohamosan közelít a 390-hez

Erős hete volt a forintnak, a magyar fizetőeszköz jelentősen erősödni tudott az euróval szemben a hírszegény héten. Ma is erősödést mutat, 394 forint 20 fillérbe kerül egy euró, ez kis erősödést jelent tegnaphoz képest.

A dollárral szemben jelentősebb erősödést látunk a héten, egy dollár most 386 forintba kerül (tegnaphoz képest ez 0,2%-os gyengülés).

A forintot egész héten támogatta a dollár gyengülése, de volt olyan nap, amikor a dollárerő mellett tudott erősödni a forint. A lengyel zloty is hasonló irányba mozdult a héten, de a forint jócskán felülteljesített a lengyel devizával szemben (igaz, a korábbi hetekben-hónapokban alulteljesítő volt).

A dollár ma épp erősödik az euróval szemben, de nagy mozgás nincs, és 1,02 felett jár még mindig a jegyzés. Emlékezhetünk, pár hete még paritásnál járt a dollár az euróval szemben, ettől most 2 centre távolodott.

Ma az Egyesült Államokból érkező foglalkoztatottsági adat mozgathatja meg a piacokat. Amennyiben erős volt a munkaerőpiac júliusban, az kisebb dollárerősödést hozhat, a befektetők ugyanis ebben az esetben a Fed további, határozott szigorítását árazhatják az infláció elleni harcban. Amennyiben viszont gyenge adat érkezik, akkor a befektetők recessziós félelme kerül előtérbe, és a dollár gyengülhet - hiszen már középtávon is csökkenő kamatokat árazhatnak.

Címlapkép: Getty Images

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
forint