forint bankjegy huf
Deviza

Megint gyengül a forint az euróval szemben

Portfolio
A 392 közeli stabil kezdés után ütni kezdték a forintot az euróval szemben és már délelőtt 398 fölé ugrott az árfolyam. Mindez azután történt, hogy péntek este a Standard & Poor’s negatívra rontotta a magyar adósosztályzat kilátását, ami egy esetleges későbbi leminősítés előszele lehet, illetve a hétvégén kiszivárgott egy magyar bírósági irat, ami az igazságszolgáltatás függetlensége körüli aggályokat erősítheti, így az EU-pénzes tárgyalásokra is kihathat. Közben persze az sem tesz jót a forintnak, hogy a dollár újra erőre kapott, részben a vártnál gyengébb kínai makroadatok, a gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek hatására, amelyeket az is mutat, hogy meglepő kamatvágást jelentett be hétfő reggel a kínai jegybank.

Megint 399 felett a forint

Az esti órákban ismét 399 fölé gyengült a forint az euróval szemben, jelenleg 399,4-nél jár a jegyzés. A dollárral szembeni jegyzés az esti órákban 393,2 környékén tartózkodik, ami közel 3%-os gyengülést mutat ma.

398,7-nél a forint az euróval szemben

A kora esti órákban 398,7 közelében látszik letáborozni a forint az euróval szemben, de volt már 400 felett is a magyar deviza ma. A mostani szint közel 1,7%-os gyengülést jelent a forint mai árfolyamában.

Szenved a forint, mérsékelt hozamemelkedés a kötvénypiacon

A forint mai csaknem 2%-os esésével (jelenleg 399,5 körül jár a kereskedés a bankközi piacon) majdnem visszajutottunk ugyanoda, ahol múlt szerdán 401 körül jártunk, amikor még nem lehetett tudni, hogy a Barátság kőolajvezetéken leállt orosz szállítások ügye mikor és hogyan rendeződik. Aztán már aznap a déli órákban kiderült, hogy a Mol és a Slovnaft átvállalja a tranzitdíjakat és így gyorsan megindultak a szállítások, ami péntekre egészen 392-ig erősítette a forintot.

hufdu220815

A mai jókora forinteséssel párhuzamosan egyébként az állampapírok másodpiacán csak a hozamgörbe hosszabb szegmensében látunk mérsékelt hozamelekedést, a rövidebb lejáratok hozama a múlt pénteki szint körül ragadt.

Máris 400 felett

Már a 400-at is elérte a jegyzés az elmúlt percekben, így lassan 2%-os forintgyengülésről beszélhetünk ma.

Már 399 felett

Kora délutánra megközeltette a 400-as lélektani határt az euró-forint jegyzés, a jelenlegi 399,2 körüli árfolyam már 1,8%-kal haladja meg a péntekit.

Már 398-nál

Már 398 felett jár az euró, ami több mint másfél százalékos forintgyengülést jelent péntekhez képest. A régióban a lengyel és a cseh deviza egyelőre minimális gyengülést mutatnak.

Esik tovább a forint

Nem csillapodik a magyar deviza gyengülése, az utóbbi percekben 398 közelében is járt a jegyzés. Most 396,6 forintot kell adni egy euróért, ami 1,1%-kal magasabb a péntek esti szintnél.

Megtorpant az emelkedés, nem találják az irányt a tőzsdék

Az előző hetet jelentős pluszban zárták a vezető amerikai részvényindexek, ma reggel Ázsiában felemás a hangulat, Európában azonban folytatódik az emelkedés, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján Amerikában negatív irányú korrekcióval indulhat a nap.

Tovább a cikkhez

Egyre jobban elromlik a hangulat

Hétfő délelőttre 395,8 közelébe gyengült a forint, ez már 0,9%-os gyengülést jelent a magyar deviza szempontjából. A régióban a lengyel és a cseh deviza 0,1%-kal gyengült az euróval szemben.

Gyengüléssel kezd a forint az S&P péntek esti lépése után

Hétfő reggel 394 közelében járt a forint az euróval szemben, ez 0,45%-kal volt magasabb a péntek esti szintnél. A hétvége előtt a zárás után jelentette be az S&P, hogy stabilról negatívra rontja a magyar adósbesorolás kilátását, így ezt a lépést csak most tudta lereagálni a piac. A kilátás rontása egy esetleges későbbi leminősítés lehetőségére utal, a hitelminősítő szerint legalább egy a háromhoz az esélye annak, hogy két éven belül rontják a besorolásunkat. Emellett rossz hír a forint szempontjából az a hétvégén kiszivárgott bírósági irat, mely az uniós forrásokról való megállapodás esélyeit rontja, hiszen a bírósági rendszerbe való beavatkozás kockázatát veti fel. Vagyis könnyen lehet, hogy itt ki is fullad a forint múlt héten látott erősödése és ismét megindul lefelé a lejtőn a magyar deviza. A dollárral szemben most 384,85 körül járunk, míg az angol font 465,6 forintba kerül.

A forint régiós versenytársai közül a lengyel zloty 0,2%-os, a cseh korona pedig 0,1%-os gyengüléssel kezdi a hetet, vagyis a nemzetközi hangulat is elromlani látszik az utóbbi időszak támogató kockázatvállalása után. A feltörekvő piacon a török líra 0,1%-os gyengülést mutat a dollárral szemben, míg az orosz rubel 1,5%-ot ugrott, bár utóbbi esetében nehéz piaci árfolyamról beszélni a komoly tőkekorlátozások miatt.

A hangulat romlása azon is látszik, hogy a dollár 0,2%-os erősödéssel kezdi a hétfői napot, így 1,0234 körül jár az euróval szemben. A japán jen 0,2%-kal erősödött még a dollárral szemben is, az angol font viszont hasonló erősödést mutat.

Címlapkép: Getty Images

Megijedt a kínai jegybank a hitelezés beszakadásától, itt az újabb kamatcsökkentés

A kínai központi bank hétfőn váratlanul, idén már másodszor csökkentette az irányadó kamatlábat, így kísérelve meg élénkíteni a hitelkeresletet a Covid által sújtott gazdaság támogatása érdekében - számolt be a Reuters.

Tovább a cikkhez
tőzsde
Putyin: Elavulttá vált a liberális eszme
putyin shutter
porsche taycan
orosz ukrán háború ukrajna katona fegyver donbasz konfliktus stock donyec donyeck
ukrán atomerőmű atom atomenergia

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Credit and Trade Finance Manager

Credit and Trade Finance Manager

CDD Manager

CDD Manager
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
amerikai dollár