Kulcsfontosságú, hogy meddig gyengül a forint - Meglódul az infláció?
Deviza

Elakadt a forint sokadik gyanús szárnyalása is

Portfolio
A hét első felében szinte megállíthatatlannak tűnt a forint zuhanása, hiszen 392-ről 408-ig drágult az euró, aztán szerdán és csütörtökön 408 körülről éles fordulattal 404 körülig visszahúzták az árfolyamot. Pénteken aztán az ismét borongósabb nemzetközi piaci hangulatban, erős dollár mellett megint ütöttek egyet a forinton és 408,5 felett új bő egyhavi mélypontra jutott az euróval szemben. Itt azonban megint egy éles fordulat látszott az árfolyamban, majd a délutáni kereskedés során megint gyanús forinterősödés alakult ki, ez azonban szintén elakadt.

Elpattantak a magyar állampapírhozamok, miközben gyanúsan stabil maradt a forint

Jelentős, 50 bázispont körüli ugrás következett be ma a forintalapú 10-20 éves államkötvények hozamában a másodpiaci referenciahozamok alapján, és így a hozamgöbe rövid és hosszú oldalának hozamai egy szintre kerültek.

Tovább a cikkhez

Elakadt a forint sokadik gyanús szárnyalása is

A délutáni hirtelen 3 egységnyi forintugrás szintén elakadt a 404 körüli régióban az euróval szemben, és mostanra még erősebb dollár mellett (1,004-ig esett az euró/dollár) 405 fölé visszaugrott az árfolyam. Íme az e heti mozgás és a sok erősödési kísérlet, ami mind elakadt 404 körül, illetve a gyengülési hullámok a 407-408-as régióban szintén elakadtak:

hufheti220819

Mivel a paritás közelébe erősödött a dollár az euróval szemben, így a dollár/forint árfolyam is már 404-405 körül jár:

usdhufheti220819

Már megint gyanús szárnyalásba kapcsolt a forint

Ez már a sokadik ilyen epizód a héten a piacon, amikor a 407-408 körüli régióból hirtelen forintszárnyalás indul el úgy, hogy amögött se konkrét hír nincs, se a külpiaci környezet nem indokolja. Most éppen percek alatt 407 körülről verték le az EURHUF-ot 404 közelébe úgy, hogy a forintot mostanában gyengítő tőzsdei gáz- és áramárak az egekben vannak, ma tovább emelkedtek, a dollár pedig továbbra is nagyon erős, a részvénypiacok pedig szenvednek. A cseh koronában és a lengyel zlotyban az utóbbi percekben nincs változás, este óta pedig előbbi továbbra is stagnál, utóbbi viszont 0,4%-os mínuszban jár az euróval szemben.

hufduszarnyal220819

Újra paritás felé tart a dollár, ez rossz hír a forintnak is

Az elmúlt napokban megint érdemben erősödött a dollár az euróval szemben, a jegyzések 1,035 körülről mára 1,01 alá buktak, azaz alig 1%-nyi távolságra jár a dollár az euróval szemben a paritástól. Ez pedig ismét rossz hír a forintnak is a feltörekvő piaci devizák között, mert jellemzően a dollárerősödési hullámok leértékelődési nyomást fejtenek ki rá.

Ha kicsit messzebbről nézzük meg, hogy mi történt, akkor azt láthatjuk, hogy az EURUSD a július közepi letöréssel hirtelen a paritásig, sőt átmentileg az alá szakadt, majd a túladott devizapárban volt egy korrekció (visszatesztelte az 1,035-ös letörési pontot), aztán a technikai elemzés szabályai alapján újra esni kezdett és ezért járunk most újra 1,01 alatt. Mindez pedig újra leértékelődési nyomást fejt ki többek között a forintra is, és részben ez is benne van a forint elmúlt napokbeli vesszőfutásában, ami mára 407-408-as eurót, illetve 404-406-os dollárárfolyamot okozott.

Ha az EURUSD lefelé át tudná törni a paritást, akkor további jelentős tér is kinyílhat a további dollárerősödés előtt, így ez a forintra is további leértékelődési nyomást fejthet ki.

eurusdhosszu220819
eurhufhosszu220819

Már megint egy éles fordulat

Az utóbbi percek alapján megint egy éles fordulat látszik a forintárfolyamban: az euró jegyzései hirtelen 406,4-ig buktak, azaz napon belül bő két egységnyi a forinterősödés és visszasüllyedtünk a reggeli kezdés környékére. Amint az alábbi grafikonon láthatjuk: ez már sorozatban a hatodik éles fordulat az elmúlt napokban a 406-408 közötti tartományban, ami arra utal, hogy itt a forintvevők újra és újra túlsúlyba kerülnek.

eles fordulat220819

Megütötték a forintot, egyhavi mélypontra bukott

A délelőtti kereskedésben, borongós külpiaci hangulat mellett 406 körülről rövid idő alatt 408,6-ig esett a forint az euróval szemben, ami július 14. óta a leggyengébb magyar fizetőeszközt jelenti. Mivel a dollár közben kitartóan erős az euróval szemben 1,01 alatt, a dollár/forint jegyzések is 405 fölé ugrottak, most éppen 404,2 körül járnak a bankközi piacon. Ma a cseh korona lényegében stagnál az euróval szemben, a lengyel zloty pedig a forinthoz hasonlóan szintén 0,3%-os mínuszban jár.

hufmai220819
eurhufnapos220819
usdhufdelelott220819

Elromlott a hangulat, lefordultak a tőzsdék

Az elmúlt hetekben látott jelentős mértékű visszapattanás után inkább a konszolidáció vette át a főszerepet a tőzsdéken ezen a héten. Tegnap sem láttunk nagyobb mozgásokat a nemzetközi piacokon, és az ma is csendesebb kereskedésre számíthatunk, hiszen az ázsiai tőzsdéken vegyesek voltak a mozgások, a vezető európai részvénypiacokon pedig mérsékelt eséssel indult a nap.

Tovább a cikkhez

Továbbra sem talál magára a forint, ma is gyengüléssel kezd

Péntek reggel 407 felett járt a forint az euróval szemben, ez 0,3%-os gyengülést jelentett tegnap estéhez képest. Csütörtökön komoly kilengések jellemezték a magyar devizát, napközben többször is a 404-408-as sávban láttunk ingadozást. Emögött egyrészt az állhatott, hogy tegnap reggel az MNB nem változtatott az egyhetes irányadó kamaton, pedig a piaci szereplők egy része arra számított, másrészt a dollár erősödése is csak nehezítette a forint dolgát. Ezen felül az utóbbi napok forintgyengülésében szerepe lehetett a tartósan magas világpiaci gázárnak is, a hét eleje szinte folyamatosan 220 euró felett árakat látni, ez pedig jelentősen rontja a magyar külkereskedelmi és fizetési mérleg egyenlegét, így sokkal gyengébb egyensúlyi forintárfolyamot indokolna. A dollárral szemben most 402,5-nél járunk, míg az angol font 479,5 forintba kerül.

A forint versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdte a napot az euróval szemben. A feltörekvő piacon a török líra tegnap a váratlan kamatvágás miatt indult gyengülésnek, egyelőre ez folytatódik ma reggel is, de a 0,2%-os visszaesés mérsékeltnek mondható. Közben az orosz rubel 0,4%-os erősödéssel indítja a napot.

Említettük már a dollár erősödését, mely tegnap új lendületet kapott, így az euró-dollár jegyzés 1,01 alá esett vissza. Péntek reggel már 1,008 alatt járt az árfolyam, ami további 0,1 százalékos dollárerősödést jelentett. Sok szakértő szerint innen kikövezett út vezet a paritásig az amerikai deviza szempontjából. A japán jen közben 0,3%-os gyengüléssel kezdett ma, míg az angol font 0,2%-kal gyengült a dollárral szemben.

Címlapkép: Getty Images

trader23
ferenc-papa-economy-of-francesco-assisi
új építésű lakás
repulo_legitarsasag_repter_kifutopalya
orosz finn határ háború

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Credit and Trade Finance Manager

Credit and Trade Finance Manager

CDD Manager

CDD Manager
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
forint-penz-villanyora-rezsiemeles-2022-rezsi-rezsicsokkentes-rezsiarak-rezsidij-rezsiszamla