forint bankjegy huf
Deviza

A dollárral együtt fordult a forint, kéthetes csúcson az árfolyam

Portfolio
A javuló nemzetközi hangulat mellett az MNB újabb 100 bázispontos kamatemelése és a jegybank által bejelentett likviditásszűkítő intézkedések is segítettek a forintnak abban, hogy tegnap 400 közelébe erősödjön vissza az euróval szemben. Onnan azonban szerdán a nap első felében újra a gyengülés felé mozdult el a magyar deviza, a 407-es szintet is elérte a jegyzés. A délután azonban - párhuzamosan az euró dollárral szembeni erősödésével - újra fordulat az amúgy is igen volatilis árfolyam, és 402 alá is benézett, amivel már erősebb volt a forint, mint a tegnapi "záráskor".

400

Az erősödés a kora esti órákban is folytatódott, amit a dollár gyengülése mellett az energiaárak csökkenése magyaráz. A gáz ára ma 280 euróról 240-ig süllyedt annak hatására, hogy a spekuláció gyengülhetett az unió szabályozási tervei hatására.

A 400-as euróárfolyam csak egy hajszálra van, utoljára augusztus 16-án láthattunk ilyet.

Délután jött a fordulat

Míg a nap első fele a gyengülés, a délután már az erősödés jegyében telt a forintpiacon. Ennek megfelelően mostanáig a 402-407-401 pályát futotta be az árfolyam. A délután erősödés elsősorban az euró-dollár kurzus mozgására vezethető vissza: az eurózóna fizetőeszköze fél százalékot erősödött a zöldhasúval szemben, így újra a paritás felett van az árfolyam.

Öt kereskedési nap alatt 14 egységgel süllyedt az euró-forint (415 közeléből indult), de ebből messzemenő következtetést nem kell levonni: valószínű, hogy az árfolyam-hullámvasútból még nincs kiszállás.

Tovább gyengül a forint

Délelőtt folytatódott a forint gyengülése, már 405-nél jár az euró jegyzése, sőt volt egy felszúrás egészen 407-ig. Ezzel a magyar deviza 0,8%-os gyengülésben van, miközben a régiós versenytársak alig mozdulnak, vagyis érezhetően a tegnapi nagy erősödés korrekcióját látjuk.

Hullámzik az árfolyam

Újra a gyengülés felé mozdult a forint, a jelenlegi 404,7 körüli árfolyam 0,7%-kal magasabb a kedd estinél.

Mégis mitől lett bivalyerős a forint?

Az utóbbi napokban többször járt 410 felett az euró árfolyama, amivel megközelítette a július elején látott történelmi szintjét. Innen nézve meglepő és provokatív lehet a címben feltett kérdés, hiszen a forint sokat gyengült az elmúlt hónapokban, és érdemi korrekciót azóta sem láttunk. Ha azonban a gazdasági folyamatokat nézzük, akkor ennél jóval nagyobb gyengülés sem lenne meglepő: a külső egyensúlyromlás mértékét, a keresztárfolyammozgásokat, a kilátások körüli bizonytalanságokat figyelve ennél akár sokkal gyengébb lehetne a magyar deviza. Innen nézve a forint erős, de akkor mégis mitől?

Tovább a cikkhez

Megint javul a hangulat

Délelőttre 402 közelébe kapaszkodott vissza a forint az euróval szemben, ez már csak minimális emelkedést jelent kedd estéhez képest.

Gyengül a forint

A forint 403,5-ig gyengült szerda reggel, ez 0,4%-os gyengülést jelent tegnaphoz képest. Vagyis a jelek szerint a kamatdöntés utáni nagy erősödés kifulladni látszik, egyelőre nem támadja a 400-as lélektani határt a magyar deviza.

Nagyot menetelt tegnap a forint – Célba veheti a 400-at is?

Szerda reggel 402,6-nál járt a forint az euróval szemben, ez minimális, 0,15 százalékos gyengülést jelentett a magyar deviza szempontjából. Tegnap nagyot ment a forint, egyrészt a nemzetközi hangulat javulása miatt, másrészt a jegybank az újabb 100 bázispontos kamatemelés mellett elköteleződött a szigorítás felé, komoly likviditáscsökkentő lépéseket jelentett be, melyekkel a tervek szerint legalább 5000 milliárd forintnyi bankközi likviditást szorítana ki a rendszerből. Ez is pozitív hatással van a forint árfolyamára. A következő időszak kulcskérdése az lehet, hogy a 400-as kulcsszintet is támadhatja-e az árfolyam, ha a nemzetközi piaci hangulat továbbra is kedvező marad, akkor az újabb lélektani határ áttörése sem elképzelhetetlen. Arra egyébként két hete nem volt példa, hogy 400 alatt legyen az euróárfolyam. A dollárral szemben most 401,6 körül járunk, míg az angol font 468,9 forintba kerül.

A forint legközelebbi versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona minimális elmozdulással kezdik a napot. A feltörekvő piacon a török líra minimális, 0,1 százalékos gyengülésben van a dollárral szemben, míg az orosz rubel majdnem egy százalékkal erősödött.

A dollár gyengülése is segített a forintnak az utóbbi napokban, az amerikai fizetőeszköz visszatért a paritás fölé az euróval szemben. A szerda reggeli 1,0028 körüli árfolyam 0,1 százalékkal magasabb a tegnap estinél. Közben a japán jen 0,3%-kal erősödött a dollárral szemben, az angol font pedig 0,2%-ot javított.

Címlapkép: Getty Images

Sikerült megvédeni a hazai fuvarozók érdekeit Lipcsében
népszámlálás
szombathely
forinteuroarolyambankjegy

Holdblog Világvége

Mivel sokan hívnak azzal kapcsolatban, hogy akkor most lesz-e államcsőd, meg mi vagyunk-e az új Argentína, meg vegyük-e...

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
bankjegy forint