Forint Euro
Deviza

Visszagyengült 400 fölé a forint az euróval szemben

Portfolio
Pénteken reggel már hullámszerű forinterősödést okozott 402-ről 398 közelébe az euróval szemben az, hogy az Északi Áramlat 1 vezetékpáron szombattól a hírek szerint újraindulhat az orosz gázszállítás, ami a tőzsdei gázárakat lenyomta, a részvénypiacokon pedig előcsalogatta a vevőket. Aztán pénteken kora délután újabb lendületet vett a forint arra a hírre, hogy az Európai Bizottság elnöke uniós szintű gázárplafont javasol a vezetékes orosz gázra, ami tovább nyomta a mélybe a gáz- és áramárakat, így a magyar energiaimport számla várható mérséklődése a forintra is jótékonyan hatott. Az euró jegyzései a 396-os kulcsszinthez egyre közelebb kerültek, de aztán a délután második felében újra visszagyengült a forint 400-ig, pedig a részvénypiacokon kitartott a jó hangulat és a gázárak is mínuszban ragadtak. Az esti órákban folytatódott a gyengülés azt követően, hogy az amerikai tőszdéken az eladók ragadták magukhoz az irányítást, Oroszország pedig megüzente, mégsem indul újra a gázszállítás a Németországba tartó Északi Áramlat 1 gázvezetéken szombaton.

A késő esti órákban tovább gyengült a forint

Pénteken késő este folytatódott a forint gyengülése, így az euróval szembeni jegyzés 401 fölé került. A dollárral szembeni jegyzés 403 felett tartózkodik, amely szerény mértékű, 0,1 százalékos forintgyengülést jelent az előző záróárfolyamhoz képest.

eurhuf 0902 este

Visszagyengült 400-ig a forint az euróval szemben

Bár a részvénypiacokon kitartóan jó a hangulat, a gázárak pedig továbbra is érdemi mínuszban ragadtak, a forint lendülete elakadt 398 közelébe és az imént visszagyengült 400-ig az euróval, illetve a dollárral szemben is. A jelek szerint az előző posztunkban vázolt 396 közeli kulcsszint előtt már nem volt további "muníció" a forint erősödésében.

hufdu220902

Alaposan felfegyverkezett az MNB – Elég lesz ez a gyenge forint és az infláció ellen?

A vártnak megfelelő kamatemelés mellett némi meglepetést is tartogatott az MNB keddi döntése, hiszen a jegybank három új eszközt jelentett be a bankközi likviditás szűkítésére, ezzel gyakorlatilag mennyiségi szigorításba is kezdett. A Monetáris Tanács szeme előtt továbbra is elsősorban az infláció elleni harc lebeg, ezért az új intézkedéseket is annak fényében érdemes értékelni, hogyan hatnak majd azok az inflációra. Megnéztük, hogyan kommentálták a bejelentést az elemzők, hogyan alakulhat az áremelkedés a következő hónapokban, illetve milyen hatással lesz a forint árfolyamára a likviditás kiszorítása.

Tovább a cikkhez

Kulcsszint közelébe ugrott a forint a hanyatló gázárak mellett

Az európai szintű vezetékes orosz gázárplafon tovább nyomta a mélybe a tőzsdei gáz- és áramárakat, amelyek várhatóan a magyar importszámlát is mérséklik, ez pedig enyhíti a forintra nehezedő leértékelődési nyomást is, éppen ezért a pénteki kedvező energiapiaci fejlemények a forintot kora délutánra 297,7-ig erősítették a bankközi piacon az euróval és 398-ig a dollárral szemben. Ez kéthetes forintcsúcsot jelent.

hufdel220902

Amint az alábbi ábrán piros vonallal jelezzük: a mai mozgással egyre jobban megközelítette a forint azt az emelkedő trendvonalat az euróval szemben, ami most éppen 396 körül húzódik, és komoly támaszt jelent az EURHUF-ban, ahol elsőre könnyen elakadhat a forint menetelése. Ha viszont sikerülne meggyőzően lefelé áttörni ezt a szintet az árfolyamnak, akkor további akár jelentős forinterősödés is kialakulhatna, mert ez azt jelentené, hogy megtörne a forint hónapok óta látható gyengülő trendje.

hufkulcsszint220902

A dollárral szemben még messzebb van az emelkedő trendvonal érintése, most 390 körül jár ez a vonal.

usdhufdel220902

Az utóbbi napokban a forint mellett a cseh korona és a lengyel zloty is erősödött valamelyest, de jól látszik, hogy a korábban jócskán alulteljesítő forint most intenzívebben erősödik. Ebben egyrészt az MNB keddi újabb kamatemelése, a mellette bejelentett további három fontos monetáris szigorító lépés, a gáz- és áramárak esése, illetve az a piaci bizakodás is szerepet játszhat, hogy a jogállamisági vitát talán sikerül kedvező irányba terelnie a magyar kormánynak az Európai Bizottsággal.

regreldel220902

Bemondta a gázárplafont az Európai Bizottság elnöke, szakadnak tovább a gázárak

„Erősen hiszek abban, hogy eljött az idő az árkorlát alkalmazására az Európába irányuló vezetékes orosz gázra” – jelentette ki percekkel ezelőtt újságíróknak Murnauban Ursula von der Leyen.

Tovább a cikkhez

Újra 400 alatt

Péntek délelőttre 399,8-ig kapaszkodott ismét a forint, ez már fél százalékos erősödést jelentett a csütörtök esti árfolyamhoz képest.

400 felett kezdi a napot a forint, enyhül a nyomás a piacon

Péntek reggel 402,7 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,2%-os gyengülést jelentett tegnap estéhez képest a magyar deviza szempontjából. A hét első felében látott erősödést követően a jelek szerint nem tudott tartósan 400 alatt maradni a forint, az MNB újabb szigorító lépései után sem tartott ki sokáig a szárnyalás. Pedig most a nemzetközi piaci környezet is kedvezne a forintnak, hiszen a leginkább figyelt földgázár és dollárárfolyam is számunkra kedvezően alakul, a nyersanyag ára 230 euró környékére esett mostanra, míg az amerikai deviza ugyan ismét elérte a paritást, de onnan ma már gyengülésnek indult. Ennek ellenére a forint nem tud érdemben erősödni, bár már az nagy eredmény, hogy a múlt hét óta eltávolodott a 410-es szinttől. A dollárral szemben most 403,7 körül járunk, míg az angol font 466,2 forintba kerül.

A forint legközelebbi versenytársai, a lengyel zloty és a cseh korona egyelőre minimális elmozdulással kezdték a pénteki napot, miközben a feltörekvő piacon a török líra 0,2%-kal gyengült, az orosz rubel viszont 0,3%-kal erősödött a dollárral szemben.

Említettük a dollár árfolyamát, az amerikai deviza tegnap érte el újra a paritást az euróval szemben, még most is egy hajszállal alatta van, de ez már 0,3%-os gyengülést jelent a dollár oldaláról nézve. A befektetők ma délután az amerikai munkaerőpiaci adatra figyelnek kiemelten, mely ismét hozhat komolyabb mozgást a devizapárban. A japán jen és az angol font egyelőre alig mozdult péntek reggel.

Címlapkép: Getty Images

Sikerült megvédeni a hazai fuvarozók érdekeit Lipcsében
népszámlálás
szombathely
forinteuroarolyambankjegy
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
bankjegy forint