Forint Euro
Deviza

Ütés után gyenge szinten ragadt a forint a gázár ugrás mellett

Portfolio
Számottevő eséssel kezdett a forint hétfő reggel az euróval szemben miután majdnem 25%-kal ugrottak a világpiaci földgázárak. Ugyanez az oka az euró gyengélkedésének, a közös deviza húszéves mélypontra esett a dollárral szemben. Az amerikai munkaszüneti nap mellett a forint a nap további részében csak csekély mértékben mozgott.

Ütés után gyenge szinten ragadt a forint a gázár ugrás mellett

A reggeli forintesés után a nap további részében 404-405 között ingadozott a magyar fizetőeszköz az euróval szemben és mivel a dollár az európai energiapiaci aggodalmak és várható tovagyűrűző hatásai miatt újra erőre kapott, a paritás alá ment, így a zöldhasúval szemben 407 körül ragadt az esti kereskedésre. A holland TTF gáztőzsdén a következő hónapok határidős gázárai 12-15%-os pluszban 240-250 euró/MWh körül ragadtak, így ez továbra is komoly aggodalmakat jelez, erre pedig a holnapi naptól az amerikai piaci szereplők is tudnak majd reagálni.

Az Államadósság Kezelő Központ mai adatközlése szerint a forint esésével, a piaci aggodalmakkal párhuzamosan ma a forintalapú államkötvények körében 7-27 bázispontos hozamugrás következett be, míg a diszkontkincstárjegyek körében csupopán 1-3 bp-os emelkedés történt.

Már 405-nél

Hétfő délelőtt 405 közelébe gyengült a forint, ami már 0,9%-os esést jelentett péntek estéhez képest. A régióban a lengyel és a cseh deviza ennél jóval kisebbet, 0,2, illetve 0,3%-ot esett.

Esik a forint és szárnyal a dollár az ismét megugró gázárak után

A forint kilátásai is szóba kerülnek október 19-én a Budapest Economic Forum konferencián.

Hétfő reggel 402,3 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,2%-os gyengülést jelentett a magyar deviza szempontjából péntek estéhez képest. A számottevő esés elsősorban annak köszönhető, hogy ma reggelre a világpiaci gázár több mint 20%-kal ugrott meg azt követően, hogy az oroszok a tervekkel ellentétben nem indították újra a szállításokat az Északi Áramlat-1 vezetéken szombaton. Moszkva további karbantartásra hivatkozik, olajszivárgást észleltek az egyik szivattyúnál. A gázszállítások fennakadásai pedig további komoly kockázatot jelentenek gazdasági szempontból is. Ez elsősorban Európát érinti, egyre többen számítanak arra, hogy nagyon nehéz lesz a tél a kontinensen az esetleges orosz gáz kiesése miatt. A dollárral szemben 406,4-nél járunk, míg az angol font most 466 forintba kerül.

A forint versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is 0,2%-os gyengüléssel indítja a hetet, miközben a feltörekvő piacon a török líra 0,15%-kal gyengült a dollárral szemben, míg az orosz rubel fél százalékos gyengüléssel nyitott.

A dollár húszéves csúcsra erősödött az euróval az emelkedő gázárak hírére, a hétfő reggeli 0,99 alatti jegyzés 0,6%-kal volt alacsonyabb, mint péntek este. Említettük, hogy Európa szempontjából kifejezetten negatív hír az orosz gázszállítások esetleges akadozása, a kontinenst recesszió fenyegeti. A japán jen 0,1%-kal, az angol font pedig 0,4%-kal gyengült a dollárral szemben ma reggelre.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1324724478
peszkov
forint készpénz bankjegy
penzugyminiszterium
északi áramlat
ukrajna háború ukrán konfliktus orosz ukrán stock

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
forint készpénz bankjegy