forint bankjegy huf
Deviza

Erősödik a forint kedd reggel – Közelebb kerülhetünk a brüsszeli megállapodáshoz?

Portfolio
Erősödéssel kezdte a keddi napot a forint az euróval szemben, amiben szerepe lehet annak a hétfő esti hírnek is, mely szerint a kormány független korrupcióellenes intézmény felállítását tervezi. Ezzel a lépéssel ugyanis közelebb kerülhetünk a hőn áhított brüsszeli megállapodáshoz az uniós forrásokról. Ha a részletek is megnyugtatók lesznek, akkor akár komolyabb forinterősödéssel is reagálhat a piac.

Kedd reggel 403 körül járt a forint az euróval szemben, ez majdnem fél százalékos erősödést jelentett a magyar deviza szempontjából. Ez egyrészt a kedvezőre forduló nemzetközi hangulattal magyarázható, másrészt hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, melynek értelmében egy független korrupcióellenes hivatalt állíthat fel a kormány, a részleteket a következő két hétben dolgozzák ki. Egyelőre nem tudni, kik lennének a testület tagjai, mennyire lehet független, azonban a kormány újabb vállalása egyértelműen abba az irányba mutat, hogy mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy az Európai Bizottságtól kedvező elbírálást kapjon az uniós pénzek folyósítása. Ha a részletek is megnyugtatók lesznek a piac számára, akkor akár komolyabb forinterősödésre is lehet kilátás, hiszen hónapok óta az uniós forrásokkal kapcsolatos bizonytalanság tartja nyomás alatt a magyar devizát. A dollárral szemben most 404,7 körül járunk, míg az angol font 468,8 forintba kerül.

A forint legközelebbi versenytársai közül a lengyel zloty 0,2%-os erősödéssel indítja a napot, míg a cseh korona stagnál. A feltörekvő piacon a török líra szintén alig mozdul a dollárral szemben, az orosz rubel pedig 0,2%-os erősödést mutat.

Említettük, hogy a kedvezőbbre forduló nemzetközi hangulat is segít a forintnak, ez elsősorban az euró-dollár árfolyamon mérhető le. A dollár 0,3%-os gyengüléssel kezdte a napot, de még így is a paritás alatt jár a jegyzés. Közben a japán jen 0,4%-kal gyengül az amerikai devizával szemben, az angol font pedig 0,6%-ot javított már reggel.

Címlapkép: Getty Images

ukrajna háború ukrán konfliktus orosz ukrán stock
vlagyimir putyin
magyarorszag vasut
praga-csehorszag-karoly-hid
Érmék tőzsde háttérrel

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
forint készpénz bankjegy