forint
Deviza

Nagyot fordult a forint, már 390 közelében is állt a dollár

Portfolio
A hét második felében jelentős erősödést mutatott a forint, péntek délután jött egy kisebb elbizonytalanodás.

Van mozgás

Nagy utat járt be ma a forint, a dollárral szemben már 390 közelében is álltak a jegyzések, aztán onnan jött egy 5 egységes gyengülés, de most újra 395 alatt áll a jegyzés.

usd567

Csúnyán elszálltak a magyar állampapírhozamok

Az Államadósság Kezelő Központ által pénteken közzétett referenciaadatok szerint minden lejáraton emelkedtek a hozamok, a 10 éves kötvény hozama már 9,3%-nál jár.

Tovább a cikkhez

397 felett a jegyzések

Reggel még a 394-es szintig is leszúrtak az euróval szembeni jegyzések, majd délutánra a 397-es szintig emelkedett vissza a kurzus.

Tovább erősödik a forint, 395 alatt az euró

400 fölött kezdte a hetet a forint az euróval szemben, de a hét második felére megtáltosodott a magyar deviza: szerdán átvitte a 400-at, és azóta is a fontos szint alatt tartózkodik. Ma reggel tovább tudott erősödni a forint, egy euró most 394 forint 40 fillérbe kerül, ami napon belül 0,4%-os erősödést jelent.

A dollárral szemben még jelentősebb erősödést látunk, másfél százalékkal esett az USDHUF jegyzése 390-es szintre, ilyen alacsony szinten utoljára augusztus közepén járt. A dollár mai gyengülése is kellett ehhez, az euróval szemben 1% feletti az amerikai deviza gyengülése.

A lengyel zloty és cseh korona árfolyamában nem látunk különösebb elmozdulást, így a forint ma egyértelműen felülteljesít. A felülteljesítés oka lehet, hogy a magyar kamatszint sokkal magasabb, mint a régió többi országában, így amikor nem jellemzi különösebb negatív hangulat a piaci kereskedést, a forint erősödése előtt nagy tér van nyitva.

Emellett az euró dollárral szembeni erősödése is segítheti a forintot. Az eurónak kétségkívül a tegnapi EKB-döntés adott erőt: a jegybank rekord mértékben 75 bázisponttal emelte az irányadó kamatszintet, és előrejelezte a további kamatemeléseket az infláció elleni harc jegyében.

A mai napon fontos adatközlésre nem számítunk, de az EU-s miniszterek energiaügyi egyeztetése alapvetően kihathat a piaci hangulatra is: ha megállapodás születik a gáz- vagy/és az áramárak maximálásáról, az megnyugtathatja a piaci szereplőket a gazdasági aggodalmak közepette, és a hatás akár jelentős euróerősödés lehet, és a lépés a forintra is kedvezően hatna.

Címlapkép: Getty Images

praga-csehorszag-karoly-hid
Érmék tőzsde háttérrel
forint készpénz bankjegy
rubel
gáz főzés sütés

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
forint készpénz bankjegy