forint
Deviza

Nem bírta sokáig erővel a forint, pedig a dollár nagyot esett

Portfolio
A múlt héten sikerült 400 alá kapaszkodnia a forintnak az euróval szemben, azonban továbbra sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy tartósan ott is marad. Az jó jel a hét elején, hogy a dollár gyengüléssel kezd, így azért lehet esély arra, hogy a forint is marad a kritikus szint alatt.

Nem bírja tovább a forint

Kora délutánra fordult a hangulat a forint piacán, már 396,5 körülre emelkedett vissza az euró jegyzése, ami gyakorlatilag megegyezik a péntek estivel, vagyis a reggeli erősödését teljes egészében elbukta a magyar deviza.

395 környékén

Péntekhez képest 0,4%-os erősödésben van a forint, 395 környékén mozog az euróval szemben. A dollár az euróval szemben jelentős gyengülésben van - az európai devizának erőt adhatott a múlt heti kamatdöntés, a hétvégi hír az EKB mérlegszűkítéséről, és a háborús fordulat. A dollárral szemben a forint 1,7%-os erősödésben van, egy dollár most 388 forint 40 fillérbe kerül.

Zubhanással kezd a dollár

Majdnem 1,5%-ot esett a dollár az euróval szemben már hétfő reggel, így az 1,02-t közelíti a jegyzés. Különösebb friss hír egyelőre nincs a jelentős mozgás mögött, igaz arra a hétvégén kiszivárgott hírre, hogy az EKB októberben elkezd tárgyalni a mérlegének szűkítéséről, csak msot tudnak reagálni a befektetők, akár nagy intézményi alapok és ez igenis hozzájárulhatott az euró hullámszerű erősödéséhez.

Próbál tovább kapaszkodni a forint

Hétfő reggel 395,4 környékére erősödött vissza a forint, ez már 0,3%-kal marad el a péntek esti euróárfolyamtól. Közben a régióban a lengyel zloty gyengülésben van, a cseh korona pedig stagnál.

Megtörhet a jég Brüsszelben a magyar jogállamisági felajánlások láttán

Az 5100 milliárd forintnyi pénzbefagyasztással és a közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak megtiltandó EU-forrásokkal kapcsolatos kemény brüsszeli fenyegetések után mozgásba lendültek Budapesten a dolgok, hiszen több, mint száz javaslatot küldött ki a magyar kormány az Európai Bizottságnak és ezek után „hirtelen olvadás következhet be Budapest és Brüsszel között a korábban hűvös jogállami vitában” – írja vasárnap esti cikkében a német Der Spiegel. Ennek egyik jeleként az Európai Bizottságtól olyan választ kapott a lap, hogy bár "Nem állítjuk le az eljárást, de mi sem ragaszkodunk a kiindulási helyzetünkhöz”. Közben az Európai Parlament felől továbbra is adott a nyomás, hogy ne kössön rossz kompromisszumot Ursula von der Leyen Orbán Viktor kormányfővel, mert egy ilyen a bizottsági elnökasszony újraválasztásának is keresztbe tehet.

Tovább a cikkhez

Megvetette a lábát 400 alatt a forint, de korai lenne ünnepelni

Hétfő reggel 396,65 körül járt a forint az euróval szemben, ez minimális elmozdulást jelentett péntek estéhez képest. A múlt héten érezhető erősödést produkált a forint, így már nem csak a 410-es, hanem a 400-as lélektani szinttől is eltávolodott. Ebben segített a kedvező nemzetközi hangulat, a földgázárak esése, illetve a dollár gyengülése. Magyar szempontból pedig most elsősorban az uniós forrásokkal kapcsolatos tárgyalások határozzák meg a hangulatot a piacon, a jelek szerint a befektetők továbbra is bíznak abban, hogy közel a megegyezés a magyar kormány és az Európai Bizottság között. Ha valóban sikerülne kedvezően lezárni a tárgyalásokat, az biztosan komolyabb lökést adna a forintnak, illetve megakadályozná az esetleges további gyengülést. A dollárral szemben most 391,8 körül járunk, az angol font pedig 456,3 forintba kerül.

A forint legközelebbi versenytársai közül a régióban a lengyel zloty minimális, 0,1%-os gyengüléssel, a cseh korona pedig stagnálással kezdi a hetet. Közben a feltörekvő piacon a török líra minimális gyengülésben van, így történelmi mélypontja küszöbén áll, míg az orosz rubel szintén kismértékben gyengült a dollárral szemben.

A dollár számottevő gyengüléssel kezdte a napot az euróval szemben, így visszatért 1,01 fölé a jegyzés. A jelenlegi 1,0117-es árfolyam 0,7%-kal magasabb a péntek estinél, hasonlóan erős euróárfolyamra nagyjából három hete nem volt példa. Közben a japán jen 0,4%-kal gyengült még a botladozó dollárral szemben is, míg az angol font fél százalékkal erősödött.

Címlapkép: Getty Images

Sikerült megvédeni a hazai fuvarozók érdekeit Lipcsében
népszámlálás
szombathely
forinteuroarolyambankjegy

Holdblog Világvége

Mivel sokan hívnak azzal kapcsolatban, hogy akkor most lesz-e államcsőd, meg mi vagyunk-e az új Argentína, meg vegyük-e...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
bankjegy forint