forint bankjegy huf
Deviza

Megbillent este a forint, megint nagy erőt mutat a dollár

Portfolio
A forint a nap nagy részében a 396-398 közötti szinteken hullámzott az euróval szemben még azzal együtt is, hogy a dollár komoly erősödést produkált percekkel a várt feletti amerikai inflációs adatok közzététele után. Aztán ahogy romlott a külföldi vezető tőzsdéken a hangulat, este a forint is megbillent, az euró jegyzései átmenetileg 399-ig ugrottak.

Jókora részvénypiaci hangulatromlást, illetve dollárerősödést váltottak ki az amerikai inflációs adatok, hiszen a havi drágulási ütem, illetve a maginflációs mutatók intenzív emelkedést mutattak, így a Fed nem nagyon tehet mást, mint jövő héten is újabb legalább 75 bázispontos kamatemelést hajt végre. Emiatt az 1,018 körül álldogáló dollár hirtelen a paritásig szárnyalt az euróval szemben és egész este is ott maradt:

Ez a külső hangulatromlás kezdetben egyáltalán nem érintette a forintot, az euróval szembeni jegyzések 396,5 körül oldalaztak, aztán este rövid idő alatt 399-ig ugrottak, majd 398-ig süllyedtek.

Mivel a dollár paritásig visszaerősödött az euróval szemben, így a dollár jegyzései is ugyanitt járnak az esti kereskedés során.

A forint elmúlt napokban látott stabilizálódása mellett figyelemre méltó, hogy a múlt hétig látott komoly magyar állampapírpiaci hozamemelkedésnek elindult egy korrekciója, a tegnapi jelentős, 30-40 bp-os hozamesés után ma további 12-25 bázispontos hozamcsökkenés volt a másodpiaci referenciakötvényeknél.

Ez és a forint viszonylagos stabilitása mind arra utal, hogy a befektetők óvatosan elkezdték árazni a magyar kormány és az Európai Bizottság között készülő megállapodást az uniós pénzekről, hiszen komoly felajánlásokat tett a kormány, a Bizottság felől pedig az a fő üzenet, hogy a vállalások konkrét tartalma majd elmozdíthatja a dolgokat a megállapodás felé.

Mindezen folyamatban kulcsfontosságú lesz, hogy mit mond holnap reggel az évértékelő beszédében Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök az Európai Parlament plenáris ülésén, illetve utána a délelőtti vita során mi hangzik el a magyar jogállamisági helyzetről szóló jelentésnél, majd csütörtökön mi lesz az EP-beli szavazás eredménye (jogilag nincs kötőereje, politikai nyomást tud kifejteni a Bizottságra a magyar kormánnyal való egyeztetések során).

Címlapkép forrása: Getty Images

Sikerült megvédeni a hazai fuvarozók érdekeit Lipcsében
népszámlálás
szombathely
forinteuroarolyambankjegy

Holdblog Világvége

Mivel sokan hívnak azzal kapcsolatban, hogy akkor most lesz-e államcsőd, meg mi vagyunk-e az új Argentína, meg vegyük-e...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
bankjegy forint