forint
Deviza

Ma is folytatódik a forint botladozása, átlépte a 409-et az euró

Portfolio
Jókora, 6-7 egységnyi forintesés következett be szerdán azon piaci aggodalmak miatt, hogy az új EU-pénzek jelentős részélt blokkolhatja Brüsszel a jogállamisági problémák miatt, aztán csütörtökön az EP-szavazás hírére még tovább lökték a lejtőn a forintot. Előtte az MNB ma nem nyúlt a 11,75%-os egyhetes betéti kamatlábhoz, közben a kormány részéről Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter azt vázolta, hogy a Brüsszelbe küldött menetrendnek megfelelően jövő hétfőn újabb törvényjavaslatokat nyújtanak be a magyar parlamentbe azért, hogy a közbeszerzési rendszer és az uniós pénzosztás terén mutatkozó problémákat kiküszöböljék, amelyre a jelek szerint adna még 1-3 hónapnyi időt Brüsszel.

409 fölé gyengült a forint

Tovább gyengült kora este a forint, az euróval szembeni árfolyam átlépte a 409-et, jelenleg 409,1-nél jár a jegyzés.

408,7

A késő délutáni órákban is gyengült valamelyest a forint az euróval szemben, a mostani jegyzés 408,7-nél jár.

Érintette a 408-at az euró

Az elmúlt percekben 408-ig gyengült a forint, mely így már bő fél százalékos esésben van tegnaphoz képest. A régióban a lengyel zloty 0,2%-kal, a cseh korona pedig 0,1%-kal gyengült.

408 fele haladunk

Tovább esett a forint az elmúlt percekben, így az euró jegyzései megközelítették a 408-as szintet, a dolláré pedig a 409-et. A mozgás mögött az lehet, hogy a 74%-os többséggel megszavazott EP-jelentés nagyon erős politikai nyomást fejt ki elsősorban az Európai Bizottságra, másodsorban a tagállamokat tömörítő Tanácsra, hogy keményen bánjanak Magyarországgal a jogállamisági eljárásban és csak az összes elvárás megfelelő teljesítése esetén zárják le azt pénzügyi szankciók nélkül. Ha a Bizottság túlzottan engedékenynek mutatkozna, akkor a 74%-os többségű szavazás üzenete alapján könnyen meg tudnák buktatni az EP-képviselők Ursula von der Leyen bizottsági elnököt egy bizalmatlansági indítvánnyal, ami a lengyel ügyben már fel is merült a nyári hónapokban.

hufdu408

Tovább lökték a lejtőn a forintot az EP-szavazás hírére

406-ról 407-ig esett a forint arra a percekkel ezelőtt érkezett hírre, hogy az EP-képviselők elsprő többsége, 74%-a kimondta: Magyarország többé már nem demokrácia.

hufdelszavazas220915

Kimondta az Európai Parlament: Magyarország többé nem tekinthető teljes értékű demokráciának

Elsöprő többséggel fogadta el az Európai Parlament (EP) Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő azon jelentését, amely kimondja, hogy Magyarország nem tekinthető teljes értékű demokráciának. A jelentés elfogadásával az EP a Bizottságra és a Tanácsra is nyomást kíván gyakorolni, hogy lépjen fel határozottabban a Magyarországon zajló tendenciákkal szemben.

Tovább a cikkhez

Jön a recesszió Magyarországon? Lehet, hogy már el is kezdődött!

Jelenleg minden a gázárak körül forog, ezért nehéz gazdasági előrejelzéseket is tenni – hangzott el a Portfolio Property Investment Forum konferenciájának panelbeszélgetésében. A közgazdászok szerint a fő kérdés az, mennyire lesz mély és hosszú a recesszió a gazdaságban, de van esélyünk arra, hogy ne egy több évig elhúzódó válság felé tartsunk éppen. Közben viszont bőven vannak kockázatok, a forintot például fontos lenne 400 körül stabilizálni, hogy ne legyen még nagyobb a baj.

Tovább a cikkhez

Elszálló gázár, és bivalyerős dollár - Nem találják az irányt a tőzsdék

Ázsiában vegyes volt a kép ma reggel, Európában az elszálló energiaárak következtében ismét nyomás alá kerülhetnek a piacok, jelenleg mérsékelt az elmozdulás, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján pedig Amerikában is felfelé lehet az irány. Makro fronton idehaza ma reggel tartotta az MNB a szokásos egyhetes betéti tenderét, kamatemelésre ezúttal azonban nem került sor. Külföldön pedig az amerikai kiskereskedelmi adat és a heti segélykérelmek alakulására lesz érdemes figyelni.

Tovább a cikkhez

Fuldoklik a rezsiszámlákban a vidéki Magyarország – A kormány segítségére várnak a városok

A lakosság és a vállalatok mellett az önkormányzatok számára is jelentős tehernövekedést jelentenek az elszálló energiaárak. Nem ritkán nyolc-tízszeres áram- és gázárakkal szembesülnek a helyhatóságok, melyet most ki kellene gazdálkodniuk. Egyelőre mindenki nagyban számolgatja, mennyivel nő a terhe a következő hónapokban, de a legtöbb városban már készülnek a válságforgatókönyvek, melyek intézmények összevonásáról vagy akár átmeneti bezárásáról szólnak. Az biztos, hogy az egész ország kemény tél elé néz ebből a szempontból.

Tovább a cikkhez

Forintkereskedés kezdő befektetőknek - Díjmentes online előadás ma délután

Előadásunk küldetése elnavigálni a kezdő kereskedőket az egyes befektetési lehetőségek megismeréséig a tőzsde lebilincselő világában. Összeszedünk minden információt arról, hogy hogyan tudsz kezdőként devizapárokkal kereskedni, melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai, bemutatjuk mely platform a legoptimálisabb. Ezen információk birtokában a kezdeti szárnypróbálgatás után, akár belőled is a tőzsdeparkett ördöge lehet.

Tovább a cikkhez

Itt az MNB döntése az irányadó kamatról!

Változatlanul 11,75 százalékos kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét az MNB, így nem változik az irányadó kamat. Legközelebb két hét múlva, a Monetáris Tanács ülése után van kilátásban a kamat további emelése, addig alapesetben nem számítunk további szigorításra.

Tovább a cikkhez

A brüsszeli alku körüli aggodalmak lökték vissza 400 fölé a forintot

A forint kilátásai is szóba kerülnek a hazai és nemzetközi szakértők részvételével a Budapest Economic Forum konferencián október 19-én.

Csütörtök reggel 405,3 körül járt a forint az euróval szemben, ez minimális elmozdulást jelentett szerda estéhez képest. Tegnap nagy lendülettel gyengült vissza a magyar deviza 400 fölé miután a piacnak egyre komolyabb kétségei vannak azzal kapcsolatban, lesz-e megegyezés az uniós forrásokról. Ráadásul a legfrissebb hírek szerint az Európai Bizottság nagyon jelentős, az eddig gondoltnál nagyobb forrásmegvonásra készül a jogállamisági aggályok miatt Magyarországgal szemben. Ez pedig csak tovább rontja a megállapodás esélyeit. A Commerzbank ma reggeli elemzése szerint a piac lassan elkezdi beárazni, hogy nem lesz megegyezés, ez pedig az év végéig 415-ig gyengítheti vissza a forintot. Emellett az sem tett jót a forintnak, hogy a napokban Szerbia az IMF-hez fordult, ez a teljes régió megítélését ronthatja. A dollárral szemben most 406,8 körül járunk, míg az angol font 468,4 forintba kerül.

A forint közevetlen versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdte a napot, miközben a feltörekvő piacon a török líra 0,1 százalékkal, az orosz rubel pedig 0,2 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

A dollár továbbra is paritás alatt jár az euróval szemben, sőt ma reggel tovább erősödik az amerikai deviza. A 0,996 körüli árfolyam 0,2%-kal marad el a tegnap estitől. Közben a japán jen 0,3%-kal gyengült, az angol font pedig 0,25%-ot veszített reggel.

Címlapkép: Getty Images

Sikerült megvédeni a hazai fuvarozók érdekeit Lipcsében
népszámlálás
szombathely
forinteuroarolyambankjegy

Holdblog Világvége

Mivel sokan hívnak azzal kapcsolatban, hogy akkor most lesz-e államcsőd, meg mi vagyunk-e az új Argentína, meg vegyük-e...

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
bankjegy forint