forint-penz-villanyora-rezsiemeles-2022-rezsi-rezsicsokkentes-rezsiarak-rezsidij-rezsiszamla
Deviza

Gyanús szárnyalásba kapcsolt a forint pénteken

Portfolio
A forint keddtől kezdve jelentősen gyengült elsősorban az EU-s pénzekkel kapcsolatos kedvezőtlen hírek hatására. Péntek délelőtt azonban különösebb hír nélkül jelentős erősödést, már-már szárnyalást mutatott a hazai deviza.

Gyanús szárnyalásba kapcsolt a forint pénteken

Furcsa szárnyalás kezd kialakulni a forint piacán pénteken, hiszen a kora reggeli 409 feletti jegyzések mostanra 404,5 körülig hullottak úgy, hogy érdemi, magyarspecifikus hír nem jelent meg, miközben a dollár továbbra is erős szinteken jár, a részvénypiaci hangulat borongós, és a régiós devizáknál is csak oldalaznak.

Ma reggel Virág Barnabás, az MNB alelnöke egy interjúban azt jelezte, hogy nálunk az infláció tetőzése áttolódhat jövőre, így ez akár azt is üzenhette a befektetőknek, hogy a kamatemeléseket egyelőre még folytatja a jegybank és ez is erősíthette a magyar fizetőeszközt.

Tegnap a magyar jogállamiság, illetve demokrácia helyzetéről elsprő többséggel elfogadott EP-állásfoglalás hatására 406-ról lassan, fokozatosan 409-ig gyengült a forint, most ennek hirtelen korrekcióját látjuk, illetve többet is. Az eddig kiszivárgott hírek szerint vasárnap dönt az Európai Bizottság arrók, hogy a jogállamisági eljárásban a magyar kormány felől eddig tett felajánlásokra tekintettel milyen javaslatot fogalmazzon meg a tagállamokat tömörítő Tanács felé, azaz milyen mértékű pénzügyi szankciót javasoljon, illetve mit javasoljon arra, hogy a következő 1-3 hónapos egyezkedésre hogyan legyenek tekintettel a tagállamok a végső döntés előtt. Elképzelhető, hogy ezek a szempontok, illetve a hétvége előtti óvatossági pozíciózárások állnak most a forint erősödése mögött.

hufdel1220916

Megy tovább a forint

Délelőtt tovább erősödött a forint a vezető devizákkal szemben. Az euró/forint kurzus 405,5-ös szinten van, ami 0,8%-os erősödésnek felel meg napon belül.

Erősödik

Az erősödés irányába fordult a forint, az euróval és a dollárral szemben is 0,3%-os erősödés, ezzel visszahozott valamennyit az előző napok gyengüléséből, 407 forint 60 fillér most egy euró. A hét elejéhez képest viszont még mindig jócskán gyengülésről beszélünk, és a mai erősödés sem bizonyul majd feltétlenül trendfordulónak, csak korrekcióról lehet szó, fontos hír ugyanis nincs a mai erősödés mögött.

A jegybank szerint csak jövőre indulhat csökkenésnek a magyar infláció

Közel vagyunk az inflációs fordulathoz, de amíg globálisan ez már az év vége előtt eljöhet, addig a magyar pénzromlási ütem fokozatos mérséklődésére 2023 elején kerülhet sor - osztotta meg Virág Barnabás alelnök a Magyar Nemzeti Bank várakozásait a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A jegybank friss előrejelzése a jövő héten lát majd napvilágot, a legutóbbi, júniusi prognózis szerint még az idén tetőzött volna a hazai infláció.

Tovább a cikkhez

Ott folytatja a forint, ahol tegnap abbahagyta: meddig tarthat a vesszőfutás?

A héten több fontos fejlemény is történt az európai uniós alkuval kapcsolatban, az Európai Parlament például kimondta, hogy Magyarország már nem tekinthető teljes értékű demokráciának, nyomást gyakorolva ezzel a Bizottságra, amelynek hamarosan döntenie kell a magyar jogállamisági eljárás kapcsán.

Emellett a nemzetközi hangulat sem volt jó, az amerikai részvényindexek is estek, az OTP-t is leütötték a hét eleji szinthez képest, mindez együtt pedig nem kedvezett a forintnak: újra 400 fölé szúrt a jegyzés, megközelítve a 410-et. Ma reggel eddig nincs nagy mozgás, egy euró 408 forint 70 fillért ér, ezzel a tegnapi zárószint környékén áll.

A dollár ma erősödik az euróval szemben, 0,2%-os az erősödés, ezzel ismét paritás alá esett az EURUSD. A forint a dollárral szemben kis gyengülést mutat, 0,1%-os az elmozdulás, egy dollár 409 forint 30 fillérbe kerül.

Ma a Magyar Nemzeti Bank ismerteti a devizakészlet augusztusi alakulását, de ez vélhetően nem hoz nagy mozgást a forint árfolyamában. Az EU-s alkuval kapcsolatos hírek, valamint az energiaárak alakulása viszont kihathat a devizapiacra is, hiszen ezek aggasztják most leginkább a befektetőket.

Címlapkép: Getty Images

Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek
GettyImages-1429689600
Erdogan
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
forint euró