tizezer forint bankjegy
Deviza

Folytatódott a forint szárnyalása az EU-s döntés után, 400 alá bukott az euró

Portfolio
Már hétfő reggel határozott erősödést mutatott a forint arra a vasárnapi hírre, hogy komoly feltételek mentén ugyan, de év vége körülre lezárulhat a Magyarország ellen indított jogállamisági eljárás és akár elkerülhetővé válhat az új EU-s pénzek jelentős részének felfüggesztése. A forint több hullámban a nap hátralévő részében is erősödött, így késő estére a kerek 400-as szint alá bukott az euró jegyzése, amit segített a hétfő este megjelent újabb magyar törvényjavaslat a pénzek kiszabadítása érdekében.

400 alá bukott az euró jegyzése

Az esti-késő esti órákban is folytatódott a forint szárnyalása a vasárnapi bizottsági döntés hatására, igaz amint hétfő esti elemzésünkben rögzítettük: két út áll még a pénzek kapcsán előttünk és csak az egyik nevezhető optimista forgatókönyvnek. Mindenesetre a jegyzések már 399 alatt járnak az egyre illikvidebb kereskedés során, a dollár kurzusa pedig szintén 399 alá bukott.

Kétharmados törvénybe is belenyúl a kormány az EU-pénzek kiszabadítása érdekében

Felkerült hétfő este a palament oldalára az az első törvényjavaslat, amelyet mára ígért Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az EU-pénzes megállapodás előmozdítása érdekében, és amely új kormányzati vállalások teljesítését rögzíti. Eszerint a kormány egyrészt módosítani szeretné a helyszíni ellenőrzések pénzügyőri támogatására vonatkozó törvényeket az OLAF-fal való jobb együttműködés érdekében. Másrészt a tavaly kétharmados többséggel elfogadott, a közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvénybe is belenyúl a kormány, hogy egyrészt a közbeszerzési kötelezettségüket még határozottabban kimondja, másrészt az ilyen szervezetek vezető szervei, képviselői esetén az összeférhetetlenségi szabályokat is tisztázza, így aki azoknak nem felel meg, ne vehessen részt a döntéshozatalban.

Tovább a cikkhez

Két főbb út jöhet most az EU-pénzeknél, miután komoly vállalásokat tett a kormány

Az a 17 féle komoly vállalás, amit a magyar kormány megírt az Európai Bizottságnak az uniós pénzosztás rendszerszintű jogállamisági problémáinak orvoslására, elméletileg képes lehet minden aggályt orvosolni, amennyiben minden vállalás jogszabályi szinten is megvalósul, de a puding próbája az evés, így idő lehet szükséges a papíron szép, új szabályok működésének értékelésére is – gyakorlatilag ez a kulcsfontosságú üzenet az 57 oldalas brüsszeli friss határozatból. A vasárnap nyilvánosságra hozott anyag egyúttal kijelöli a magyarországi EU-pénzeknél a két főbb lehetséges utat is.

Tovább a cikkhez

Egyelőre megállt az erősödés

Nem tudta átvinni a 400-at a forint az euróval szemben, a jegyzés visszapattant a kerek szintről. Jelenleg 401 forint 60 fillérbe kerül egy euró, péntekhez képest ez is 0,9%-os erősödést jelent. Könnyen lehet, hogy a tegnapi bizottsági döntésre erősödik a forint, a piac összességében kedvezőnek ítéli a fejleményeket.

Lassan 400

Tovább veszik a forintot, már felülről közelíti a 400-at. Napon belül ezzel már több mint 4 egységet erősödött a forint, az euróval szemben 1% feletti az erősödés.

Tovább erősödik

A forint immár 0,8%-os erősödésben van péntekhez képest az euróval szemben, 402 alá került a jegyzés. Sem az euró-dollárban, sem a lengyel zloty árfolyamában nem látunk ekkora mozgást, tehát abszolút forint-specifikus erősödésről van szó.

Erősödik a forint hétfő reggel az EU döntése után

Erősödéssel kezdi a hetet a forint az euróval szemben, 403 forint 80 fillérbe kerül egy euró, ami 0,4%-os erősödést jelent péntekhez képest. A 400-tól viszont még távol a forint, és egyelőre nem is látszik komoly lendület, amivel átvinné a jegyzést.

Az uniós támogatások sorsa érezhetően mozgatja a forint árfolyamát. Az elmúlt napokban a sokkal súlyosabb felfüggesztésről szóló hírre a forint gyorsan gyengülni kezdett, majd a hír korrekciójára visszaerősödés történt a kurzusban. Éppen ezért azt lehet feltételezni, hogy a piac minden elérhető információt gyorsan beépít az árfolyamba. Mivel a bizottsági döntés nem jelent újdonságot, ezért érdemi árfolyam-elmozdulást nem kell várni, főleg, hogy hétfőig várhatóan a kormány több fronton fog nyugtató, a megegyezés magas valószínűségét hangsúlyozó üzeneteket sulykolni.

A dollár erősödik az euróval szemben, így a dollárral szemben forintgyengülést látunk. 404 forint 60 fillérbe kerül most egy dollár, ami 0,%-os gyengülést jelent. Ez ugyanakkor most nem jár együtt a feltörekvő deivzák gyengülésével, a lengyel zloty is erősödik az euróval szemben.

A mai napon nem várunk fontos adatközlést, a hét legfontosabb eseménye pedig a Fed szerda esti kamatdöntése lesz. Az amerikai jegybank 75 vagy 100 bázisponttal emelheti az irányadó kamatot, ez pedig a magyar piacokon is mozgásokat hozhat. Ezen felül a Moody's Magyarországra vonatkozó hitelminősítés-felülvizsgálata is hozhat komoly forintmozgást.

Címlapkép: Getty Images

Sikerült megvédeni a hazai fuvarozók érdekeit Lipcsében
népszámlálás
szombathely
forinteuroarolyambankjegy

Holdblog Világvége

Mivel sokan hívnak azzal kapcsolatban, hogy akkor most lesz-e államcsőd, meg mi vagyunk-e az új Argentína, meg vegyük-e...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
bankjegy forint