Előfizetői tartalom

Az erő, ami a forintot is megfojtja

Portfolio
Új fordulatot hozott a devizapiacokra az amerikai jegybank a szerdán meghozott döntésével, és nagyon úgy tűnik, hogy a piacok azt árazzák, ez a jelenség nem átmeneti lesz, hanem tartós. Mindez alaposan feltüzeli az amerikai dollárt, amely sorra dönti történelmi csúcsait az euróval szemben, és ez a folyamat nem kedvez a feltörekvő piacoknak, így például Magyarországnak sem. A forint számára egy ilyen környezet óriási ellenszelet jelent, másrészt pedig a magyar gazdaságnak az import drágulását. Egy energiaválságos időszakban ez a legrosszabbkor érkezik Magyarország számára.

Sokkolt a Fed A szerda esti amerikai jegybanki kamatemelés, majd az azt követő kommunikáció óta bekövetkezett reakciók azt mutatják: új helyzet van a piacokon. Nem a 75 bázispontos kamatemelés volt a fordulat kiváltója, ez ugyanis megfelelt az elemzői várakozásoknak, hanem a Fed elnökének szavai és a jegybank frissített várakozása. Ezek szerint ugyanis az USA gazdaságára alacsonyabb...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái