forint
Deviza

Gyengülésből kapaszkodik vissza a forint

Portfolio
A vártnál kicsivel magasabb lett az októberi infláció Magyarországon, amire a forint mérsékelt gyengüléssel reagált. Napközben még az amerikai félidős választás eredményeire lesz érdemes figyelni.

Ütöttek egyet a dolláron

A dollár gyengülésbe kapcsolt az euróval szemben, az imént a jegyzés 1,008-ig emelkedett. Ezzel a dollár tegnaphoz képest 0,1%-os gyengülésben van az euróval szemben.

Enyhül a nyomás

Délre kicsit visszakapaszkodott a forint, most 403,34-nél jár az euró jegyzése, ami 0,25%-kal magasabb a tegnap estinél. A régióban a lengyel zloty 0,4%-kal gyengül az euróval szemben, míg a cseh korona jól tartja magát 0,1 százalékos gyengülésben.

Mindjárt 405

Tovább gyengült a forint miután Gulyás Gergely bejelentette az árstopok kiterjesztését, már 404,8-nál jár az euró jegyzése, ami 0,6%-kal magasabb a tegnapinál.

A forint gyengüléséhez az is hozzájárulhat, hogy a dollár erősödni kezdett, 0,25%-os javulás után megint a paritást közelíti az euróval szemben.

403 felett az euró

Az inflációs adat megjelenése után kismértékben gyengült a forint az euróval szemben, a jelenlegi 403,3 körüli árfolyam 0,25%-kal magasabb a tegnap estinél.

Marad a 18 százalékos kamat

Az MNB szerdán is 18%-os kamat mellett hirdette meg egynapos betéti gyorstenderét, vagyis nem változik az irányadó ráta. A befektetők tegnap ismét több mint 5200 milliárd forintot helyeztek el a jegybank eszközében.

A devizapiac is a választási eredményeket várja – A forint az inflációs adatra mozdulhat

Szerda reggel 402 körül járt a forint az euróval szemben, ez minimális elmozdulást jelentett a kedd esti árfolyamhoz képest. A magyar deviza ma elsősorban a reggel érkező októberi inflációs adatra reagálhat, az előzetes várakozások szerint az előző havi 20,1%-ról tovább emelkedhetett a drágulás üteme. Délelőtt Kormányinfót is tart Gulyás Gergely, ahol várhatóan friss kormánydöntéseket ismertet, többek között bejelentheti az árstopok kiterjesztését további élelmiszerekre. Emellett a nemzetközi hírek lehetnek hatással a forintra is, hiszen Amerikában félidős választásokat tartanak, ami akár a dollár árfolyamát is befolyásolhatja. Ez pedig közvetve a feltörekvő piacra, így a forintra is hatással lehet. Most az amerikai devizával szemben 399,45-nél járunk, míg az angol font 461 forintba kerül.

A forint versenytársai közül a lengyel zloty 0,2%-os gyengüléssel, a cseh korona pedig minimális elmozdulással kezdte a napot. A feltörekvő piacon a török líra 0,4%-kal gyengült a dollárral szemben, az orosz rubel pedig egyelőre stagnál.

Említettük már az amerikai félidős választásokat és a dollár árfolyamát, egyelőre mindenki az eredményeket figyeli árgus szemmel a tegnapi voksolás után. A devizapiacra elsősorban egy elsöprő republikánus győzelem lehetne hatással, hiszen az megnehezíthetné az elnök dolgát, azonban a friss hírek és részeredmények alapján talán kisebb lehet a demokraták veresége az előzetesen vártnál. Most az euró-dollár jegyzés kicsivel a paritás felett jár, várhatóan ma is ez a lélektani határ mozgatja majd a jegyzést. A japán jen minimális gyengüléssel, az angol font pedig stagnálással kezdte a napot a dollárral szemben.

Címlapkép: Getty Images

bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
forint készpénz érme