forint euró
Deviza

Nagyon furcsa dolog történik a forinttal

Portfolio
A csütörtöki amerikai inflációs adat nagy változásokat hozott a nemzetközi piacokra. Ezek közül az egyik legfontosabb fejlemény, hogy az amerikai dollár azóta látványos lejtmenetben van. Ez átmenetileg erősítette a forintot is, azonban pénteken gyengült a hazai fizetőeszköz. Ez a gyengülési folyamat meglehetősen furcsa a nemzetközi piaci folyamatok tükrében, ezért elképzelhető, hogy magyarspecifikus tényező áll a háttérben. Az egyik ilyen lehet akár a német parlament keményebb fellépése a Magyarországnak járó uniós források ügyében. Emellett úgy tűnik, Magyarország és Németország között komoly feszültségi pontok épültek ki. Annak fényében is különösen érdekes a forint gyengülése, hogy a magyar állampapírpiacon hatalmas hozamesés következett be pénteken.

405-nél ragadt az árfolyam

Az euróval szembeni forintárfolyam a 405-ös szinthez tapadt az esti órákra. Ezzel a hazai fizetőeszköz ezen a héten a leggyengébb szintjén fejezte be a kereskedést.

A dollárral szembeni jegyzések a 391-es szint körül fejezték be a hetet.

Ezért is furcsa a forint szenvedése

Ma tehát összességében érzékelhetően gyengült a forint, ami azért is különös, mert az euró-dollár árfolyamkereszt három hónapja nem látott csúcsára ért, vagyis az amerikai dollár augusztus közepe óta nem látott gyenge szinteken tartózkodik. Ez jellemzően a kockázatvállalási hajlandóság erősödését hozza magával a piacokon, ami kedvező fejlemény a feltörekvő devizák, így a forint számára is. Ennek ellenére szenvedett pénteken a forint.

A már fentebb említett magyar hozamesés fényében is furcsa a forint gyengélkedése.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy a forint volatilitása régóta elég magas, ezért bár a korábbi hetek nagyobb volatilitása után a pénteki elmozdulás nem tűnik látványosnak, a fent említett (alapesetben forintot támogató) körülmények ismeretében érdekes a forint pénteki elmozdulása, annak mértéke és iránya is.

Feltűnő a forint pénteki alulteljesítése, ha a lengyel zlotyval szemben vizsgáljuk meg árfolyammozgását. A PLN/HUF kurzusa a 86,60-as szint közelében is járt, napon belül 1,5%-ot gyengült a forint a lengyel fizetőeszköz ellenében.

Elgyengült

Gyengülés jellemezte az egész pénteki kereskedésben a forintot, így az esti órákra a 405-ös szint felett is járt az euróval szembeni jegyzése.

A forint gyengülése azért is különös, mert egész nap veszített értékéből a dollár, az EUR/USD árfolyama az 1,03-as szint fölé emelkedett. Egy ilyen helyzetre jellemzően erősödéssel szokott reagálni a forint.

Ezzel azt is elmondhatjuk, hogy a forint e heti leggyengébb szintjére ért péntek estére. A héten egyébként meglehetősen visszafogott mozgások voltak az EUR/HUF árfolyamában, a korábbi hetek elmozdulásai fényében.

Nekiment a német külügyminiszternek Szijjártó Péter

Kemény hangú üzenetben válaszolt Szijjártó Péter külügyminiszter Annalena Baerbock német külügyi vezető csütörtöki figyelmeztető kijelentésére. Úgy tűnik, Németország és Magyarország között rövid idő alatt több ügyben is kiéleződött a feszültség.

Tovább a cikkhez

Őrült nagy kamatesés az államapíroknál

Az Államadósság Kezelő Központ közzétette a mai állampapírpiaci referenciahozamait. Ez alapján megállapítható, hogy még az elmúlt napok intenzív hozamcsökkenését is felül tudta múlni az állampapírpiac: a tegnap megállapított értékekhez képest a hosszabb lejáratokon 100(!) bázispont körüli szakadások történtek.

Tovább a cikkhez

Ide-oda rángatják a forintot, hanyatlik tovább a dollár

Folytatódott a dollár hanyatlása az elmúlt órákba: az euró/dollár jegyzések már 1,03 közelébe értek. A megerődödött euróval szemben a forint továbbra sem "bír": a jegyzések most éppen 402-nél járnak, de az elmúlt órákban ide-oda rángatták az árfolyamot 400-404 között. A dollár/forint kurzus 391 körül jár most éppen.

hufdel221111

Megint ütöttek egyet a forinton

Miközben a dollár hanyatlása folytatódik, az euróval szembeni árfolyam már 1,025 felett jár, aközben a forint ebben a kedvező külpiaci környezetben sem tud erőre kapni az euróval szemben, sőt az elmúlt percekben megint kapott egy ütést, így 401-ről 404-ig ugrottak a jegyzések átmenetileg. A dollár/fiorint jegyzések 391-ről 394-ig ugrottak.

hufut221111
eurusddel221111
usdhufut221111

Ma is 18%-os kamaton hirdette meg betéti tenderét az MNB

Az elmúlt hetekhez hasonlóan ma is 18%-os kamatláb mellett hirdette meg az MNB az egynapos betéti tenderét. Az eredmény majd a délutáni órákban várható, azaz az, hogy mennyi betétet helyeztek el benne a bankok.

Megakadt a forint, miközben óriási hangulatjavulás van világszerte

Ritkán látunk akkora elmozdulást mostanában makroadatra, mint ami tegnap bekövetkezett a világ legnagyobb forgalmú devizapárjában, az euró/dollárban. Az amerikai inflációs adat előtt még 0,995-ig visszasüllyedt az árfolyam, azaz erősödött a dollár, majd a váratlanul alacsony adatra zuhanni kezdett a dollár, és ez azóta is tart, újabb és újabb hullámokban egyre mélyebbre ütik, így az árfolyam ma reggel már az 1,025-ös szintet közelíti.

eurusdregg15p221111

Mindez azt jelent, hogy a csökkenő trend megfordulásával és a 100 napos mozgóátlag fölé ugrással nagy lendülettel emelkedik az euró/dollár és a következő nagyon erős ellenállás az 1,035-ös szint körül azonosítható.

eurusdreggtech221111

A dollár beszakadása, a kockázati étvágy hirtelen felerősödése kezdetben a forintot az euróval szemben is erősítette tegnap délután: a jegyzések átmenetileg 398-ig estek, de a délután második felében és este visszaütötték a forintot és azóta is a kerek 400-as szint felett jár a kereskedés. Amint jeleztük: ebben szerepe lehet annak a piaci óvatosságnak is, hogy a német kormánypártok által átnyomott parlamenti határozat jelentősen kihathat a magyar EU-pénzek brüsszeli folyósításának tempójára jövőre.

hufregg221111

A forint euróval szembeni árfolyama technikailag most azt a képet mutatja, hogy az emelkedő trend letörésével jelentős forinterősödés történt, és lenne még tér a további erősödésre akár a 392-393-as régióba, de elakadt a forinterősödés a 400-as szint körül.

eurhufreggtech221111

A dollár hanyatlása miatt persze vele szemben a forint is jócskán erőre kapott: a jegyzések tegnap 12 egységgel szakadtak az adatközlés után a 392-es tartományba és azóta is itt jár a kereskedés.

usdhufregg221111

A dollár/forint technikai képe is azt jelzi, hogy lehet még tér a forint további erősödése felé, akár a 380 körüli régióba is, amihez egyrészt az kell, hogy a dollár is tovább essen és esetleg a forint az euróval szemben is erőre kapjon.

usdhufreggtech221111

Címlapkép forrása: Getty Images

bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
forint készpénz érme