Forint Euro
Deviza

Nagyon megütötték a forintot is a Lengyelországot ért rakétabecsapódás hírére

Portfolio
Erőteljes forintleértékelődést hozott a hír, hogy egy rakéta csapódott be Lengyelország területén ma este az ukrán határ mellett. A forint euróval szembeni árfolyama a 414-es szintig is emelkedett (rövid idő alatt a 407-es szintről), és a lengyel zloty is gyengült. A kezdeti eladási hullám után mind a zlotyt, mind a forintot visszahúzták, majd ismét gyengülésnek indult a két deviza.

Nem tud magához térni a forint

Gyengül tovább, lassan és fokozatosan a forint az euróval szemben. A jegyzések a 412-es szintnél járnak kedden késő este.

Ismét gyengül

Mind a zloty, mind a forint gyengülésnek indult ismét, az euró-forint kurzus 412-nél jár megint. Nem tudott tartósan visszaerősödni tehát, most épp 0,3%-os gyengülésben van az euróval szemben.

410-nél ragadt a forint

A 414-es szint után a 410-es szintig erősödött vissza a forint az euróval szemben, ám jól látható, hogy a lengyelországi fejlemények, valamint az orosz-ukrán háborúról folyamatosan érkező hírek még mindig nyomasztják a hazai fizetőeszközt, ugyanis a rakétacsapás előtti szintek egyelőre nem jöttek vissza.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy ahogyan az lenni szokott, a forint élesebben reagált a kedvezőtlen globális, geopolitikai fejleményekre, ugyanis hagyományosan magasabb bétájú régiós deviza. A forint volt 1,9%-os gyengülésben is napon belül, a leggyengébb pontján, míg a lengyel zloty esetében ez az esés 1,3% volt.

A befektetők kockázati étvágyát tükröző euró-dollár árfolyamkereszt is visszajött kissé, vagyis a dollár visszagyengült.

A lengyel zloty is csak mérsékelten nyerte vissza az erejét a hirtelen jött zuhanás után.

Orosz-ukrán háború: NATO területet ért egy rakéta

Lengyelországi faluba csapódott egy rakéta az ukrán határ mellett, ketten életüket veszítették. Ez az első alkalom, hogy az orosz-ukrán háború NATO-területet érint, konkrét információk egyelőre nincsenek. Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanács ülését. Eközben a Barátság kőolajvezeték is leállt az oroszok bombázása miatt. Háborús híreink kedden.

Tovább a cikkhez

Rakétatalálat érte Lengyelországot – Most akkor háború lesz?

Jó eséllyel orosz rakéták csapódtak be a lengyel-ukrán határ menti Przewodów település térségébe, melynek következtében két ember halt meg. Közösségi oldalakon megy a találgatás azzal kapcsolatosan, hogy ez most olyan támadásnak számít-e, amely automatikusan háborúhoz vezet a NATO és Oroszország közt, megpróbáltunk a dolgok mélyére nézni.

Tovább a cikkhez

Visszahúzták valamelyest

409-ig húzták vissza a forintot az imént, azaz a kezdeti aggodalom elszállt. A forint még mindig gyengülőben van, tegnaphoz képest 0,3%-os gyengülés. A zlotyt is visszahúzták.

Jelentős gyengülésbe kezdett a forint

Jelentős gyengülésbe kezdett a forint az euróval szemben, miután hír érkezett arról, hogy Lengyelországban csapódott be egy rakéta az ukrán határ mellett. A robbanásról egyelőre nem tudunk sokat, de ez is elég volt a befektetőknek: 413 fölé szúrt a forint jegyzése az euróval szemben, 1,3% feletti a gyengülés.

A zloty is gyengül értelemszerűen, 0,4%-os gyengülésben van. Amint bővebb információk érkeznek a becsapódásról, annak piaci hatása is lesz.

Orbán Viktor összehívta ma estére a Védelmi Tanács ülését

A Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Tovább a cikkhez

Bréking: Rakéta csapódott Lengyelország területére, ketten meghaltak

Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba - közölte honlapján a Radio Zet. Cikkünket folyamatosan frissítjük a legújabb fejleményekkel.

Tovább a cikkhez

Éles fordulat a dollárnál

Bár a vártnál alacsonyabb volt a délutáni amerikai termelői árindex adat, és erre elsőre esett is a dollár, azóta éles fordulat látszik és az euróval szembeni jegyzések 1,037-ig estek vissza 1,048-ról. Ez arra utal, hogy túladott lehetett a dollár az elmúlt napok meredek gyengülése mellett és a technikai szintek végül megállították az EUR/USD menetelését.

eurusdeste221115

A dollár éles fordulatával párhuzamosan a forint euróval és dollárral szembeni árfolyamában is látszik visszaemelkedés: előbbi 407-ig, utóbbi 393-ig ugrott, holott délelőtt még 405-nél, illetve átmenetileg 387 közelében is járt a kereskedés.

eurhufeste221115
usdhufeste221115

Az állampapírok másodpiacán egyébként ma az átmenetileg erősebb forinttal párhuzamosan kora délután még arról közölt adatokat az ÁKK, hogy a legtöbb lejáraton mérsékelten csökkenni tudtak a hozamok a referencialejáratokon.

Nagy csapkodás a dollárnál, tartja magát a forint

A vártnál (0,4%) visszafogottabb (0,2%) mértékben emelkedő októberi amerikai termelői árindex okozta a délutáni dolláresést, az euró/dollár átmenetileg 1,048-ig száguldott, de aztán visszasüllyedt 1,04-ig a kereskedés.

eurusddu15perc

Ez azt jelenti, hogy a világ legfontosabb devizapárja csak átmenetileg tudott a 200 napos mozgóátlagon felfelé átjutni, majd 1,048-nál beleütközött egy újabb technikai szintbe és onnan gyorsan lepattant.

eurusddu200

A dollár piacán látott fordulat mellett a forint az euróval szemben is gyengült kicsit: a jegyzések 407 közelébe emelkedtek a délelőtti 405-ről, de még így is erősebb szinteken jár a forint, mint tegnap 410 felett.

eurhufdu221115

A fentiek miatt a dollár/forint jegytések is csak átmenetileg tudtak a 390 alatti tartományban járni, most éppen 391 körül jár a kereskedés.

usdhufdu221115

A forint nem mozdult nagyot

Az euróval szembeni árfolyama továbbra is szűk sávban ingadozik a keddi kereskedésben.

EURHUF221115

Esik a dollár az amerikai adatra

A tengerentúli termelői inflációs adat megjelenését követően azonnal eséssel reagált a dollár az euróval szemben.

Zuhan tovább a dollár, elakadt a forint lendülete

Az elmúlt percekben még tovább ugrott az euró/dollár 1,043-ig, azaz folytatódott a dollár zuhanása, megfordítva az euró erősödése.

eurusddel221115

Ezzel elkezdte tesztelni az árfolyam a 200 napos mozgóátlagot 1,0430-nál (barna vonal), ami fontos ellenállás.

eurusd200 napos221115

A forint reggeli lendülete 405 körül elakadt, azóta 406-ig visszaemelkedett a kereskedés. A dollár hanyatlása miatt a dollár/forint jegyzésekl 389,3-ig estek.

Kiderült: a magyar gazdaság fékezett az egyik legnagyobbat ősszel az egész EU-ban

Az éves magyar GDP-növekedés még az ötödik leggyorsabb volt az uniós tagállamok rangsorában, de a rövid távú folyamatokat jobban jelző negyedéves alapú változás már nálunk mutatja a negyedik legnagyobb fékezést - derült ki az Eurostat adatai alapján képzett Portfolio-rangsorokból.

Tovább a cikkhez

Kapaszkodik a forint

A forint részben a dollár esése miatt 406-ig erősödött kedd délelőttre, ez már 0,8%-kal alacsonyabb a tegnap esti szintnél.

eurhuf221115délelőtt

Zuhan tovább a dollár

Kedden további jelentős gyengüléssel kezdett a dollár az euróval szemben, az 1,04 feletti jegyzés már 0,75%-kal magasabb a tegnap estinél.

Marad a 18%-os kamat

Kedd reggel is 18%-os kamat mellett hirdette meg betéti gyorstenderét az MNB, vagyis nem változik az irányadó kamat. A befektetők tegnap 4870 milliárd forint értékben kötöttek üzletet a jegybankkal.

Elkezdődött: zsugorodik a magyar gazdaság - Itt az új GDP-adat

A harmadik negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal elmaradt az előző negyedévitől. Utoljára a koronavírus-válságban, 2020 közepén zsugorodott a gazdaság. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított index szerint a harmadik negyedéves GDP 4,1 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, köszönhetően az utóbbi egyéves periódus elején jellemző lendületnek. A mai adat egybeesik a várakozásokkal, és növeli az esélyét, hogy a gazdaság az energiaválság (és a gyenge mezőgazdasági teljesítmény) következtében recesszióba fordul.

Tovább a cikkhez

410 közelébe esett vissza a forint – Folytatódik a gyengülés?

Kedd reggel 408,2 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,25%-os erősödést jelentett a magyar deviza szempontjából hétfő estéhez képest. Tegnap 410 felett is járt a jegyzés, miközben péntek reggel még 400 közelében járt az euró. Egyelőre úgy tűnik, hogy két napnyi gyengélkedés után korrigálni próbál a magyar deviza. Kérdés, marad-e elég erő a forintban a további javulásra, ma például a reggel megjelenő GDP-adat is befolyásolhatja a sorsát. Emellett továbbra is a nemzetközi hangulatra, illetve az uniós forrásokkal kapcsolatos hírekre érdemes kiemelten figyelni. A dollárral szemben most 393,4 körül járunk, míg az angol font 466 forint közelében jár.

eurhuf221115

A forint versenytársai közül a lengyel zloty minimális, 0,1%-os erősödéssel kezdte a napot, míg a cseh korona egyelőre stagnál. A feltörekvő piacon eközben a török líra alig mozdult a dollárral szemben, míg az orosz rubel 0,9%-os erősödéssel indít.

A dollár tegnap próbált korrigálni a múlt heti gyengülés után, ma reggel azonban ismét jókora eséssel kezd, vagyis egyelőre nincs benne elég erő a fordulathoz. Az 1,04 közeli euró-dollár árfolyam 0,6%-kal magasabb a hétfő estinél. Közben a japán jen 0,2%-kal, az angol font pedig fél százalékkal erősödött a dollárral szemben.

Címlapkép: Getty Images

bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
forint készpénz érme