forint bankjegy huf
Deviza

Nem áll meg a forint gyengülése, 408-nál az euró - Mi történik?

Portfolio
Gyengüléssel kezdi a hetet a forint az euróval szemben, délutánra 409 fölé emelkedett a jegyzés. A dollár a múlt heti esésből egyelőre minimálisan tud korrigálni.

408 közelében

Az esti órákban korrigált a forint a 411-es szint közeléből, úgy látszik a 408,5-ös szint megáljt parancsolt a forint gyengülésének a hétfői kereskedésben.

eurhuf1114444123

Jelentős erősödés az elmúlt percekben

Az elmúlt egy órában komoly erősödésbe kapcsolt a forint a napon belüli mélypontokhoz képest, jelenleg 408 alatt van a jegyzés.

eurhuf11144

410 közelében a jegyzés

Megállapodni látszik a forint a 410-es szint közelében az euróval szemben az esti órákban.

eurhuf1114

Mi történik ma a forinttal?

Első ránézésre akár szokatlannak is tűnhet a forint hétfői esése.

A globális kockázati étvágy ugyanis a mai kereskedésben fennmaradt (az amerikai dollár nem erősödött, a vezető részvénypiacok emelkednek). Nem kizárt, hogy a mai devizakötvény-kibocsátás üzenete elbizonytalanította a befektetőket, hiszen ez éppen akkor történik, amikor elméletben az EU-val folytatott tárgyalásokon fontos állomáshoz ért a magyar kormány.

A német parlament múlt heti döntése már előrevetítette, hogy ha lesz is megállapodás a következő hetekben az uniós pénzekről, kérdéses, hogy a következő hónapokban milyen ütemben juthat uniós pénzekhez Magyarország. Még úgy is, hogy az Európai Bizottság is elismerte, hogy történtek érdemi előrelépések a tárgyalások során.

Azt is hozzá kell tenni, hogy a forint gyengülése nem egyedülálló a régióban. A hazai fizetőeszköz 1,5%-ot gyengült ma, a zloty is 0,8%-kal ér kevesebbet az euróval szemben, mint múlt héten. Tehát a gyengülés egy része valószínűleg nem hazai eredetű. Az, hogy a forint alulteljesítő, nem meglepetés, hiszen hagyományosan a legmagasabb bétájú deviza a régióban, ezért negatív piaci hangulatban többet tud gyengülni, illetve (mint ahogy láttuk az elmúlt hetekben) erősödni is nagyobbat tud, ha a külső környezet kedvező.

Közre játszhat a nagyobb gyengülésben az is, hogy ma a gáz világpiaci ára 15%-kal emelkedett, de hozzá kell tenni, hogy a csökkenő gázár trend ettől még nem tört meg és a 115 euró körüli holland tőzsdei ár nem mondható magasnak az energiaválság kitörése óta.

A forint alulteljesítése jól látható: az euróval és a zlotyval szemben is bő kéthetes mélypontjára jutott a hazai fizetőeszköz.

Már 410-nél

Délután tovább gyengült a forint, már 410-nél jár az euró jegyzése, ami 1,3%-kal magasabb a péntek estinél.

Már 409 felett

Kora délután 409 fölé emelkedett az euró jegyzése, ez már egy százalékos forintgyengülést jelent péntek estéhez képest. A dollár 396,4-nél jár most.

Kapkodnak a magyar eurókötvényért, 5 százalék felett lehet a hozam

Jelentős érdeklődés látszik a magyar zöld eurókötvények iránt a piacon, a befektetők már több mint 2,75 milliárd euró értékben nyújtottak be ajánlatot – írja a Reuters. Ennek ellenére az ÁKK legfeljebb egymilliárdnyi ajánlatot fogadhat el.

Tovább a cikkhez

Járt 407 felett is a forint

Továbbra is nagy kilengések jellemzik a forint árfolyamát, hétfő reggel járt fél százalékos gyengülésben is a magyar deviza 407,5 körül az euróval szemben, majd onnan az elmúlt percekben 406,7-ig kapaszkodott vissza a forint, ami még mindig 0,3%-os gyengülést jelent péntekhez képest.

eurhuf221114

Marad a 18%-os kamat

Hétfőn is változatlan, 18%-os kamat mellett hirdette meg egynapos betéti gyorstenderét az MNB, vagyis nem változtatott az irányadó kamaton. Az eszközben elhelyezett összeg az utóbbi napokban kicsivel 5000 milliárd forint felett stabilizálódott.

A komoly pénteki esés után sem tud szépíteni a forint

Hétfő reggel 405,5 körül járt a forint az euróval szemben, ez stagnálást jelentett a péntek esti árfolyamhoz képest. A múlt hét utolsó napján jelentős gyengülést láttunk a forinttól, több mint egy százalékkal emelkedett az euró jegyzése a mostani szintre. A következő időszakban is elsősorban a nemzetközi hangulat mozgathatja a forint árfolyamát, emellett érkezik a harmadik negyedéves előzetes GDP-adat, melyre szintén kiemelten figyelhetnek a befektetők, a fő kérdés az lehet, mennyire lassult a magyar gazdaság növekedése. Emellett az év végéhez közeledve egyre fontosabb kérdés az uniós forrásokról szóló tárgyalások sorsa. Ha ugyanis december végéig nem lesz alku, akkor a helyreállítási alapból egy jelentős részt végleg elveszíthet Magyarország. A forinton is enyhülhetne a nyomás, ha megszületne a megegyezés, ellenkező esetben viszont akár további érezhető gyengülés is jöhetne. A dollárral szemben most 393,1-nél járunk, míg az angol font 462,37 forintba kerül.

A forint legközelebbi versenytársai közül a lengyel zloty minimális, 0,1%-os gyengüléssel kezdte a hétfői napot, míg a cseh korona egyelőre stagnál az euróval szemben. A feltörekvő piacon a török líra 0,3%-ot veszített a dollár ellenében, míg az orosz rubel 0,1 százalékos visszaesésben van.

A dollár a múlt hét végén három hónapos mélypontra esett az euróval szemben, a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adat ugyanis arra utalhat, hogy a Feden lassan enyhül a nyomás, könnyen lehet, hogy nem lesz akkora kamatemelés, mint azt eddig gondolták a befektetők. Hétfő reggel egyelőre egy kis korrekció látszik, az 1,0324 körüli árfolyam 0,3 százalékos dollárerősödést jelent péntek estéhez képest. Közben a japán jen fél százalékkal gyengült a dollárral szemben, az angol font pedig 0,7%-ot veszített.

Címlapkép: Getty Images

áram
kiyosaki
koronavírus gyerek gyermek beteg láz getty stock
mvm-gaz-gazarak
adventi koszorú
zenehallgatás fejhallgató pihenés
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Forint Euro