dollar
Deviza

Fájdalmas dollárerő: a Goldman már látja a fényt az alagút végén

Portfolio
A Goldman Sachs Group Inc szerint az amerikai dollár ázsiai devizákkal szembeni erősödése a következő három-hat hónapban csökkenni fog, amikor a Federal Reserve irányadó kamatlábaival kapcsolatban tisztábban lát majd a piac - írja a Bloomberg.

"A dollár erejének tetőzése még nem mondható meg egyértelműen, de összességében akkor számíthatunk erre, amikor a Fed kamatpályájával kapcsolatban tisztább lesz a kép, körülbelül 3-6 hónap múlva" - írták elemzők, köztük Danny Suwanapruti vasárnapi jegyzetükben.

Amint az USD megfordul, a folyó fizetési mérlegek javulása, a devizatartalékok feltöltése és a részvénypiaci beáramlások fogják jellemezni az ázsiai devizákat használó országokat, Japánt nem számolva- írták.

Az amerikai bank azt mondta, hogy leginkább a dél-koreai wontól és a szingapúri dollártól várnak majd jelentős erősödést. Az ázsiai magas hozamú piacok közül az indonéz rúpiával kapcsolatban is pozitív a várakozás, Malajzia, India és a Fülöp-szigetek valutája viszont szerintük alulteljesít.

A dollár csúcspontjának időzítéséről szóló vita fokozódik, mivel a Fed politikai szigorítása jövőre érhet véget. A Morgan Stanley ebben a hónapban azt mondta, hogy az amerikai dollárnak ebben a negyedévben kell elérnie a csúcsot, és 2023-ban fog csökkenni az értéke - emlékeztet a Bloomberg.

Ázsiában Kína újranyitásának kilátása ebben a hónapban lendületet adott a devizáknak, bár a koronavírus esetek növekedéséről szóló jelentések közepette némileg csökkentették az emelkedés mértékét.

A dollár erősödése különösen hátrányosan érinti a nyersanyagimportőr ázsiai országokat. A dollár erősödésének világgazdaságra gyakorolt hatásával mi is foglalkoztunk:

Címlapkép: Getty Images

dollar euro
áram
kiyosaki
koronavírus gyerek gyermek beteg láz getty stock
mvm-gaz-gazarak
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Forint Euro