forint-penz-villanyora-rezsiemeles-2022-rezsi-rezsicsokkentes-rezsiarak-rezsidij-rezsiszamla
Deviza

Nincs jó napja a forintnak, közel volt az egyhavi mélypont

Portfolio
Szerdán újra 410 környékére gyengült a forint miután olyan hírek jelentek meg, hogy az Európai Bizottság továbbra is a magyar források felfüggesztését javasolja a jogállamisági aggályok miatt. Rövidtávon ez nem jelent azonnali forrásvesztést, viszont ellentmond az utóbbi napokban kiszivárgott optimista híreknek. A hírre tegnap is és ma is erőteljesen gyengül a forint.

Most épp 413

Jelenleg 413-nál jár a forint az euróval szemben, tehát egyelőre stabilizálódni látszik a forint gyenge szinten. Tegnaphoz képest így is 0,8%-os gyengülést látunk az euróval szemben.

Most épp 414 alatt jár

Nem vitte át tartósan a 415-öt a forint az euróval szemben, most épp 413 forint 90 fillérbe kerül az euró, tehát egyelőre sikerült elkerülni az egyhavi mélypontot. Eközben a lengyel zloty erősödik az euróval szemben 0,1%-ot, a zlotyval szemben pedig 1,2%-os a magyar forint gyengülése. Egyértelműen magyar-speficikus gyengülésről beszélhetünk tehát, az EU-s forrásokkal kapcsolatos hírek mozgatják a forintot.

Megint 415 közelében

Átmenetileg lejött a forint 413 alá is, az iménti percekben viszont alulról ismét ostrom alá vette a 415-öt. Úgy tűnik, egyelőre nem enyhül a nyomás a forinton. Napon belül 1,2%-os gyengülést látunk ma.

Már 415

Tovább ütik a forintot, már átvitte a 415-öt is a jegyzés. Ez azt jelenti, hogy egy havi mélypont közelébe (60 fillérre) süllyedt a forint az euróval szemben.

MicrosoftTeams-image (232)

Már 414 felett

Tovább gyengül a forint, már 1% feletti a gyengülés, egy euró 414 forintba kerül most épp. Úgy tűnik, a piac lassan emészti a tegnapi hírt az uniós források egy részének felfüggesztéséről, mert ma is gyengül a forint a tegnapi gyengülés után. Nemzetközi hírek nem támasztják alá a forint gyengülését, így egyértelműen a hazai tényezők, egészen biztosan az EU-s hírek mozgatják az árfolyamot.

Gyengül

Gyengülésnek indult a forint, a 412-t is átvitte az euróval szemben. Több mint fél százalékot gyengült eddig ma. A dollárral szemben is ugyanekkora gyengülést látunk, egy dollár most 395 forint 40 fillérbe kerül.

Ma sem változtat az MNB

A jegybank csütörtökön is 18 százalékos kamat mellett hirdette meg egynapos betéti gyorstenderét, vagyis nem változik az irányadó kamat. A befektetők tegnap közel 5000 milliárd forintot helyeztek el a jegybank eszközében, az utóbbi hetekben az összeg is beállt egy viszonylag stabil szintre.

Az uniós forrásokról érkező hírek lökték újra 410 környékére a forintot

Csütörtök reggel 409,6 körül járt a forint az euróval szemben, ez minimális elmozdulást jelentett szerda estéhez képest. A magyar deviza már hetek óta a 400-410-es sávba ragadt be, a jelek szerint most éppen ennek a sávnak a felső szélénél járunk. Ennek oka, hogy a német sajtóban tegnap olyan hírek jelentek meg, melyek szerint az Európai Bizottság továbbra is a magyar uniós források felfüggesztését fogja javasolni, nem győzte meg a kormány 17 intézkedése a jogállamiság erősítése érdekében. Most az a forgatókönyv tűnik valószínűnek, hogy a helyreállítási alap forrásait jóváhagyják majd, viszont a kohéziós források egy részét továbbra is visszatarthatja Brüsszel. Várhatóan a következő napokban is az uniós forrásokkal kapcsolatos tárgyalások mozgatják majd a forint árfolyamát, egyre sürget az idő a megállapodásra. A dollárral szemben most 392,5 körül járunk, míg az angol font 474,8 forintba kerül.

A magyar deviza legközelebbi versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is stagnálással kezdte a napot. A feltörekvő piacon pedig a török líra 0,1 százalékos gyengülésben van, az orosz rubel pedig 0,3%-kal erősödött a dollárral szemben.

A dollár tegnap óta megint gyengülésben van az euróval szemben, a jelenlegi 1,0425 körüli árfolyam 0,2 százalékkal magasabb a szerda estinél. A japán jen fél százalékos erősödéssel kezdett a dollárral szemben, míg az angol font 0,1%-ot javított.

Címlapkép: Getty Images

apple iphone telefon
STA_4224
4iG_Irodahaz_Montevideo
forint
brusszel europai unio
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
forint
Olvasta már? Ütik a forintot