penz-10-ezer-forint
Deviza

400 alatt maradt az euró, héthavi csúcsra ért a forint a hanyatló dollárral szemben

Portfolio
A múlt heti határozott forinterősödés után eséssel indította az új hetet a magyar fizetőeszköz, az euró jegyzései 399 közelébe ugrottak, de innen újra erősödés indult. A nap során folytatódott a dollár hanyatlása a főbb devizákkal szemben, így a dollár/forint jegyzések már 370 alá buktak, ahol utoljára hét hónappal ezelőtt járt az árfolyam.

400 alatt maradt az euró, héthavi csúcsra ért a forint a hanyatló dollárral szemben

A délutáni-esti kereskedés során is a 400-as szint alatt maradt a forint az euróval szemben, a jegyzések most éppen 396,7 körül járnak a bankközi piacon.

Közben folytatódik a dollár hanyatlása a főbb devizák között az euróval szemben is, a jegyzések már 1,075 körül járnak, amire hét hónapja, június eleje óta, nem volt példa.

A forint viszonylagos ereje és a dollár hanyatlása miatt a dollár/forint jegyzések szintén hét hónapja látott szintre jutottak: 369-nél jár az árfolyam, azaz héthavi csúcsra ért a magyar fizetőeszköz.

Gyengül a dollár

A forint erősödése részben azzal függhet össze, hogy a dollár ismét gyengülésnek indult, az euróval szembeni jegyzés 1,07 fölé emelkedett, ami már 0,7%-kal haladja meg a péntekit.

Megtorpant az esés

Délutánra kezd magához térni a forint az euróval szemben, de a jelenlegi 396,2 körüli árfolyam még mindig majdnem fél százalékkal magasabb a péntek estinél.

Nem talál magára a forint

A nap második felére sem talált magára a forint, már 398,5 körül jár az euró jegyzése, ami már több mint egy százalékkal magasabb a péntek estinél. A dollár most 373 közelében jár, az angol font pedig 452,9 forintot ér.

Gyengélkedik a forint

Hétfő délelőtt 397,4-ig emelkedett az euró jegyzése, ami 0,75%-kal magasabb a péntek estinél, vagyis érezhetően gyengül a magyar deviza. A dollár 372 felett jár, az angol font pedig 452,4 forintot ér.

Marad a 18%-os kamat

Továbbra sem változtat az irányadó kamaton az MNB, a jegybank hétfőn is 18 százalékos kamatozás mellett hirdette meg egynapos betéti gyorstenderét.

Maradt még erő a forintban 400 alatt vagy kifullad az erősödés?

Hétfő reggel 396,4 körül kezdte a hetet a forint az euróval szemben, ez fél százalékos gyengülést jelentett a magyar deviza szempontjából péntek estéhez képest. Elsősorban a reggel megjelent KSH-adatok után indult el a lejtőn a forint, az ipar és a külkereskedelem novemberi számait a jelek szerint kedvezőtlenül fogadta a piac. A forint nagyot hajrázott már az év végén is, így sikerült 400-ig visszakapaszkodnia, majd a múlt héten folytatta a javulást. Ugyanakkor maradtak még kockázatok, hiszen továbbra sem tudni például, mikor jutunk hozzá az uniós forrásokhoz, illetve egyelőre a magyar infláció sem tetőzött. A héten érkeznek fontos adatok a nemzetközi színtéren és itthon is, hiszen csütörtökön az amerikai, pénteken pedig a hazai inflációs adat érkezik. Azok pedig a forint sorsát is érdemben befolyásolhatják. A dollárral szemben most 371 körül járunk, míg az angol font 450,4 forintba kerül.

A forint közvetlen vetélytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással indítja a hetet. A feltörekvő piacon a török líra 0,2%-os gyengüléssel kezdett a dollárral szemben, míg az orosz rubel majdnem egy százalékkal erősödött.

Egyelőre a dollár piacán is folytatódik a múlt év végén látott tendencia, az amerikai deviza ma reggel is gyengül. Az 1,0674 körüli euró-dollár árfolyam most 0,3%-kal magasabba péntek estinél. A japán jen eközben egyelőre stagnál, az angol font pedig szintén 0,3%-os erősödéssel kezdett a dollár ellenében.

Címlapkép: Getty Images

Taszár reptér
Magyarországon gombamód szaporodnak az elektromos töltők és drámaian nő a töltések száma
GettyImages-1408275715
as90 önjáró tarack nagy britannia
tőzsde

Holdblog Időgépem, a hitel

"Még ha egy sátorban is kell élned hozzá, az adósságot kerüld el!" (Sara Quin) Meglepő idézet, pláne mivel nem...

Holdblog Bolygótüdők

Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és víztisztító...

2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
GettyImages-1408275715