forint bankjegy huf
Deviza

400 közelében billeg az euró a kulcsfontosságú amerikai adat után

Portfolio
A csütörtök délelőtti kereskedésben kismértékben gyengült a forint és így az euróval szemben elérte a 400-as szintet, de a délután közzétett, vártnak megfelelő amerikai inflációs adat végülis picit gyengítette a dollárt és így a forint is újra erőre kapott, így a kerek szintről visszasüllyedt az euró jegyzése. Holnap a magyar inflációs adat érkezik, melyekre szintén kiemelten figyelnek a befektetők.

Erősödik este a forint

Erősödött a forint az esti órákban, az euróval szemben a 397-es szint alá is benézett a hazai fizetőeszköz. Jelenleg a 397,8-as szinten áll.

400 közelében billeg az euró

Az amerikai inflációs adat utáni kezdeti forinterősödés után újra gyengült a magyar fizetőeszköz, az euró jegyzései 400 közelébe emelkedtek vissza. A dollár viszont újra gyengült, az euróval szembeni jegyzések 1,08 fölé emelkedtek, így a dollár/forint kurzus ismét a 370 alatti tartományba bukott.

hufeste230112
eurusdeste230112
usdhufeste230123

Megérkezett a hét legfontosabb adata, mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Az előző napok emelkedését követően az európai tőzsdéken kitart a jó hangulat, Amerikában azonban mínuszban nyitottak a vezető részvényindexek, de fokozatosan javul a hangulat az inflációs adatok publikálását követően. Az előzetes várakozásoknak megfelelően 6,5 százalékosra mérséklődött a fogyasztói árak emelkedése éves szinten az Egyesült Államokban. Kisebb pesszimizmusra adhat okot azonban, hogy a maginflációs nyomás valamelyest lassabban mérséklődik az átalános nyomáshoz viszonyítva, amely főként a volatilis energiaárak esésének tudható be.

Tovább a cikkhez

Megmentette a forintot a kulcsfontosságú amerikai adat

A vártnak (6,5%) megfelelő amerikai év/év inflációs adat hatására a dollár rángatás mellett kissé gyengült tovább az euróval szemben 1,08 körülig, ez pedig segített a forintnak is, hogy az éppen a kerek 400-as szintet tesztelő EURHUF árfolyam végül lefelé vegye az irányt és 399 alá bukjon. A dollár kurzusa ismét a 370 alatti tartományba bukott.

hufcpiutan230112
usdhufdu230112

Az ÁKK röviddel ezelőtt mára közzétett forintalapú referenciahozam adatai további kötvényhozam süllyedést mutatnak, így a 10 éves hozamunk már lassan kezdi közelíteni a 7%-os szintet.

Kijött a hét legfontosabb adata: van minek örülni

Jelentősen csökkent az éves infláció az Egyesült Államokban decemberben, és a maginfláció is a várakozások szerint alakult, és csökkenést mutatott. Az infláció ezzel már a hatodik egymást követő hónapban csökkent, de még mindig bőven a jegybanki cél felett alakult.

Tovább a cikkhez

400 közelében az euró, jön a fontos amerikai inflációs adat

Csaknem 400-ig gyengült a forint az euróval szemben a kora délutáni órákra, a dollárral szembeni jegyzések pedig 371 felett mozognak a bankközi piacon. Perceken belül megjelenik a decemberi amerikai inflációs adat, ami kiemelt jelentőségű a Fed kamatpolitikájára és így a dollár árfolyamára is. Az euró/dollár az adat előtt 1,077 körül mozog.

hufcpielott230112
usdhufcpielott230112

Megint 400 felé szédeleg a forint

Csütörtök délre 399,6-ig gyengült ismét a forint, ez már 0,4%-kal magasabb a szerda esti jegyzésnél. A befektetők továbbra is a délután érkező amerikai inflációs adatra várnak.

Nem változik a kamat

Csütörtökön is 18%-os kamat mellett hirdette meg egynapos betéti gyorstenderét az MNB, vagyis továbbra sem változik az irányadó kamatszint.

Benézett 400 fölé a forint, de visszatért alá – Ma az amerikai adat döntheti el az irányt

A forint 398,65 körül járt az euróval szemben csütörtökön, ez minimális, 0,15%-os gyengülést jelentett a magyar deviza szempontjából. Szerdán a 400-as lélektani határ felett is járt a jegyzés, majd onnan kapaszkodott vissza a forint. Általánosságban továbbra is azt lehet mondani, hogy a 400-as lélektani határt kerülgeti a forint, a következő időszakban derülhet ki, alatta tud-e maradni. Ezt akár a következő két nap adatai is eldönthetik, ma délután a decemberi amerikai inflációs adat érkezik, melyre kiemelten figyelnek a befektetők. Ez inkább közvetve lehet hatással a forintra, az euró-dollár árfolyam elmozdulását lehet érdemes figyelni. Ha a dollár erősödésbe kapcsol az adat után, akkor az rossz hír lehet a forint szempontjából. Holnap reggel aztán jön a magyar inflációs adat is, ami szintén hatással lehet a forintra. Vagyis mondhatjuk azt, hogy a következő 24 órában sok dolog eldőlhet a forint rövidtávú kilátásaival kapcsolatban. A dollárral szemben most 370,6-nál járunk, míg az angol font 445 forintba kerül.

A forint régiós vetélytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is stagnálással kezdte a napot, míg a feltörekvő piacon a török líra alig mozdult a dollárral szemben, az orosz rubel viszont majdnem másfél százalékos erősödést mutat.

Említettük, hogy az amerikai inflációs adatot elsősorban a dollár szempontjából lesz majd érdemes figyelni. Az euró-dollár most 1,076 körül jár, ami minimálisan magasabb a szerda esti jegyzésnél. Az előzetes várakozások szerint az amerikai infláció tovább csökkenhetett decemberben, az előző havi 7,1% után 6,5% körül lehetett. Ha ehhez képest valamelyik irányban meglepetést okoz az adat, az válthat ki komolyabb árfolyamhatást. A japán jen ma reggel 0,6%-os erősödéssel kezdte a napot a dollárral szemben, míg az angol font egyelőre alig mozdult.

Címlapkép: Getty Images

tőzsde
Vonat mozdony vasút
rheinmetall
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
rezsicsökkentés fűtés gáz kazán

Holdblog Időgépem, a hitel

"Még ha egy sátorban is kell élned hozzá, az adósságot kerüld el!" (Sara Quin) Meglepő idézet, pláne mivel nem...

Holdblog Bolygótüdők

Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és víztisztító...

Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1408275715