bank of japan
Deviza

Itt a megváltás: nemrég még ütötték-vágták, mára viszont már valósággal szárnyal a japán jen

Portfolio
Jelentős erősödést mutat idén a japán fizetőeszköz, noha tavaly ősszel még 30 éves mélyponton volt. A jen kilengései kiválóan illusztrálják az amerikai monetáris politikával kapcsolatos várakozások változásának hatását.

A japán a jen a tavalyi év egyik legnagyobb sztorija volt, a hagyományosan biztonságosnak tekinthető tartalékdeviza sorra szenvedte el a csapásokat, amely végül ősszel 30 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben, elérve a lélektani 150-es szintet.

A japán kormány számára rendkívül zavaró volt már ez a leértékelődés, hiszen a nettó energiaimportőr országban tovább drágította a behozott nyersanyagot, fokozva a belföldi inflációt (amely egyébként nem volt olyan magas, mint Nyugaton), és rontva az ipar versenyképességét. A jen leértékelődésére válaszul a japán pénzügyminisztérium több ízben beavatkozott a devizapiacon (ráadásul nagyon nagy összegben), ilyenre 20 éve nem volt példa.

Novembertől aztán jött a fordulat: a jen meredek erősödésbe kezdett,

és ez az erősödés kitart idén év elején is. A jegyzés a dollárral szemben már a 130-at is átvitte felülről, 128,5-nél jár a dollár-jen kereszt. Tegnap 2%-ot erősödött, ma pedig további fél százalékot erősödik. A hatalmas fordulatnak a jen árazásában alapvetően két oka van:

  • a Fed monetáris politikájával kapcsolatos várakozásokban beállt változás,
  • a japán jegybank váratlan szigorítása.

Előbbi magyarázza a novemberi tetőzést és lefordulást az USDJPY-ben. Ősszel az amerikai inflációban eljött a fordulat, a maginfláció is csökkenésnek indult, erre pedig a befektetők elkezdték árazni a Fed kamatemelésének lassítását, majd leállítását. Ez felpattanást hozott a tőzsdéken, kiváltotta az addig szupererős dollár gyengülését a fő devizákkal, így az addig túladott jennel szemben is. A jen tegnapi és mai erősödését támogathatta az amerikai inflációs adat, amely az árnyomás további enyhüléséről árulkodott decemberből.

A másik fontos magyarázat pedig az, hogy a japán jegybank decemberben váratlanul lazított a szigorú hozamgörbe-kontrollon, ezzel effektív monetáris szigorítást hajtott végre. A váratlan fordulat azonnal a jen erősödését hozta, és minden bizonnyal ez magyarázza az idei erősödést is, amikor a Feddel kapcsolatos várakozások az amerikai jegybank decemberi ülése után kissé bizonytalanok lettek.

Címlapkép: Getty Images

havazás városban
pf_forint_10000_768x434px_getty-20200823
chatgpt chatrobot mesterséges intelligencia ai robot chatbot
tosz-1a termobárikus nehéz lángszóró mlrs rakétatüzérség tüzérség orosz ukrán háború ukrajna
ice vonat
david pressman
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
pf_forint_10000_768x434px_getty-20200823