bank of japan
Deviza

Ennyi volt a szigorítás: a japán jegybank döntésére megütötték a jent

Portfolio
A japán valuta gyengült az amerikai dollárral szemben, miután a Bank of Japan meglepte a piacokat azzal, hogy a decemberi lépés után ezúttal változatlanul hagyta a hozamgörbe toleranciasávját.

A japán jen a döntés bejelentése után 2,6%-kal gyengült az amerikai dollárral szemben, jelenleg 130,3-nál jár a jegyzés, ami napon belül 1,6%-os gyengülést jelent. A jen még így is jócskán messze jár a tavaly októberi mélyponttól, amikor 150 is volt a jegyzés.

"Nincs szükség rá, hogy tovább tágítsuk a hozamcélunk körüli sávot" - mondta Haruhiko Kuroda, a Bank of Japan kormányzója a döntés utáni sajtótájékoztatón. Kuroda elmondta, hogy még nem telt el elég idő a decemberi döntés óta ahhoz, hogy annak hatásai érződjenek.

A központi bank változatlanul hagyta a kamatlábat, továbbra is -0,1% a kamat, ez nem okozott meglepetést. Emellett a jegybank megismételte, hogy a gazdaság további támogatása érdekében fenntartja ultralaza politikáját.

A jegybank decemberben váratlanul 25 bázisponttal megemelte a 10 éves kötvény hozamának toleranciasávját, azaz effektív monetáris szigorítást hajtottak végre. A jegybank akkor is úgy kommunikált, hogy a lépés nem tekinthető szigorításnak, holott a piac és a közgazdászok egyértelműen annak tekintik.

AZ infláció eközben Japánban is nő, 40 éve nem látott szinten van, ami a lakosságra komoly terheket ró, noha a 3,8%-os helyi infláció elmarad a Nyugaton tapasztalt szinttől. Az infláció és az amerikai monetáris szigorítás ellenére a jegybank tavaly tovább lazított, amely a jent több évtizedes mélypontra lökte.

A fordulatot a jen piacán az amerikai inflációval kapcsolatos kilátások változása hozta el év végén, amelyre rásegített a BoJ váratlan decemberi döntése. Amennyiben nem várható fordulat az amerikai inflációs kilátásokban, a jen erősödése előtt van további tér, és a decemberi döntés után az is látszik, hogy a jegybank - noha szigorítási ciklusba nem kezd - hajlandó lépéseket tenni a jen védelme érdekében. Emellett az is könnyen lehet, hogy a jelenlegi elnök áprilisi távozásával egészen új kurzus kezdődik a japán monetáris politikában.

Címlapkép: Getty Images

tőzsde
Vonat mozdony vasút
rheinmetall
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
rezsicsökkentés fűtés gáz kazán

Holdblog Időgépem, a hitel

"Még ha egy sátorban is kell élned hozzá, az adósságot kerüld el!" (Sara Quin) Meglepő idézet, pláne mivel nem...

Holdblog Bolygótüdők

Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és víztisztító...

2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
GettyImages-1408275715