forint bankjegy huf
Deviza

Öthavi csúcsról ütötték vissza a forintot

Portfolio
Napok óta a 400-as lélektani szintet kerülgeti a forint, nem tudott ettől jelentősen eltávolodni. Szerdán lendületet vett a hazai deviza, tavaly augusztus óta nem látott szintre esett az euró jegyzése, viszont az esti órákban visszaütötték a forintot.

395

A 395-ös szint megállította a forint gyegülését, miközben az EUR/USD párban sem voltak jelentős mozgások az elmúlt órákban. A dollárral szemben a magyar deviza jegyzése jelenleg a 366-os szint közelében jár.

eursud01188

Fordulat

A jelentős napon belüli erősödés egy részét visszaadta a forint a kora esti órákban. Késő délután még a 392 forintos szintet közelítette a jegyzés, most viszont már újra 395 fölött járunk. A forint mozgása mögött elsősorban az áll, hogy a dollár jelentősebb erősödésbe kezdett az euróval szemben az elmúlt órákban.

eurhuf0118

393 felett

Miután megközelítette a 392-es szintet a forint az euróval szemben. fordult az árfolyam. Jelenleg 393,4-es szinten áll a kurzus. Ez 0,8%-os erősödést jelent napon belül.

Esik tovább a dollár

A dollár ma is gyengül tovább az euróval szemben, ez is segíti a forint erősödését. A jegyzés 1,0863 körül jár, ami 0,7%-kal magasabb a keddinél.

Ez már szárnyalás

Délutánra 392,2-ig erősödött a forint, ez 1,1%-kal marad el a kedd esti árfolyamtól, vagyis nagyon belehúzott a magyar deviza. Ennél erősebb utoljára tavaly nyáron volt a forint.

A dollár jegyzése ma már 1,8%-kal esett vissza, 361-nél jár, ami tavaly június óta nem látott szint.

Megy tovább a forint

Délután újabb hullámban erősödött a forint, mostanra 394 alatt áll az euró/forint kurzus. Rövid időre 393 közelében is megfordult a jegyzés.

Korrekció

Az elmúlt órákban elveszítette lendületét a forint, immár 396-hoz közelít az euró/forint kurzus. Ez azonban továbbra is erősebb szint, mint amit hajnalban láthattunk.

Erősödik a forint

Már 394-nél jár az euró/forint kurzus, vagyis a hazai deviza folytatta menetelését délelőtt. Ez közel 0,6%-os erősödést jelent napon belül.

Kapaszkodik a forint

Szerda reggel erősödésbe kezdett a forint, már 395 közelében jár, ami 0,4%-kal alacsonyabb a kedd esti jegyzésnél.

Marad a 18%-os kamat

Szerdán is változatlan, 18%-os kamat mellett hirdette meg egynapos betéti gyorstenderét az MNB, vagyis továbbra sem módosít az irányadó kamaton a jegybank.

Még kitart 400 alatt a forint, de erősödni már nem tud

Szerda reggel 396,7-nél járt a forint az euróval szemben, ez megegyezett a kedd esti árfolyammal. A magyar deviza már napok óta alig mozdul, néha felszúr 400 fölé az árfolyam, de nem marad ott, viszont jelentősen eltávolodni sem tud a lélektani szinttől. Úgy tűnik, hogy kifulladt a forint utóbbi hetekben látott erősödése, erre utal a Morgan Stanley friss elemzése is. Az amerikai befektetési bank szakemberei rövidtávon nem várnak további komoly forinterősödést, középtávon viszont továbbra is optimisták a magyar eszközök kilátásaival kapcsolatban. A következő napokban ebben a Fitch péntek esti hitelminősítői felülvizsgálata, illetve a Monetáris Tanács jövő keddi ülése hozhat változást. A jegybankot illetően a piaci szakemberek egy része már indokoltnak tartaná a 18%-os irányadó kamat csökkenését, de erre várhatóan most még nem kerül sor, legfeljebb óvatos utalást tesznek a közelgő lazításra. A dollárral szemben most 367 körül járunk, míg az angol font 452,2 forintba kerül.

A régiós versenytársak közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdte a napot. A feltörekvő piacon a török líra minimálisan gyengült a dollárral szemben, az orosz rubel pedig fél százalékos visszaeséssel kezdett reggel.

Tegnap délután gyengülésnek indult az euró, vagyis fordulat látszott az utóbbi időszakhopz képest. Ez azonban a jelek szerint nem tartott sokáig, ma reggel újra 1,08 felett jár az euró-dollár jegyzés, ami 0,1 százalékos emelkedést jelent kedd estéhez képest. A japán jen közben 1,5%-os gyengüléssel kezdett a dollárral szemben a Bank of Japan ülése után, míg az angol font 0,4%-os erősödést mutat.

Címlapkép: Getty Images

Meddig lehet még erő a forintban? Közeleg a szárnyalás vége?

Középtávon továbbra is jól teljesíthetnek a magyar eszközök, a forint és az állampapírok, azonban rövidtávon vannak még komoly kockázatok – írja legfrissebb elemzésében a Morgan Stanley. Az amerikai befektetési bank szerint egyelőre korai lenne kamatot vágnia az MNB-nek, az ugyanis megint növelné a nyomást a forinton. Ennek ellenére továbbra is arra számítanak, hogy a forint felülteljesítő lesz a lengyel zlotyval szemben.

Tovább a cikkhez
chatgpt chatrobot mesterséges intelligencia ai robot chatbot
tosz-1a termobárikus nehéz lángszóró mlrs rakétatüzérség tüzérség orosz ukrán háború ukrajna
ice vonat
david pressman
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bankjegy forint