tizezer forint bankjegy
Deviza

Ez aztán a forinterő! Tavaly május óta nem volt ilyen erős a forint

Portfolio
Ritkán látható menetelést mutatott be az elmúlt órákban a forint, ebben segített az MNB vártnál szigorúbb kommunikációja is, a jegybank ugyanis a várakozásokkal ellentétben említést sem tett az irányadó kamat várható csökkentéséről. Emellett a dollár továbbra sem tud erőre kapni, ami szintén jó hír a forint szempontjából.

Lassan már túladott

386,50 közelében áll az euróval szembe a forint, utoljára tavaly május végén volt ilyen erős a magyar fizetőeszköz. A napos grafikonon azonban már túladottság látszik, amiből gyorsan jöhet visszarendeződés, vagyis forintgyengülés, érdemes lesz figyelni az RSI indikátorra a következő napokban.

eurhufyxvyx

Már 387 alatt is járt az EURHUF

Az esti órákban tovább erősödött a forint, az euróval szemben május vége óta nem látott szinten is állt.

eurhufsadas

Új csúcson a forint

Kicsit tovább erősödött a forint a bankközi piacon, ezzel 388 közelébe ért le az árfolyam.

A forint ezzel új lokális csúcsra ment az euróval szemben, június óta nem volt ennyire erős a hazai fizetőeszköz. Az erősödésben közrejátszhat, hogy az MNB mai tenderén a kéthónapos betéti kamatra továbbra is 18% körüli hozam alakult ki, vagyis a monetáris kondíciók nem lazultak a tegnapi jegybanki döntés nyomán, amikor a kötelező tartalékrátát (áprilisi hatállyal) 10%-ra emelte.

Jól tartja magát a forint

Eddig nem zökkentette ki semmi a forint erejét a szerdai kereskedésben. Az euróval szembeni jegyzések továbbra is a 390-es szint alatt tartózkodnak.

360 vagy 430 lesz az euró? Hiába lett szinte világbajnok a forint menetelése, még mindig nem győzött meg mindenkit

Hatalmas menetelésben van a forint, hiszen bő három hónap alatt mintegy tíz százalékkal értékelődött fel az euróval szemben. Egyelőre mindenki azt találgatja, hogy mennyire lehet tartós a javulás, megvetheti-e a lábát a magyar deviza 400 alatt vagy akár még innen is lehet tér lefelé. Az elemzői véleményekben egyre többször jelenik meg az, hogy „túl sokat” erősödött már a forint, továbbra is vannak olyanok, akik bőven 400 feletti árfolyamot várnak 2023-ban.

Tovább a cikkhez

Visszakorrigált 390 fölé a forint

Gyengüléssel kezdte a napot a forint, most 390,5 körül jár az euróval szemben, ami 0,3%-kal magasabb a kedd esti árfolyamnál.

Ahogy az MNB ígérte: ma is marad a kamat

A keddi után nem meglepő, hogy ma is 18%-os kamat mellett hirdette meg egynapos betéti gyorstenderét az MNB, vagyis az irányadó kamat változatlan marad.

Megállíthatatlan volt tegnap a forint – Tudja ma még folytatni?

Szerda reggel 389,5 körül járt a forint az euróval szemben azok után, hogy kedden tavaly május óta nem látott szintre erősödött a magyar deviza áttörve a 390-es lélektani szintet is. A forint erősödésében az segített, hogy délután kifejezetten szigorúra sikerült a jegybank kommunikációja. Az elemzők ugyanis arra számítottak, hogy az MNB valamilyen utalást tesz majd a 18%-os irányadó kamat csökkentésére, ehhez képest a közleményben és a háttérbeszélgetésen továbbra is a „trendszerű javulás” volt a középpontban. Virág Barnabás alelnök külön kiemelte, hogy nem néhány hét adatai alapján fognak dönteni a pozitív fejlemények tartósságáról. Ráadásul bejelentette, hogy áprilistól 10 százalékra emelik a bankok kötelező tartalékrátáját, ami további szigorítást jelent a likviditás csökkentésén keresztül. Vagyis a jegybank továbbra is az óvatosságot tartja szem előtt, egyelőre ragaszkodik a magas kamathoz, ezen legkorábban tavasszal változtathat. Ez pedig kedvező hír a forint számára, voltak ugyanis olyan félelmek, hogy az MNB túl korán megkezdi a kondíciók lazítását. A dollárral szemben most 357,4-nél járunk, míg az angol font 440,8 forintba kerül.

A forint a régiós versenytársakat is felülteljesítette kedden, egyelőre ma reggel a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulásban van. A feltörekvő piacon eközben a török líra és az orosz rubel is stagnál a dollárral szemben.

Az amerikai deviza továbbra sem tud magára találni, sőt visszakapaszkodott 1,09 fölé az euró-dollár árfolyam, ami 0,2%-os euróerősödést jelent tegnaphoz képest. A japán jen 0,2%-os gyengülésben van az amerikai fizetőeszközzel szemben, míg az angol font egyelőre minimális visszaeséssel kezdi a napot.

Címlapkép: Getty Images

Erdogan
230126_KPMG-EKR Konf_Losonczy_Géza_Energetikai és közüzemi tanácsadás szektor vezetője
Európai Bizottság.
mobil facebook lány nő telefon getty stock
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Ez is érdekelhet
forint