penz-10-ezer-forint
Deviza

Nagyot fordult a forint árfolyama

Portfolio
Erősödéssel kezdett szerda reggel a forint az euróval szemben, azonban hiába a csökkenő inflációs adat, a jó hangulat nem tartott ki sokáig. Délelőtt 380 fölé emelkedett az euró jegyzése, azonban kora délután ledolgozta a hátrányát.

Fordult egyet a forint

A forint euróval szembeni árfolyama késő délután kezdett csökkenésbe, vagyis erősödésbe váltott a hazai fizetőeszköz. Ezzel gyakorlatilag teljesen ledolgozta a reggeli órákban elszenvedett veszteségét, és visszatért a 378,50-es szinthez.

380 körül

Délután 380-as szint körül ingadozik az euró/forint kurzus.

380 alatt

Kora délután erőre kapott a forint, szinte a teljes mai esését ledolgozta. Az euró/forint árfolyam 379,5-ös szinten van, ami mindössze 0,1%-os napon belüli gyengülésnek felel meg.

Nem tud erőre kapni a forint

Dél körül 380,4-ig kapaszkodott vissza a forint, de ez még mindig 0,4%-kal magasabb a kedd esti árfolyamnál. A versenytársak közül a lengyel zloty 0,2%-kal a cseh korona pedig 0,4%-kal gyengült az euróval szemben.

381,5

A forint 381,5-ös szintig esett az euróval szemben, ezen az árfolyamon úgy tűnik, hogy egyelőre stabilizálódik az árfolyam.

Tovább gyengül a forint

Már 381 felett jár az euró jegyzése, ami több mint fél százalékos forintgyengülést jelent kedd estéhez képest. A magyar deviza gyengélkedése Matolcsy György parlamenti beszéde után következett be. Az MNB elnöke ismét kemény kritikával illette a kormányt, élesedni látszik a konfliktus a gazdaságpolitika irányítói között. A forint árfolyamát Matolcsy beszéde is mozgathatta, ugyanakkor ebben az időszakban a cseh korona és a lengyel zloty is esett, tehát régiós hatás is magyarázhatja a forint árfolyamának alakulását.

Újabb kemény beszédet tartott Matolcsy György a parlamentben: negatív gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre a kormány

Matolcsy György, az MNB elnöke az Országgyűlésben tartott beszédében elmondta, hogy a kormánynak az előző 10 évvel ellentétben ezúttal nincs célja a következő 10 évre, és Orbán Viktor miniszterelnöknek - aki magánbeszélgetés során osztotta meg ezt a gondolatát Matolcsyval - nincs igaza abban, hogy a teljesítményt nem kell mérni - mondta a jegybankelnök. Emellett Matolcsy kritizálta az árstopokat, a költségvetési hiány elengedését, és felhívta a figyelmet rá, hogy több ország is lehagyott minket fejlettségben.

Tovább a cikkhez

Nem tartott ki az erősödés

Szerda délelőtt a gyengülés felé mozdult a forint, a 380,2-es euróárfolyam már 0,3%-kal magasabb a tegnap estinél. A dollár 360,6 forintba kerül, míg az angol font 426,5-nél jár.

Erősödéssel kezd a forint és erre még rásegíthet a friss adat

Szerda reggel 378,25-nél járt a forint az euróval szemben, ez 0,2 százalékos erősödést jelentett kedd estéhez képest a magyar deviza szempontjából. Tegnap este a forint a dollár erősödésével párhuzamosan gyengélkedett Jerome Powell Fed-elnök szavai után, rövid időre 380 fölé is benézett az euró-forint árfolyam. A jelek szerint innen indult ma reggel egy kis korrekció, amire rásegíthet az is, hogy a januári 25,7% után februárban 25,4%-ra lassult a magyar infláció, ami megfelelt az előzetes várakozásoknak. Ezzel hosszú idő után valószínűleg kijelenthető, hogy az év elején láttuk a csúcsot az áremelkedésben. Viszont az elemzők szerint innen lassú lesz a csökkenés, akár az év közepéig is maradhat 20 százalék felett a ráta. A mostani minimális mérséklődés után várhatóan az MNB is további kivárásra játszik majd márciusban, legfeljebb az első óvatos utalást tehetik meg az irányadó kamat lehetséges csökkentésére. A dollárral szemben most 358,66-nál járunk, míg az angol font 424,2 forintba kerül.

A forint versenytársai közül a lengyel zloty stagnálással, a cseh korona pedig 0,2%-os gyengüléssel indította a napot az euróval szemben. A feltörekvő piacon a török líra és az orosz rubel is kicsit gyengültek a dollár ellenében.

Említettük a dollár tegnapi erősödését miután Jerome Poweel kifejezetten héja hangnemet ütött meg kongresszusi meghallgatásán. Az euró-dollár árfolyam 1,06 alá esett vissza, most 1,0545 körül jár, ami egyelőre minimális elmozdulás kedd estéhez képest. A japán jen 0,3%-kal gyengült, az angol font pedig stagnált a dollárral szemben.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső
Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
forint euró