forint arfolyam euro
Deviza

383-ig gyengült a forint

Portfolio
Hétfőn a régiós devizákkal együtt a forint is csak néhány órára tudott gyengülni az euróval szemben, noha a dollár kitartóan erős a Fed további kamatemeléseivel kapcsolatos piaci várakozások miatt. A jelek arra utalnak, hogy igencsak védi a forintot a kiugróan magas magyar jegybanki kamatkörnyezet, amelynek egyelőre fenntartását tegnap is megüzente az MNB az inflációs kockázatok miatt. Ma aztán a kormányzati üzenetek mellett (500 ezer új külföldi munkavállalóra van szükség, 1000 milliárdra emelte vállalati hitelprogramot a kormány) szinte meg se mozdult a forint: a reggeli átmeneti gyengülsi hullám után végig a 379 körüli szinten maradt az euróval szemben. A jelek szerint a devizapiaci befektetők idehaza és külföldön is kivárnak a péntek délutáni kulcsfontosságú amerikai munkaerőpiaci adatok előtt, igaz közben idehaza a kötvényaukciók megint gyengén sikerültek, de az állampapírok másodpiacán csak kis hozamemelkedés történt.

383-ig gyengült a forint

Egész nap viszonylag stabilan tartotta magát a forint az euróval és a dollárral szemben is, azonban az esti órákra gyengülni kezdett a hazai fizetőeszköz. Az euróval szembeni jegyzés a korábbi 379-ről 383-ra ugrott, a dollárral szemben pedig 362-ig ment el a kurzus.

Az EURHUF kurzus áttörte a három hónapos csökkenő trendvonalat, ennek hatására holnap további nyomás alatt lehet majd a forint.

eurhuf

A forint gyengélkedésében bizonyára szerepet játszik, hogy az amerikai tőzsdéken is elromlott a hangulat, a befektetők a holnapi munkaerő-piaci adatokat várják.

Szelektív csődre minősítette az argentin pesót az S&P

Az S&P hitelminősítő csütörtökön "CCC-/C"-ről "SD/SD"-re, vagyis szelektív csődre minősítette le Argentína helyi valutájának besorolását.

Tovább a cikkhez

Stabil a forint a kormányzati bejelentések mellett

A reggeli gyengülési hullámot leszámítva érdemi mozgást nem mutatott ma a forint: az euróval szembeni jegyzések 379 körül ragadtak a mai kormányzati bejelentések és a viszonylag gyenge államkötvény aukció mellett is, igaz az euró/dollár árfolyam is csak oldalazott - láthatóan kivárnak a befektetők a holnap délután fél 3-kor érkező februári átfogó amerikai munkaerőpiaci adatok előtt, amelyek a Fed kamatpolitikájára nagy hatást gyakorolhatnak.

hufdu230309

Mivel az euró/dollár kurzus is jórészt oldalazott ma 1,055 körül, így a dollár/forint is jórészt ezt tette 358 körül.

usdhufdu230309

A viszonylag gyenge mai magyar államkötvény aukciók mellett az állampapírok másodpiacán ma csak kis hozamemelkedés mutatkozott a legtöbb futamidőnél.

Jön az új lakossági állampapír!

Az Államadósság Kezelő Központ által 2022. júniusában kibocsátott Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) 400 millió euró összegben meghirdetett mennyisége hamarosan elfogy, újabb sorozat már nem kerül meghirdetésre ebben a konstrukcióban. A kivezetéssel egy időben az ÁKK 2023. március 9-én új euró alapú lakossági állampapírt hirdet meg, Euró Magyar Állampapír (EMÁP) néven, 250 millió euró keretösszegben, a 3 hónapos Euriborhoz kötött negyedéves kamatfizetéssel, évi 2,944% induló kamattal, amelyet az eurómegtakarításokkal rendelkező lakossági befektetők 2023. március 17-től vásárolhatnak meg kizárólag a Magyar Államkincstárnál - derül ki az ÁKK közleményéből.

Tovább a cikkhez

Ütik az OTP-t, nagy esésben a magyar tőzsde

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó című rendezvényén szólalt fel Orbán Viktor, a miniszterelnök többek között elmondta, hogy Magyarországon 500 ezer új munkaerőre lenne szükség, továbbá a konkrét kormányzati tervek között megemlítette , hogy Kelet-Magyarországon a kormány 2-3 nagyteljesítményű gázerőművet fog építeni, hogy a beruházásvezérelt iparbővülést a térségben támogassa. Azt is aláhúzta Orbán, hogy Magyarország nem mond le az orosz energiáról, illetve megerősítette, hogy van most egy gazdaságpolikai vita az MNB és a kormány között, és érzékeltette, hogy ha széthúznak a lovak, akkor "a kocsi az árokban köt ki". Ami a nemzetközi befektetői miliőt illeti, az amerikai jegybankelnök tegnapi megszólalása beárnyékolhatja a hangulatot, Jerome Powell ugyanis úgy fogalmazott, hogy a központi bank akár a korábban vártnál magasabb kamatemeléssel is számolhat. Ugyanakkor elmondta, hogy még nem döntött arról, hogy a jegybank mit fog tenni a kamatlábakkal kapcsolatban, amikor később, márciusban ülésezik. Jelenleg rossz a hangulat Európa tőzsdéin, esnek a vezető részvényindexek.

Tovább a cikkhez

Itt vannak a kormány bejelentései: 1000 milliárdra emelték az állami hitelprogram keretét

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma déltől ismertették a kormány bejelentéseit. A kormány elhúzódó háborúra és növekvő gázárakra számít. Gulyás Gergely a tegnapi KSH adatokra hivatkozva arról beszélt, hogy túl lehetünk az infláció csúcspontján, bár ezzel kapcsolatban óvatosan fogalmazott. Fontos bejelentés, hogy a Baross Gábor Program vállalati hiteleinek forráskeretét az eddigiről 300 milliárddal 1000 milliárd forintra emelték. Szóba kerültek az extraprofitadók is, amelyek a jelenlegi formájukban nem, de valahogy fennmaradhatnak. Matolcsy György tegnapi parlamenti beszédével kapcsolatban határozottan tagadták, hogy személyes okok állnának a hátterében, és hangsúlyozták, hogy folyamatos a kapcsolattartás az MNB és a kormány között.  Az eseményről percről perce tudósítottunk ebben a cikkünkben.

Tovább a cikkhez

A tervezettnél kevesebb államkötvényt adott el Magyarország

Aukciókat tartott ma az Államadósságkezelő Központ, 3 állampapírt kínált eladásra a befektetőknek. A 3 és 5 éves kötvényekből jóval kevesebbet tudtak eladni, mint ahogy tervezték, ugyanakkor a 10 éves papírokra nagy volt a kereslet. Összességében 12,5 milliárd forinttal kevesebb papírt adtak el, mint ahogy azt tervezték.

Tovább a cikkhez

Orbán Viktor: Magyarországnak szüksége van még 500 ezer emberre

Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitóján tartott beszédet Parragh László, Varga Mihály és Nagy Márton előadása után. A pénzügyminiszterhez és a gazdaságfejlesztési miniszterhez hasonlóan kiemelt figyelmet fordított a munkaerőpiaci kilátásoknak, és jelezte, hogy 500 ezer új munkaerőre lenne szükség és ezt elsődlegesen a belső tartalékokból kell előteremteni. Itt pedig konkrétan megemlítette a határon túli magyarokat és azt is leszögezte, hogy ha gazdasági migráció keretében be is jöhetnek külföldi munkavállalók, azokat kényelmi okokból nem szabad behozni, mert azzal "Magyarország kulturálisan aknázná alá az életét". A geopolitikai helyzetről alkotott gondolatait is megosztotta a vállalkozó közönséggel, ugyanis szerinte a háború csak a felszín és éppen Európa gazdasági térképének újraszerkesztése folyik, és ez amerikai kísérlet. A konkrét kormányzati tervek között említette meg, hogy Kelet-Magyarországon a kormány 2-3 nagyteljesítményű gázerőművet fog építeni, hogy a beruházásvezérelt iparbővülést a térségben támogassa. Az akkumulátorgyárakat támogató kormányzati politikát a védelmébe vette, a járműipartól függ ugyanis 300 ezer család megélhetése közvetlenül is. Aláhúzta továbbá, hogy Magyarország nem mond le az orosz energiáról. Míg Nagy Márton és Varga Mihály kínosan ügyelt arra, hogy ne tegyen semmilyen megjegyzést a Magyar Nemzeti Bank politikájára, Orbán Viktor szóba hozta az ügyet és elismerte, hogy van most egy gazdaságpolikai vita az MNB és a kormány között, és érzékeltette, hogy hHa széthúznak a lovak, akkor a kocsi az árokban köt ki". Azt is bevallottta, hogy az ő kötelessége újra megteremteni a gazdaságpolitikai ágak közötti összhangot.

Tovább a cikkhez

Elmondták a kormány tagjai, hogyan lesz Magyarországon felzárkózás és növekedés

Csütörtökön 10 órakor veszi kezdetét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hagyományosan minden évben megrendezett Gazdasági Évnyitó című rendezvénye, amelyen ezúttal Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szólal fel. Az eseményen Parragh László a jegybanknak üzent, szerinte a gazdasági növekedés monetáris visszafogása zajlik. Nagy Márton miniszter azt hangoztatta, hogy folytatódik a beruházásra épülő gazdasági növekedés, a beruházási rátát 30%-ra akarják emelni, és ehhez lényegesen több energiára, valamint a munkaerő számának emelésére van szükség. Erre az egyik lehetőség a gazdasági migráció a gazdaságfejlesztési miniszter szerint. Varga Mihály pénzügyminiszter is arról beszélt, hogy kezdenek kimerülni a munkerőben rejlő belső tartalékok. Emellett a magyar gazdaság kilátásait is értékelte a tárcavezető.

Tovább a cikkhez

Nem bír tartósan gyengülni a forint, hiába erős a dollár

Jerome Powell Fed-elnök keddi délutáni beszédének üzenete (további kamatemelések kellenek a váratlanul erős amerikai makroadatok miatt) jókora dollárerősödést hozott, amiből nem is volt visszagyengülés szerdán: a jegyzések végig 1,055 körül ragadtak.

eurusdregg230309

A dollár hirtelen jött ereje általában gyengíteni szokta a régiós devizák között a forintot is, de ez kedden nem igazán történt meg, szerdán is csak ideig-óráig (részben azon MNB üzenet hatására, hogy elvi ellentét feszül a kormánnyal és a kamatkiadások csapda felé terelik az országot), ráadásul a régiós devizák is csak rövid ideig gyengültek, noha azok kamattartalma jóval alacsonyabb a forinténál (amelynek egynapos betéti rátája október óta 18%).

eurhufregg230308

Az átmeneti gyengülés mellett továbbra sem sérült a berajzolt csökkenő trendvonal, tehát technikailag a forint továbbra is az erősödés felé haladhat, azaz süllyedhet az EURHUF. Nyilván a pénteki átfogó amerikai munkaerőpiaci adat kiemelt jelentőségű lesz, mert ha a Fed további kamatemeléseinek szükségességét megerősíti, az átrajzolhatja a régiós devizák kapcsán is a kockázati térképet és jöhet devizagyengülés.

eurhufreggtech230309

A dollár kilengései és a forint viszonylagos ereje együtt továbbra is 360 alatt tartja a dollár/forint árfolyamot: ma reggel éppen 358 körül jár a kereskedés.

usdhufregg230309

Címlapkép forrása: Getty Images

GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
forint euró