forint bankjegy érme
Deviza

Késő este megütötték a forintot

Portfolio
Csütörtök késő este intenzíven gyengült a forint, a 378,5 alatti szintekről a 383 feletti tartományokkal ütötték az euróval szemben. A pénteki nyitásban is megmaradt még a negatív hangulat, megközelítette az árfolyam a 385-ös szintet, aztán délre már pozitív volt a teljesítmény. Az amerikai foglalkoztatási adatok is megrángatták a forintárfolyamot.

Késő este gyengül a forint

A bankközi piacon késő este 384 egységig gyengült a forint az euróval szemben, azonban újra erősödni kezdett, jelenleg 383 körül jár a kurzus.

A dollárgyengülés is megállt egyelőre

Az euró 1 százalékot is erősödött a dollárral szemben, de 5 órára 1,07-nél lefordult az árfolyam. Az erős amerikai munkaerőpiaci adatok, valamint az amerikai banki részvények eladási hulláma erősen megterhelte az amerikai fizetőeszköz árfolyamát.

Sokadjára teszteli a 382-es ellenállást a forint

Az euróval szemben késő délutánra ismét egészen a 382-es szintig erősödött a forint, de ott megtorpant. Így egyelőre csak 0,2 százalékot hozott az eurón. Erős volatilitás jellemzi ma az árfolyamot.

Kilengőben az árfolyam

A dollár árfolyama végül gyengülésnek indult a hét legfontosabb makroadatai után, így a forint is 0,5 százalékos erősödésben áll, az árfolyam újra a 360-as szintek alatt mozog.

Az euró esetében már nagyobbak a kilengések: miután újra begyengült a forint a 384,5-ös szintig, újra visszaerősödött 383,5-ig, majd onnan kezdett el ismét lassabb ütemben veszíteni.

Az euró viszont 0,8 százalék felett erősdött már a dollárra:

Gyorsan elmúlt a lelkesedés

A piacokon most látszik a bizonytalanság a feszesebb amerikai munkaerőpiacot mutató statisztikák után, főként úgy, hogy a bérek is 0,2 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz, 4,6 százalékkal tavaly februárhoz képest. Mindez pedig kétesélyessé teszi, hogy milyen kamatpályát választ a Fed. Minden a jövő hét keddi inflációs adatokon múlhat.

A tanácstalanságot mutatja, hogy az euró nagyon kilőtt a dollárhoz képest, aztán egy kicsit visszagyengült, majd most újra 0,5 százalék feletti napi erősödésnél jár.

A forint viszont jobban gyengül az euróhoz képest, már ismét 0,1 százalékos napi mínuszt mutat az árfolyam. Most épp 383,1 felett a váltás.

Az amerikai munkaerőpiaci adat egyelőre hátszelet adott

Az euró jelentősen erősödött a dollárral szemben a feszes munkaerőpiaci adat utáni első negyedórában. Egyelőre még nem biztos, hogy ez tartós lesz, de akár az is történhetett, hogy Jerome Powell szerdai beszéde, amely kitartott a szigorítás mellett, már beárazta a mostani statisztikát és a várható kamatemeléseket.

A forint így az euróval azonos pályán erősödik a dollárra:

Az euróra is zárkózott eddig a magyar deviza:

Kijött a hét legfontosabb adata: nincs enyhülés, jöhetnek a durva kamatemelések

Kijött az amerikai foglalkoztatottsági adat, amelyre a befektetők világszerte egész héten vártak. Februárban a vártnál sokkal nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma, és a januári adatot is megerősítette a munkastatisztikai hivatal. A friss közlés azt jelenti, hogy a munkaerőpiaci nyomás nem enyhül, a jegybanknak így vélhetően az eddig jelzettnél magasabb szintre kell majd emelnie a kamatokat.

Tovább a cikkhez

Hullámvasúton a forint

Nem sokkal kettő után újra gyengült a forint az euróhoz és a dollárhoz képest, előbbinél a 383,5 feletti szinteket is megjárta, de aztán visszaerősödött a 382,8-as szintig.

A dollár esetében pedig a 362,5-361,5 szintek között lengett ki az árfolyam.

A nap későbbi szakaszában inkább gyengülésre látszik kilátás: az ameriakai munkaerőpiaci statisztikák még mindig feszes foglalkoztatottságot mutatnak, ez pedig további kamatemelésekre ösztönözheti a Federal Reserve-öt.

Újra lefordult a forint

A forint 13:45-re újabb lejtőre került, visszagyengült a 382,7-es szintig az euróhoz képest.

A dollár esetében még 0,1 százalékos a plusz.

Már fontos ellenállást tesztel a forint

Az elmúlt nap alapján a 382-es szint kritikus lehet a forint számára, ha ugyanis ezt átviszi, akkor megnyílik a folyosó, hogy a 379-es szintig zárkózzon vissza az euróra. Dél után nem sokkal, már ebben a tartományban mozog a váltás.

Már pluszban a forint

A forint mostanra már 0,11 százalékkal zárkózik az euróra. A közös európai valutát jobban terheli a tőzsdéken látható vöröshullám.

Erőt mutat a forint

Már majdnem a teljes napi veszteségét ledolgozta a forint az euróval szemben háromnegyed 11-ig. Közel a 382,8-as nyitószinthez.

Tesztelte a 385-ös támaszt a forint

Megint erős volatilitást mutat a forint, amit a külső tényezők kevéssé is valamennyire indokolnak. A fronthavi holland TTF-gázárak 10 százalék körül emelkedtek, visszaközelítve az 50 eurós megawattóránkénti árakat, de az amerikai és európai banki részvények meredek esése is benne lehet a mostani intenzív kilengésekben.

A forint az euróval szemben már tesztelte a 385-ös szintet, rövid időre begyengülve alá, majd egy erősödéssel gyorsan a 383-as tartományokat vette célba.

Nagyon leszúrt a forint

Nem sokkal fél 9 előtt, a forint már 0,65 százalék feletti mínuszba került az euróval szemben, 385,3-ig szúrt le az euróhoz képest. Pedig bár a külkereskedelmi mérleg hiányt mutat, de kedvező trendek látszódnak, mivel az energiaárak és a fogyasztásvisszaesés miatt az import is csökkenő pályára került.

Mélyrepülésben az amerikai bankrészvények, rendszerszintű problémákról suttognak

Az elmúlt időszakban két amerikai banknál is jelentős, a működésre kockázatot jelentő problémák ütötték fel a fejüket. A Silvergate Capital, a kriptoipar legismertebb szereplőinek banki partnere, tőkésítési problémákkal küzd, az SVB Financial pedig betétkivonási hullámmal. A két bank problémái a teljes bankszektorra kihatnak, a bankrészvények árfolyama jelentősen esett tegnap.

Tovább a cikkhez

Ez már a fordulat - enyhe javulás a magyar külkereskedelmi mérlegben

Januárban a KSH előzetes adatai szerint 165 millió eurós hiány alakult ki a magyar külkereskedelmi mérlegben, jóval kevesebb, mint a tavalyi extrém hónapokban, sőt, a mai adat kissé alacsonyabb az egy évvel ezelőttinél is.

Tovább a cikkhez

Esti nagy ütésekből tápászkodik a forint

Több kedvezőtlen hatás is elérte a forintot: egyrészről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara csütörtöki gazdasági évfordulóján Orbán Viktor kormányfő, valamint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Varga Mihály pénzügyi tárcavezető is kritizálta a Magyar Nemzeti Bank által folytatott monetáris politikát. Másrészről pedig az amerikai tőzsdék is nagyot gyengültek, miután szerdán az amerikai jegybankelnök, Jerome Powell ugyanis úgy fogalmazott, hogy a központi bank akár a korábban vártnál magasabb kamatemeléssel is számolhat.

A kettős kedvezőtlen hatás február 20-i szintre gyengítette a forintot az euróval szemben, amely látványosan a csütörtöki esti órákban kezdett el intenzíven veszíteni az árfolyamból. Sem az MNB és a kormány közötti kommunikációs egymásnak feszülés, sem a nemzetközi befektetői környezet nem kedvez a forintnak.

Ráadásul az esti órákban a 30 napos mozgóátlagot is átvitte a forint az euróhoz képest, ami akár arra is csábíthatja a piacokat, hogy tovább üssék a magyar valutát.

Reggel 8-kor a forint 382,7-ig erősödött vissza, de a kora reggeli órákban a 385-ös támaszt is tesztelte már. Az árfolyamra jelentősebb hatással lehet, hogy a KSH pénteken 8:30-kor közli a külkereskedelmi adatokat.

A dollárhoz képest is gyengén indult a forint napja, a 363 feletti szinteket is megjárta a kurzus, majd lepattant a 361-es ellenállásig. Az Egyesült Államokban foglalkoztatási és bérstatisztikákat közölnek ma, ami még a késő délutáni órákban okozhat izgalmakat, egy feszes munkaerőpiaci adat például tovább növelheti a heti forintveszteségeket.

GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Tematikus PR cikk
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
forint euró