eurusd
Deviza

Bankcsődök az Egyesült Államokban, de a dollár meg sem rezdül, miért?

Portfolio
Miközben a tengerentúli részvény- és kötvénypiacon jókora felfordulást okoztak az Egyesült Államok bankcsődjei, a dollár-euró árfolyam meglepően stabil maradt. Egy kis dollárgyengülés láttunk ugyan, de ennek mértéke alig volt nagyobb, mint a szokásos napi volatilitás. AZ ING szakértői szerint az árfolyam a kockázatkerülő hangulat miatt nem kúszott magasabbra, a csökkenő kamatvárakozások és a "safe-haven" hatás kioltják egymást.

Két amerikai bank, az SVB és a Signature közelmúltbeli csődje érthető módon a Fed szigorítási kilátásainak jelentős átértékelését váltotta ki. Ennek következtében a kétéves EURUSD swap-kamatlábak közötti különbség 2021 októbere óta most a legkisebb - hívják fel a figyelmet az ING közgazdászai, akik szerint emiatt az euró-dollár árfolyamnak lényegesen magasabb szinten kellene állnia.

A Fed egyre szigorúbb hangvételű üzeneteit (amelyeket az inflációs aggodalmak indukáltak) egy csapásra eltörölte a Silicon Valley Bank csődje, illetve az ennek kapcsán felerősödő pénzügyi stabilitási aggodalmak. A kamatemelési várakozások szinte teljesen kiárazódtak a piacról, vagyis az eurózóna és az Egyesült Államok várt kamatpályája két nap alatt jóval közelebb került egymáshoz.

Normális esetben a hozamgörbe rövid végén lévő kamatlábak az árfolyamok erős mozgatórugói, és a meredeken szűkülő különbözettől logikusan lett volna várható EUR/USD árfolyam emelkedése. Ehhez képest a mozgás meglehetősen visszafogott volt.

Az ING magyarázata szerint a jelenlegi kockázatkerülő környezetben a rövid hozamok közötti különbözet kevésbé meghatározó. A befektetők félnek a stagflációtól és a jegybanki kamatpolitika körüli bizonytalanságtól, ez az óvatosság pedig jobban befolyásolja az árfolyamot. Az ING úgy véli, hogy ha tisztul a kép, jöhet egy euróerősödés. Jelenleg a piacok a Fed fordulatára spekulálnak, de még árazzák a bankszektor zavarainak esetleges növekedését is, utóbbi pedig fékezi az árfolyam mozgását. Amennyiben azonban a Fed valóra váltja a piaci reményeket, és visszafogja a kamatpolitikáját a rendszerszintű kockázatok miatt, a dollár gyengülésnek indulhatna.

A szakértők arra számítanak, hogy amennyiben a Fed legalább kicsit oldja a közelmúltbeli "héja" retorikáját, az segíthet a hangulat stabilizálásában, és erősebb EUR/USD árfolyamot eredményezhet. Az ING alapforgatókönyve szerint a hét végére 1,08-1,09-es szintre emelkedhet a kurzus.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső
Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
forint euró