bankjegy forint
Deviza

Rákapcsolt a forint, de aztán megint visszaütötték

Portfolio
Ritkán látható zuhanással zárta a hétfői napot a forint az euróval szemben 394 körül az amerikai bankszektorral kapcsolatos aggodalmak miatt és kedden délelőtt további forintesés alakult ki 396-ig, majd jött egy nagyobb forinterősödés, de ez elakadt 388 körül, és 390 fölé visszagyengült. A délutáni amerikai inflációs adat a vártnak megfelelő lett, ami a dollárnál nem okozott komolyabb kilengést, és egyúttal a piaci szereplők továbbra is azon tanakodnak, hogy a Fed mit lép az inflációs és a pénzügyi stabilitási kockázatok együttese mellett, így várhatóan továbbra is ez a dilemma rángatja majd a részvény-, kötvény- és devizaárfolyamokat világszerte.

390-nél tér pihenőre a forint

A keddi nagy csapkodás után (hiszen a 387,8 és a 396,3 közötti széles tartományt bejárta ma a forint az euróval szemben) 390 közelében tér pihenőre a magyar fizetőeszköz az euróval és 363-nál a dollárral szemben. Ez azt jelenti, hogy a tegnap este 10 órási szinthez képest közel 1%-nyi erősödést tud felmutatni a forint, igaz a tegnap nagy eséssel még mindig gyengébb szinteken jár, mint a múlt pénteki zárószintek. Az Egyesült Államok három vezető részvényindexe ma 1,1-2,2% közötti emelkedést produkált amellett, hogy a kisebb régiós bankoknál ma nagy rali volt a megelőző napok zuhanása után és ez elvileg támogatóan hat a feltörekvő piaci kockázati étvágyra, illetve a forintra is. Közben viszont a mai amerikai inflációs adatok összességében a vártnak megfelelően még mindig magasak, így a Feden ott a nyomás továbbra is, hogy küzdjön az infláció ellen, a frissen felmerült pénzügyi stabilitási aggodalmakra is tekintettel. Ez a bizonytalan piaci környezet bármikor okozhat gyors hangulati kilengéseket a következő napokban-hetekben, és közben szerdán a magyar munkaszüneti nap miatt alacsonyabb likviditás várható a magyar bankok hiánya miatt, ami a volatilitást szintén növelheti.

hufzaro230314
usdhufzaro230314

Rákapcsolt a forint, de aztán megint visszaütötték

A mai forintlendület 388-nál láthatóan elakadt, hiszen az imént már 391-ig visszaütötték a forintot az euróval szemben. A jelek szerint az előző posztjainkban jelzett technikai szint (trendvonal) tényleg megakasztotta a menetelést.

hufdu390felett230314

Hol van már a 400 forintos euró? Megint mindjárt karnyújtásnyira!

A címben feltett kérdés szűk egy hét leforgása alatt teljesen más értelmet nyert. Ezért hát a válasz is a címben. Így lesz a sztárból hullócsillag. És ha van bármi tanulsága az elmúlt napoknak, az az, hogy a forint továbbra is rendkívüli mértékben kitett a globális eseményeknek. Na és persze az, hogy az extrém magas kamat nélkül a forint aligha lett volna képes egy ilyen év eleji ralira.

Tovább a cikkhez

Emelkedtek a hozamok a magyar állampapírpiacon az aukció mellett

Ma mérsékelt hozamemelkedés történt az állampapírok másodpiacán: a 3 éves és hosszabb szegmensben 20 bázispont körüli volt ennek a mértéke, azaz lényegében akkora, mint amennyivel tegnap süllyedtek a hozamok a nemzetközi drasztikus hozamesés mellett.

A mai magyar hozamemelkedés egyébként már a délelőtti diszkontkincstárjegy aukciókon is megfigyelhető volt, amelyeken az utóbbi hetekhez képest nagyon erős kereslet mutatkozott, hiszen a 15-15 milliárd forintnyi meghirdetett 3 é 6 hónapos papírra rendre 76 és 112 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, de ezekből csak 15-15 milliárdot fogadott el az ÁKK és szintén szokatlanul magas: 15,09%-os, illetve 15,48%-os átlaghozam alakult ki.

Éppen a támaszvonalról ugrott az euró

Az előző posztunkban jelzett 387,9 körüli (támasz) szintig tudott erősödni a forint, majd innen esett vissza 389 fölé az euróval szemben. Most éppen 389,2 körül ingadozik a kereskedés, de rövid idő alatt rángatnak az árfolyamon 1-2 egységet. A dollár árfolyama most éppen 363,2-nél jár a bankközi piacon.

huf389vissza230314
eurhufdutech230314

Most ezt a vonalat kell figyelni a forintnál

A délutáni hullámszerű forinterősödés 388-ig süllyesztette az euró árfolyamát, azaz lényegében addig, ahol az alább berajzolt csökkenő trendvonal húzódik 387,9-nél. Ez az idei évi lokális EURHUF csúcsokra húzott vonal, így tehát most első körben azt kell figyelni, hogy ezen sikerül-e lefelé átjutnia az árfolyamnak.

hufdutrendvissza230314

Erősödik a dollár

Közben a dollár erősödni kezdett az euróval szemben az inflációs adat megjelenése után, lassan megint az 1,07-et közelíti a jegyzés, ami 0,25%-os dollárerősödést jelent.

Már 390 alatt

megint nagy utat jár be a forint, hiszen a délelőtt még 396 feletti euróárfolyam 390 alá esett vissza, a 389,6-os szint pedig már 0,9%-kal alacsonyabb a hétfő estinél. A jelek szerint a tegnap a forint ellen pozíciókat felvevő befektetők egy része visszavonulóban van a továbbra is magas kamatszint miatt.

Megint kapaszkodik a forint

Délután az amerikai inflációs adat megjelenését követően 391,25-ig erősödött a forint, ami már majdnem fél százalékkal alacsonyabb a tegnap esti szintnél.

Ezzel párhuzamosan a dollár is fordulni látszik, a korábbi erősödés után már minimális gyengülésben van.

Nincs fellélegzés a forint számára az amerikai adat után sem

A vártnak megfelelő 6%-os fő inflációs adatot közöltek az Egyesült Államokban februrárra, a maginfláció pedig 5,5%-os lett éves alapon, ami tehát továbbra is nyomást helyez a Fedre, hogy egyszerre próbáljon küzdeni az inflációs kockázatok ellen, illetve legyen tekintettel a bankrendszeri pénzügyi stabilitási kockázatokra is. E kettős dilemma mellett az euró/dollár komolyabb kilengést nem mutatott: 1,0720 körül maradt az árfolyam.

eurusdcpiutan230314

A forint pedig a kora délutáni erősödési hullám után ismét gyengébb szinteken jár: az euróval szemben 393,5-394 körül, a dollárral szemben 366,5-367 körül.

hufducpi394130314
usdhufcpi230314

Érdemes megjegyezni, hogy a ma délelőtti forinteséssel éppen ott fordult az EURHUF 396 felett, ahol a tavaly ősztől idén februárig látott nagy forinterősödés 38,2%-os Fibonacci korrekciós szintje található. Ha ezen a 396,3-as szinten felfelé átjutna az EURHUF, akkor a kerek 400-as szint lehetne a következő ellenállás (inkább csak pszichológiailag fontos), felette pedig 400,8-nál a 200 napos mozgóátlag.

hufdu394 tech130314

Megjött a nap legfontosabb adata: tovább esett az amerikai infláció

Az előzetes várakozásoknak megfelelően 6%-ra esett februárban az infláció az Egyesült Államokban, a maginfláció pedig 5,5% volt, ami szintén nem okozott meglepetést.

Tovább a cikkhez

Már erősödésben

Délre 392 közelébe esett vissza az euró jegyzése, ami 0,2%-os forinterősödést jelent tegnap estéhez képest.

Megint magára talált kicsit a forint

Délelőtt 394 környékére erősödött vissza a forint az euróval szemben, de még így is 0,25%-os esésben van tegnap estéhez képest.

Már 396 felett

Közben 396,3-ig gyengült a forint, így már 0,8%-os esésben van ma. A régióban a lengyel zloty 0,3%-os, a cseh korona pedig fél százalékos gyengülésben van.

Mit mond a technika?

Óriási forintgyengülés bontakozott ki a tegnapi kereskedésben, minden közelben lévő ellenállási szintet áttört a jegyzés, a következő meghatározó szint 399,64-nél húzódik - olvasható az Equilor keddi technikai elemzésében. Ez hamarosan elérhető lehet a jelenlegi technikai kép alapján, bár a Bollinger-szalagok közül kiugrott a jegyzés. Az említett szint közelében található a 200 napos mozgóátlag is, így ott jó eséllyel megtorpanhat a mozgás. Természetesen a nemzetközi fejlemények függvényében nem lehet kizárni, hogy a későbbiekben ezt is átlépi az árfolyam, mindenesetre a volatilitás rendkívül magas lehet a következő időszakban. 

Támasz: 387,28 (MA 50), 389,03 (Fibo 76,4%), 393,00 (trendvonal) 
Ellenállás: 399,64 (Fibo 100%), 400,77 (MA 200) 

Nem tartott sokáig a nyugalom

Kis megtorpanás után folytatódik a forint gyengülése, megint 396 közelében jár az euró jegyzése, ami 0,7%-os forintgyengülést jelent hétfő estéhez képest.

Kicsit magára talált a forint

Délelőttre 394,25-ig korrigált vissza a forint az euróval szemben, de még így is 0,3%-os gyengülésben van tegnaphoz képest.

Az euró-dollár árfolyam szinte megfagyott, alig látszik elmozdulás az 1,07-es szint környékéről, talán a kora délutáni amerikai inflációs adat hozhat ebben változást.

Ma sem változik a kamat

Kedden is változatlan, 18%-os kamat mellett hirdette meg egynapos betéti gyorstenderét az MNB, így október közepe óta nem változott az irányadó ráta. Persze a mostani vérzivataros időkben nem is lenne oka változtatni a jegybanknak, hiszen a forint gyengül az amerikai bankszektorból érkező hírek hatására.

Ez lenne az igazi hátraarc: valaki már kamatvágást vár a Fedtől márciusban

A Nomura szakemberei szerint az amerikai bankrendszer utóbbi napokban felszínre került problémái miatt márciusban 25 bázisponttal csökkenti majd az irányadó kamatot a Fed Nyíltpiaci Bizottsága, illetve leállítja mérlegének zsugorítását a jegybank.  

Tovább a cikkhez

Már 395 felett

Kedd reggel hamar átvitte a 395-ös szintet is az euró-forint jegyzés, így már 0,7%-os gyengülésben van a magyar deviza 395,6-nál. Ezzel megint jócskán alulteljesítő a lengyel zloty és a cseh korona 0,2%-os gyengülése mellett.

Át is vitte az ellenállást a forint

Hétfőn bár többször is megközelítette, végül a 394-es ellenállásnál többször is megállt a forintgyengülés az euróval, kedd reggel 8-kor viszont már 394,1-ig esett az árfolyam. Ezen a szinten utoljára január legvégén járt a magyar deviza.

Magához tér a forint vagy folytatódik a vérfürdő?

Kedd reggel 394 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,3%-os gyengülést jelentett hétfő estéhez képest a magyar deviza szempontjából. Tegnap ritkán látható zuhanást mutatott a forint, hiszen reggel még 380 közelében indította a napot, majd több mint tíz egységgel emelkedett az euró jegyzése. Elsősorban az amerikai bankszektor problémái érintik érzékenyen a forint árfolyamát, de látszott elég erős alulteljesítés a régiós versenytársakhoz képest is, ami azt mutatta, hogy voltak hazai specifikus tényezők is a zuhanás mögött. A következő napok fő kérdése az lehet, megnyugszik-e a piac vagy folytatódik a komoly lejtmenet ma is. Utóbbi esetben lassan megint a négyessel kezdődő euróárfolyammal barátkozhatunk meg. Ma abankszektorból érkező hírek mellett érdemes lesz kiemelten figyelni az amerikai inflációs adat alakulását, ami szintén hozhat komolyabb mozgást a piacon. A dollárral szemben most 368,3-nál járunk, míg az angol font 447,45 forintba kerül.  

A forint mozgását leggyakrabban a régiós versenytársakhoz szoktuk hasonlítani, kedd reggel a lengyel zloty és a cseh korona is minimális gyengülésben indítja a napot az euróval szemben. A feltörekvő piacon a török líra egyelőre stagnál a dollárral szemben, az orosz rubel viszont több mint fél százalékos erősödéssel kezd.  

Az amerikai bankszektor problémái természetesen az euró-dollár árfolyamban is tükröződtek, az utóbbi napokban a dollár gyengülése volt a fő irány. Ma reggel aztán ez fordulni látszik, 1,07 környékére kapaszkodott vissza a jegyzés, ami egyelőre 0,3%-os dollárerősödést jelent hétfő estéhez képest. A japán jen 0,35%-kal gyengült a dollárral szemben, az angol font pedig 0,1 százalékos visszaeséssel kezdett.  

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
forint euró