Portfolio signature

Utoljára akkor volt ilyen rossz hete a forintnak, amikor épp majdnem földbe döngölték

Beke Károly
Január közepe óta először nézett be 400 fölé az euró-forint árfolyam, az amerikai bankcsődök hatására október eleje óta nem látott rossz hete volt a magyar devizának. Vagyis utoljára akkor volt ilyen erős eladói nyomás alatt a forint, amikor a jegybank kamatemeléseinek leállítása után hirtelen mindenki utazott rá.

Betettek a forintnak az amerikai bankcsődök

Az amerikai bankok, a Silicon Valley Bank és a Signature Bank problémái után erőteljes kockázatkerülés indult el a forint piacán. Átmenetileg attól is tartottak a befektetők, hogy az amerikai pénzügyi rendszer problémái Európába is begyűrűztek. Végül a Credit Suisse a svájci jegybanktól kapott mentőövet, azonban a feszültség nem oldódott fel teljesen.  

A piaci pánik hatására a forint január közepe óta nem látott szintre gyengült, szerdán a 400-as lélektani határt is átlépte az euró jegyzése. Ezzel a magyar deviza alulteljesítő volt, vagyis ledolgozta az utóbbi hónapokban összeszedett előnyének egy részét.  

A hét második felére visszakapaszkodott a 400-as határ alá a forint, de ahhoz képest, hogy a hét elején 380 felett kicsivel indítottuk a hetet, ez is jelentős gyengülésnek mondható. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint, ha nem csökken a feszültség a piacon, akkor akár további forintgyengülés is elképzelhető, pesszimista forgatókönyv szerint akár a 410-420-as euróárfolyam is elképzelhető.  

Kedves Olvasónk!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ha még nincs előfizetésed, az alábbi gombra kattintva könnyedén és gyorsan csatlakozhatsz a Signature előfizetői programunkhoz.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések