forint deviza euró
Deviza

Éles fordulat a forintnál, egyéves csúcsról ütötték le

Portfolio
A viszonylag kedvező nemzetközi befektetői hangulatban, kiugróan magas magyar kamatszint mellett egyre erősebb szintekre kapaszkodott a forint az utóbbi napokban, sőt csütörtökön reggel átmenetileg bő egyéves csúcsra ért 369,5-nél az euróval szemben, de aztán éles fordulattal esett. Ebben technikai szintek mellett szerepe lehet annak is, hogy az amerikai adósságplafonnal, konkrétan államcsőddel kapcsolatos piaci és politikai aggodalmak egyre inkább előtérbe kerülnek, és a dollár hirtelen erősödött a főbb devizákkal szemben, ami általában kedvezőtlen a forint számára is.

Fordulat a forintnál

Megfordult az elmúlt órákban a forint, tegnap 369, ma pedig már 372 közelében is álltak a jegyzések az euróval szemben. Az USDHUF-ban még látványosabb a fordulat, csak ma 3,6 egységet gyengült a forint a dollárral szemben.

eurhuf34534

Továbbra is 371 felett

A forint még mindig 371 felett tartózkodik, jelenleg 20 fillérrel haladta meg ezt a szintet. Tegnaphoz képest 0,4%-ot gyengült eddig. A dollár fél százalékos erősödésben az euróval szemben, azaz reggel óta nem erősödött tovább.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Éles fordulat, egyéves csúcsról ütötték le a forintot

A reggeli kereskedésben még 369,4 körül is járt a forint az euróval szemben, azaz újabb bő egyéves csúcsra erősödött, de aztán éles fordulattal 371,5-ig esett. Ez éppen akkor történt, amikor a dollár hirtelen erősödni kezdett a dollárral szemben 1,098-ról 1,092-ig, amiben az amerikai adósságplafonnal, konkrétan az államcsőddel kapcsolatos piaci és politikai aggodalmaknak is lehet szerepe.

A forint fordulata emellett összefügghet azzal is, hogy az EURHUF éppen beleütközött az emelkedő trendvonalba, illetve a 370-es támasz szintet sem törte még át meggyőzően.

A forint a dollárral szemben egyelőre 339 körül mozog a forint gyengülése és a dollár erősödése nyomán, igaz reggel még 336-nál is járt.

Yellen: Az egész világot veszélybe sodorja az amerikai belpolitikai patthelyzet

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter csütörtökön sürgette a Kongresszust, hogy emelje meg a 31,4 ezermilliárd dolláros szövetségi adósságlimitet, és előzze meg a példátlan fizetésképtelenséget, amely globális gazdasági visszaesést váltana ki, és veszélyeztetné az Egyesült Államok globális gazdasági vezető szerepét - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Erősödik a dollár, gyengül a forint

A dollár erősödésbe kezdett, 0,4%-ot erősödött ma reggel az euróval szemben, 1,093 körül jár a jegyzés. Ezzel együtt a forint is visszagyengült az éves csúcsról, és újra 370 fölé pattant a jegyzés, 0,3%-os gyengülést látunk most.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Több mint egy éves csúcsra erősödött a forint

A forint 370 alatt kezdett ma az euróval szemben, jelenleg 369 forint 40 fillért kell adni egy euróért. Ez tegnaphoz képest 0,1%-os erősödést jelent, de ami ennél fontosabb, hogy utoljára 2022 február 21-én, közvetlenül az oroszok ukrajnai inváziója előtt volt ennyire erős a forint.

A forintnak továbbra is erőt ad a magas magyar kamat, az irányadó kamat jelenleg 18% idehaza, és mivel hamarosan kamatcsökkentés várható, könnyen lehet, hogy a befektetők még ki akarják használni a kamatelőnyt. Emellett a forintnak erőt adhatott a tegnapi magyar és amerikai inflációs adat is, mindkét mutatóban ugyanis elmaradt a kellemetlen meglepetés, így továbbra is a dezinflációs várakozások dominálnak az év hátralevő részében.

A dollár az euróval szemben ma reggel erősödik, 0,3%-os dollárerősödést látunk. A forint a dollárral szemben most épp gyengül, 0,4%-os a gyengülés, 337 forint 80 fillérbe kerül egy dollár.

Ma nem várunk piacmozgató hatású makrogazdasági adatközlést, de a délelőtt 11-kor kezdődő kormányinfón elhangozhatnak olyan dolgok, amelyek kihatnak majd a kereskedésre.

Címlapkép: Getty Images

moszkva-voros-ter-oroszorszag-kreml
török líra
szerbia-koszovo-konfliktus
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
török líra