Megijedt a dollár a Fed döntésétől
Deviza

Rángatják a forintot, egyre jobb formában a dollár

Portfolio
A keddi MNB kamatvágás utáni szerdai forinterősödés csütörtökön elakadt, aztán újraindult, tehát ide-oda rángatják a forintot 372-374 körül az euróval szemben. Közben az amerikai adósságplafon körüli aggodalmak, és az esetleges további Fed kamatemelés miatt újabb fontos technikai szinten jutott át a dollár az euróval szemben, és a német recessziós hír sem tett jót az eurónak.

372 forint egy euró

Érdemben nem változott a forint euróhoz viszonyított árfolyama az elmúlt órákban, de kicsit benézett a 373-as szint alá. 1 dollárért jelenleg 347 forintot adnak.

MicrosoftTeams-image (24)

Alig mozdult a forint a délután óta az euróval szemben: kicsivel 373 forint fölött van az árfolyam. A magyar fizetőeszköz minimálisan esett a dollárral szemben is, jelenleg 348 forintot kell adni 1 dollárért. A dollár továbbra is 1,07-en áll az euróval szemben.

MicrosoftTeams-image (21)

Erősebb szinten ragadt a forint, vegyesen változtak a hozamok

A késő délutáni kereskedésben is volt még egy kis forinterősödés, az euró jegyzései 373 alá buktak, közben a dollár lendülete megállt 1,07 előtt az euróval szemben. Emiatt a dollár/forint kurzus 347,5-ig visszasüllyedt.

Közben a mai álllampapír aukciók vegyes eredményéhez hasonlóan a referenciahozamok változása is azt üzeni, hogy rövid távon a jegybanki kamatcsökkentés húzza lefelé a hozamokat, de a közepes és hosszabb lejáratok hozama nem, vagy nem annyira csökken. Most például a 3 éves és hosszabb szegmens hozamai érdemben emelkedtek.

Rángatják a forintot, egyre jobb formában a dollár

A délelőtti kis gyengülés után volt egy erősödési hullám a forintnál, 372-ig jutott az euróval szemben, aztán most az utóbbi fél órában az amerikai GDP-adat utáni dollárerősödés mellett a forint picit visszagyengült 373 közelébe. A dollár közben egyre jobb formában van az euróval szemben, a jegyzések 1,07 közelébe buktak, így a dollár/forint jegyzések 348 körül ragadtak.

Erősebb volt az amerikai gazdaság az év elején, mint vártuk

Az amerikai gazdaság valamivel nagyobb növekedést produkált az első negyedévben, mint az előzetes becslésből látszott, de a teljesítmény így sem túl acélos.

Tovább a cikkhez

Ráugrottak a magyar kincstárjegyre a befektetők, a fix kötvény viszont nem igazán kellett nekik

Az elmúlt évek egyik legmagasabb vételi ajánlata, 136,5 milliárd forint, jelentkezett a mai 12 hónapos magyar diszkontkincstárjegy aukción a minap elindított MNB kamatvágás mellett, de közben a 7 éves futamidejű fix kamatozású államkötvény iránt meglepően gyenge lett az érdeklődés a 2024-es költségvetés és az EU-pénzek körüli bizonytalanság mellett, így az adósságkezelő nem is tudta eladni azt a mennyiséget, amit tervezett. A közel 10 éves futamidejű változó kamatozású kötvény iránt viszont szintén erős volt a vételi érdeklődés, így ott is megemelte az elfogadott mennyiséget az ÁKK.

Tovább a cikkhez

Megbillent a forint

Az elmúlt percekben volt egy kisebb forintgyengülés: az euró jegyzései 374 közelébe ugrottak, aztán most éppen 373,5 körül jár a kereskedés. A dollár kurzusa 348,2 körül mozog a bankközi forintpiacon.

Negatív figyelőlistára tette az Egyesült Államokat a Fitch - Ez mit jelent?

Az amerikai adósságplafon megemelése/felfüggesztése körüli politikai huzavonát látva szerda éjjel negatív figyelőlistára tette az Egyesült Államok AAA hitelbesorolását a Fitch Ratings, ami egy esetleges rövid távú leminősítés lehetőségét üzeni a befektetőknek, nyilván a tárgyalások kimenetelétől függően.

Tovább a cikkhez

Megint romlik a hangulat, egyre lejjebb a tőzsdék

Régen látott esést szenvedtek el tegnap az európai tőzsdék, és az amerikai piacokon rossz hangulat uralkodott, miután a befektetők egyre idegesebbek az amerikai adósságplafon kérdése miatt. A feleknek június 1-ig kellene megállapodnia, viszont az elmúlt napokban nem sok arra utaló jel érkezett, hogy jól haladnának a tárgyalások. A tegnapi esés után ma az ázsiai piacokon továbbra is rossz hangulat uralkodott, és Európában kisebb eséssel indult a nap.

Tovább a cikkhez

Elakadt a kamatvágás utáni forinterősödés, áttörte a falat a dollár

A lassan haladó tárgyalások az adósságplafon megemeléséről tegnap már régen látott esést hoztak el a tőzsdéken, aztán éjjel negatív figyelőlistára tette az amerikai adósbesorolást a Fitch, ami a potenciális leminősítés előszele. Ma reggel a német statisztikai hivatal pedig azt közölte, hogy recesszióba csúszott a német gazdaság, miután a tavalyi negyedik és az idei első negyedévben is mínuszos lett a GDP-teljesítmény. Ezek együtt oda vezettek, hogy az euró/dollár még tovább süllyedt, már közelíti az 1,07-es szintet és amint az alábbi ábrán berajzoltuk: a 100 napos mozgóátlag (kék vonal) minapi letörése után most már az emelkedő trendvonalat is letörte az árfolyam.

A dollár ereje és az adósságplafon körüli piaci idegesség nem tesz jót a feltörekvő piaci devizáknak sem, ezzel is összefügghet az, hogy miért állt meg a forint erősödése a tegnapi hullámszerű mozgás után. Erre rátehet egy lapáttal az, hogy az uniós költségvetési biztos szerint továbbra sem haladnak jól a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti tárgyalások az EU-s pénzek kiszabadításáról és akár a jövő évre is átcsúszhat a jogállamisági eljárás lezárása.

Az euró jegyzései este 372 közelébe süllyedtek a reggeli 377 körülről, aztán ma reggel volt egy kis gyengülés 373,5-ig.

A forint technikailag továbbra is erősödő trendben van, ami támogat a még mindig rendkívül magas, 17%-os egynapos betéti ráta, ami majd talán szeptemberre összeérhet a 13%-os alapkamattal, de még akkor is sokkal magasabb lesz a régiós versenytársak 6,75-7%-os kamatánál. Az EURHUF-ban a 370 körüli zóna erős támasznak tűnik, amelyet bármikor tesztelhet ismét az árfolyam.

A dollár erősödése és a forint ereje mellett a dollár/forint jegyzések 347 körül ingadoznak ma reggel és amint láthatjuk, itt a csökkenő trendvonal és a 200 hetes mozgóátlag a 350-351 körüli zónában egyelőre visszatartja az USDHUF-of az emelkedéstől.

Ma délurán a 3-kor kezdődő Kormányinfó mellett a fél 3-as amerikai GDP-adatot lesz érdemes majd kiemelten figyelni.

hetimakro230525

Címlapkép forrása: Shutterstock

Uniós források: lehet, hogy csak 2024-ben jut kifizetésekhez a kormány

Nincs határideje az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti megállapodásnak, amelyek nem állnak jól. Emiatt akár 2024 nyarára tolódhat a magyar uniós források lehívásának ideje, főként a helyreállítási forrás esetében lehetnek problémák - derült ki Johannes Hahn költségvetési biztos, szerdai az Európai Parlamentben elmondott beszámolójából.

Tovább a cikkhez
Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken
Fiatal nő befektetés számolás
Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Kapaszkodik vissza a forint a mélypontról, 1,25 közelébe esett a dollár