Előfizetői tartalom

Aggasztó a forint esése - Mikor jöhet a fordulat?

Virovácz Péter, ING Bank
Az elemzők és a kereskedők többsége júliusban jellemzően csak a fejük jobbra vagy balra biccentésével és némi grimasszal vagy vállvonogatással tudott reagálni arra a kérdésre, hogy akkor most mi is történik megint a forinttal. Legtöbbször pedig a válasz kimerült abban, hogy a kamatvágás miatt esik. Szerintem a helyzet ennél jóval bonyolultabb, és pont ez az, ami aggasztó lehet. De mégis úgy gondolom, hogy hamarosan jön az újabb trendforduló.

Meglehetősen nehéz helyzetben vagyunk, ha szeretnénk megérteni, hogy mi is történik a forinttal az elmúlt bő egy hónapban. Nagyon könnyű lenne azt mondani, hogy a jegybank kamatvágási ciklusa befolyásolja a forint alakulását. A gond az, hogy ez így nem teljesen igaz.

Elég csak megnézni, hogy mi történt a forinttal április óta, amikor megtörtént az első szimbolikus lépés (a kamatfolyosó szűkítése).

A 380 körüli szintekről egészen 368-ig tudott erősödni a forint az euróval szemben. Ez utóbbi szintet júniusban többször is elérte vagy megközelítette az árfolyam. Június óta azonban semmi nem változott érdemben. A jegybank nem változtatott a kamatvágások mértékén, sem pedig a fő üzenetein. A piaci kamatvárakozások sem változtak érdemben.

Miről szól a cikk?

  • A forint több tényező miatt gyengül.
  • Milyen tényezők indították el az esést?
  • Mire érdemes figyelni a magyar gazdaság helyzete kapcsán?
  • Milyen a nyár hatása az árfolyamra?
  • Erősödés vagy gyengülés várható?

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái