Előfizetői tartalom

Aggasztó a forint esése - Mikor jöhet a fordulat?

Az elemzők és a kereskedők többsége júliusban jellemzően csak a fejük jobbra vagy balra biccentésével és némi grimasszal vagy vállvonogatással tudott reagálni arra a kérdésre, hogy akkor most mi is történik megint a forinttal. Legtöbbször pedig a válasz kimerült abban, hogy a kamatvágás miatt esik. Szerintem a helyzet ennél jóval bonyolultabb, és pont ez az, ami aggasztó lehet. De mégis úgy gondolom, hogy hamarosan jön az újabb trendforduló.

Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Meglehetősen nehéz helyzetben vagyunk, ha szeretnénk megérteni, hogy mi is történik a forinttal az elmúlt bő egy hónapban. Nagyon könnyű lenne azt mondani, hogy a jegybank kamatvágási ciklusa befolyásolja a forint alakulását. A gond az, hogy ez így nem teljesen igaz.

Elég csak megnézni, hogy mi történt a forinttal április óta, amikor megtörtént az első szimbolikus lépés (a kamatfolyosó szűkítése).

A 380 körüli szintekről egészen 368-ig tudott erősödni a forint az euróval szemben. Ez utóbbi szintet júniusban többször is elérte vagy megközelítette az árfolyam. Június óta azonban semmi nem változott érdemben. A jegybank nem változtatott a kamatvágások mértékén, sem pedig a fő üzenetein. A piaci kamatvárakozások sem változtak érdemben.

Miről szól a cikk?

  • A forint több tényező miatt gyengül.
  • Milyen tényezők indították el az esést?
  • Mire érdemes figyelni a magyar gazdaság helyzete kapcsán?
  • Milyen a nyár hatása az árfolyamra?
  • Erősödés vagy gyengülés várható?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés