Előfizetői tartalom

Szakad a rubel - Már a Kreml is ideges és rögtön megtalálta a felelőst

Portfolio
Hétfőn reggel átlépte a kerek 100-as szintet a dollár/rubel árfolyam, azaz 17 havi mélypontra zuhant a rubel amellett is, hogy az olajárak sokhavi csúcson járnak és az orosz jegybank múlt hónapban váratlanul nagy kamatemelést hajtott végre. A rubel két hónap alatt 15%-ot, év eleje óta 30%-ot zuhant és a helyzet miatt láthatóan ideges már a Kreml is, aminek újabb jele, hogy ma reggel megszólalt Vlagyimir Putyin orosz elnök gazdasági tanácsadója is, aki rögtön megtalálta a fő felelőst a rubel zuhanása mögött: a laza monetáris politikát, azaz a jegybank a szükségesnél kisebb kamatemelést hajtott végre eddig. Frissítés! Az orosz jegybank is megszólalt hétfőn délelőtt és azt üzente az Interfax tudósítása szerint, hogy a következő, szeptember 15-i kamatdöntő ülésen várható kamatemelés, illetve azt is hangsúlyozta, hogy a rubel esése nem okoz pénzügyi stabilitási problémákat az országban. Frissítés 2! Hétfőn délután látva a rubel meredek, 3% körüli zuhanását, azt jelentette be az orosz jegybank, hogy már holnap rendkívüli kamatdöntő ülést tart, amelyen várhatóan jókora kamatemelésre kerül sor.

Az utóbbi három hétben igencsak felgyorsult a rubel esése, hiszen a 90-es szintről ma reggelre 100 fölé ugrott a dollár árfolyama (100,5-ig), ilyen gyenge árfolyamra 17 hónapja, azaz az orosz agresszió kezdete utáni hónap (tavaly március) óta nem volt példa. A háború előtti hónapokban jellemzően 75 körül járt az árfolyam, tehát ahhoz képest is már 25%-os a rubel hanyatlásának...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés