orosz-rubel-koteg-penz-oroszorszag
Deviza

Gigavásárlásokkal akarja menteni az orosz jegybank a rubelt

Portfolio
Az orosz központi bank szerdán bejelentette, hogy szeptember 14. és szeptember 23. között kilencszeresére kívánja növelni a napi devizaértékesítését, amivel a rubel újabb zuhanását kívánja megakadályozni. A bank ebben az időszakban összesen 150 milliárd rubel értékű devizát fog értékesíteni, ami napi 21,4 milliárd rubelnek felel meg, szemben a korábbi 2,3 milliárd rubellel. 

Az orosz központi bank bejelentette, hogy jelentősen növeli a napi devizaértékesítését, ami várhatóan megakadályozza a rubel további leértékelődését. A bank döntése értelmében szeptember 14. és szeptember 23. között 150 milliárd rubel értékű devizát tervez értékesíteni, ami napi 21,4 milliárd rubel eladást jelent, ami jelentős növekedés a korábbi 2,3 milliárd rubelhez képest.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Ez a stratégiai lépés a szeptember 16-ra tervezett 3 milliárd dollár értékű orosz eurókötvények visszaváltásához kapcsolódik. A bank arra számít, hogy a kötvénytulajdonosok egy részét rubelben fogják kifizetni, és megpróbálhatják ezeket devizára váltani. A devizaértékesítés felgyorsításával a központi bank célja, hogy kielégítse ezt a potenciális keresletnövekedést és minimalizálja a piaci volatilitást.

Augusztusban, miután a rubel 17 hónapos mélypontra, 101,75-re zuhant a dollárral szemben, a központi bank 350 bázispontos rendkívüli kamatemelést hajtott végre, és 12%-ra emelte a kamatlábat. A szeptember 15-re tervezett újabb ülésen a bank nem zárta ki egy újabb kamatemelés lehetőségét.

Dmitrij Polevoj, a LocoInvest befektetési igazgatója ezt a fejleményt úgy kommentálta, hogy megszűnik a devizapiac súlyos összeomlásának és a rubel értékének drasztikus csökkenésének kockázata.

Jevgenyij Loktyukhov, a Promsvyazbank elemzője is kifejtette véleményét a döntésről. Úgy véli, hogy ez a lépés segít stabilizálni a devizapiaci viszonyokat és 98 rubel alatt tartani a dollárt a szeptemberi ülésük előtt

Címlapkép forrása: Iulianna Est via Getty Images

Csárt
otp bankfiók belső és külső képek, logó
repülőgép
amerikai gazdaság amerikai gdp
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Nagyon veszik a forintot, épp most birkózik a kulcsszinttel